Actorii sibieni prezintă un spectacol lectură în Viena
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorii-sibieni-prezinta-un-spectacol-lectura-in-viena/

Renate Müller Nica şi Cătălin Neghină prezintă vineri, 28 iunie, la sediul ICR din Viena, spectacolul lectură „Dulcea mea doamnă / Eminul meu iubit“.

Un articol de Andrada Văsii|26 iunie 2013

Renate Müller Nica și Cătălin Neghină prezintă vineri, 28 iunie, la sediul ICR din Viena, spectacolul lectură „Dulcea mea doamnă / Eminul meu iubit“.

Recitalurile actorilor sibieni au devenit deja o tradiție şi au loc de mai multe ori pe an, fiind dedicate unor personalități culturale importante ca Lucian Blaga, Mihai Eminescu, Octavian Goga şi Radu Stanca. Spectacolul lectură pregătit de actorii Renate Müller Nica și Cătălin Neghină are la bază scrisorile dintre Veronica Micle şi Mihai Eminescu și este prezentat atât în limba germană, cât și în limba română.

Turneu european

Spectacolul prezentat la Viena are loc în cadrul unui turneu european întreprins de actorii sibieni, ce au mai avut reprezentații în Praga, la sediul ICR, în data de 24 iunie 2013 și în Berlin, la sediul Rumaenische Botschaft, în data de 25 iunie 2013. Acest proiect este prezentat în cadrul Programului „România: brandul cultural de țară“, inițiat de ICR.

Foto credit: Teatrul Național „Radu Stanca“

06
/02
/23

Despre cum „Nora” lui Henrik Ibsen a inventat feminismul și nemulțumirile în mariaj s-a spus suficient. Fie că a fost întâmpinată ca o supraviețuitoare a celui mai șoptit abuz domestic, sau că i-a fost criticată reacția radicală de a-și abandona copiii și statutul social peste noapte, Nora este una dintre cele mai populare protagoniste dramatice, iar „Casa de păpuși” este un clasic care stârnește (poate că inclusiv în prezent) sentimente puternice.

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

03
/02
/23

Marti, 7 februarie, ora 18.30, la Seneca Anticafe, strada Arhitect Ion Minu nr 1, se lansează raportul de cercetare "Consumul cultural al tinerilor și tinerelor din orașele mici și mijlocii. Perspective feministe" realizat de Asociația Room 2046 și Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung România, cu ocazia derulării proiectului F-SIDES Chapters - o serie de cinecluburi feministe în urbanul mic și mediu din România.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

02
/02
/23

Trompetistul de talie internațională Alex Sipiagin – ale cărui albume au fost nominalizate sau au câștigat premii Grammy – este invitat special într-un concert extraordinar de jazz prezentat joi, 9 februarie 2023, ora 19.00, împreună cu Big Band-ul Radio România. Cel mai nou album al său - „Mel’s Vision” - a fost lansat în urmă cu doar câteva zile (26 ianuarie 2023).

02
/02
/23

Conform UNICEF, performanța și adaptarea școlară a copiilor până în 10 ani este determinată de abilitățile sociale și emoționale dezvoltate până la vârsta de 6-7 ani. Într-un moment în care unul din 54 de copii se află în spectrul autist, necesitând încă din copilărie terapii lunare de până la peste 2,000 euro, o formă de terapie creativ-artistică vine să sprijine educația timpurie și îmbunătățirea calității vieții pentru copii neurodiverși și/sau cu dizabilități.