„Afară, departe, pe câmp“, în regia lui Alexandru Dabija, la Teatrul de Comedie
https://www.ziarulmetropolis.ro/afara-departe-pe-camp-in-regia-lui-alexandru-dabija-la-teatrul-de-comedie/

Teatrul de Comedie prezintă vineri, 7 februarie, de la ora 19.30, la Sala Studio, premiera oficială a producţiei AFARĂ, DEPARTE, PE CÂMP scenariu dramatic de Cătălin Ștefănescu, regia şi scenografia Alexandru Dabija, asistent regie Dorina Chiriac. Distribuţia: Dorina Chiriac, Ilona Brezoianu, Andreea Samson, Bogdan Cotleţ, Dan Rădulescu, Dragoş Huluba, Liviu Pintileasa, Anghel Damian.

Un articol de Petre Ivan|27 ianuarie 2020

Afară, departe, pe câmp este o biografie „interioară” a avangardei literare, cu Urmuz și Tzara în frunte, mișcare pornită din revolta marginalilor culturii, care se opuneau, cu armele absurdului, „ideilor de-a gata” care au bântuit fără încetare, decenii la rând, arta, politica și peisajul social românesc. Spectacolul lui Alexandru Dabija, bazat pe un scenariu dramatic de Cătălin Ștefănescu, cu fragmente din Urmuz, Ionathan X. Uranus, Sesto Pals, Grigore Cugler, Sașa Pană și Benjamin Fundoianu, demonstrează, de asemenea, că râsul a fost garanția sănătății morale a celor care au spus NU! tuturor sistemelor care au înregimentat și degradat ființa umană. 

Sunt moldovean. Melancolia îmi curge prin vene. Am tânjit întotdeauna după mare. Am zăcut luni de zile pe tot felul de nisipuri. E un noroc să ai marea aproape. Tot un noroc e să ai în literatură și limbă o liotă de scriitori cum au fost cei de la 1916-1930. Moderniștii, suprarealiștii. Ca și cu marea, dacă o ai, e bine să umbli pe ea. Așa că, deși Urmuz considera teatrul „o artă minoră” și poate avea dreptate, am umblat și noi prin textele lor, ale suprarealiștilor. Să ne fie de bine! – Alexandru Dabija

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.