Actorii Teatrului de Comedie vizitează liceele din București, de Ziua națională a Lecturii
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorii-teatrului-de-comedie-viziteaza-liceele-din-bucuresti-de-ziua-nationala-a-lecturii/

Cu ocazia Zilei Naţionale a Lecturii, Muzeul Naţional al Literaturii Române, în parteneriat cu Teatrul de Comedie, organizează două evenimente speciale.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2022

Astfel, în datele de 14 și 15 februarie, elevii mai multor colegii și licee vor fi vizitați de actorii George Mihăiță, Maia Morgenstern, Sandu Pop și Anghel Damian, însoțiți de academicieni, cercetători, și scriitori, precum Ioan Aurel Pop, Victor Voicu (vicepreședinte al Academiei Române), Ioana Nicolaie, Ana Blandiana etc. și vor purta un dialog despre importanța lecturii și scopul acesteia în procesul educațional.

Tot în data de 15 februarie, actrițele Emilia Popescu, Mihaela Măcelaru și Simona Stoicescu vor participa la maratonul de lectură organizat la sediul central al MNLR (Strada Nicolae Crețulescu, nr. 8). Evenimentul se va desfășura în intervalul orar 10.00 – 21.30 și vizează lectura în multiplele sale înțelesuri: lectura publică, lectura individuală, lectura în Braille și în limbaj mimico-gestual, lectura ca decodificare a sensului unui text literar în diferite epoci și perioade istorice, lectura unei ilustrații de carte pentru copii, lectura unui text vechi scris de mână (caligrafic), lectura unui tablou sau a unui peisaj (tipurile de compoziție), lectura unei partituri, semnele identitare ale unei comunități și ale unui oraș (lectura și interpretarea antropologică).

Data de 15 februarie a fost aleasă pentru a marca Ziua Națională a Lecturii, susținută de autoritățile române pentru a încuraja proiectele și evenimentele care
promovează lectura pe tot parcursul vieții. Această dată ilustrează, totodată, ziua nașterii lui Titu Maiorescu și a lui Spiru Haret, personalități importante care au realizat schimbări esențiale în peisajul cultural românesc de secol XIX

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.