Aferim!, western-ul lui Radu Jude, printre cele mai aşteptate filme ale anului
https://www.ziarulmetropolis.ro/aferim-western-ul-lui-radu-jude-printre-cele-mai-asteptate-filme-ale-anului/

„Aferim!”, regizat de Radu Jude, se numără printre cele mai aşteptate filme ale anului 2014, potrivit unui top prestigios realizat de site-ul ioncinema.com. Filmul este o coproducţie România/ Franţa/ Italia, prin companiile Hi Film Productions, EZ Films şi MIR Cinematografica.

Un articol de Petre Ivan|24 februarie 2014

Aferim!”, de Radu Jude, se numără printre cele mai aşteptate filme ale anului 2014, potrivit unui top prestigios realizat de site-ul ioncinema.com. Filmul este o coproducţie România/ Franţa/ Italia, prin companiile Hi Film Productions, EZ Films şi MIR Cinematografica.

După filmul său din 2012 „Toată lumea din familia noastră”, bine primit de critici şi de public, noul proiect al regizorului Radu Jude reprezintă un ambiţios lungmetraj de epocă, notează Mediafax, citând ioncinema.com.

După cum s-a anunţat la începutul anului 2013, filmul va avea o distribuţie amplă, iar Radu Jude va folosi atât actori profesionişti, cât şi amatori. Pelicula va semăna cu un western american şi va fi turnată în cea mai mare parte a ei în aer liber.

Potrivit aceluiaşi site, acţiunea lungmetrajului este plasată în secolul al XIX-lea, într-o perioadă în care ţiganii robi reprezentau ceva comun. Intriga filmului îl are în centrul ei pe un zapciu local, Constantin, care este angajat de un comerciant să îl găsească pe Carfin, un rob ţigan care a fugit de pe moşia clientului, după ce a avut o aventură cu nevasta acestuia.

Însoţit de fiul lui adolescent, Ghiţă, Constantin pleacă pe urmele fugarului, pornind astfel într-o călătorie plină de peripeţii.

Aferim

Gabriel Spahiu în Film pentru Prieteni, de Radu Jude

Filmul ar putea fi lansat în doua jumătate a acestui an, scrie ioncinema.com, care a plasat lungmetrajul lui Jude pe locul 97 în Topul 200 al celor mai aşteptate pelicule în 2014.

Proiectul lui Radu Jude „Aferim!” a obţinut un credit de 811.000 de lei, situându-se pe locul al treilea în topul finanţărilor acordate în urma concursului organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei în 2013.

Radu Jude şi Florin Lăzărescu au scris scenariul filmului „Aferim!”

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor câştigătoare a numeroase premii „Lampa cu căciulă”, „Alexandra” şi „O umbră de nor”. Lungmetrajul de debut, „Cea mai fericită fată din lume”, a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, „Toată lumea din familia noastră”, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, mai informează Mediafax.

„Toată lumea din familia noastră” a obţinut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu Bayard d’Or şi premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi premiul pentru regie alături de premiul publicului la B-EST IFF.

Topul 10 al celor mai aşteptate filme ale anului 2014 realizat de ioncinema.com:
„The Lobster”, regizat de Yorgos Lanthimos,
„Dark Matter”, de Andrzej Zulawski,
„Jane Got a Gun”, de Lynne Ramsay,
„Suspiria”, de David Gordon Green,
„The Duke of Burgundy”, de Peter Strickland,
„Untitled”, de Lisandro Alonso,
„Noah”, de Darren Aronofsky,
„Maps to the Stars”, de David Cronenberg,
„Phoenix”, de Christian Petzold şi
„The Cut”, de Fatih Akin.

Foto cu Radu Jude, Gabriel Spahiu şi Aferim – Cinemagia şi TVR

08
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Alegoria nu e un gen cinematografic uşor. Mai ales când e vorba de una deopotrivă existenţială şi politică, aşa cum se vrea "Spiritele din Inisherin".

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.