Albumul „Maşinile Regelui”, lansat la Muzeul Naţional de Istorie a României
https://www.ziarulmetropolis.ro/albumul-masinile-regelui-lansat-la-muzeul-national-de-istorie-a-romaniei/

Albumul „Maşinile Regelui”, apărut la Editura Curtea Veche Publishing, aparţinând Principelui Radu al României, a fost lansat, vineri, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR). Lansarea, la care a participat Principesa Moştenitoare Margareta, a sărbătorit o pasiune de peste opt decenii a Regelui Mihai I al României – automobilul. „Maşinile regelui fac parte din […]

Un articol de |28 septembrie 2012

Albumul „Maşinile Regelui”, apărut la Editura Curtea Veche Publishing, aparţinând Principelui Radu al României, a fost lansat, vineri, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).
Lansarea, la care a participat Principesa Moştenitoare Margareta, a sărbătorit o pasiune de peste opt decenii a Regelui Mihai I al României – automobilul.

„Maşinile regelui fac parte din istoria Familiei Majestăţii sale şi din istoria ţării”, a spus, în deschiderea evenimentului, directorul general al MNIR, dr. Ernest Oberlander Târnoveanu, apreciind „calitatea şi eleganţa volumului”, (…) „care va completa istoria contemporană a României”.

Potrivit Irinei Arsene, manager al Editura Curtea Veche Publishing, volumul prezintă o „stare, o pasiune intelectuală de 85 de ani a Regelui Mihai I”.

Principele Radu a afirmat că Regele a considerat că maşinile trebuie respectate ca şi oamenii.

„Majestatea Sa şi-a tratat maşinile ca şi miniştrii. Nu a încălcat regulile de circulaţie. Niciodată maşinile sale nu au avut nici o pată pe ele, vreo zgârietură. Nici o imperfecţiune. Aceasta n-a venit din obsesie, ci din iubire”, a spus principele, care a menţionat că „regele nu este un sfânt”, fiind, întotdeauna, „un adept al vitezei”.

Principele a dezvăluit faptul că pe Domeniul Regal de la Săvârşin fiinţează un Muzeu Regal al Automobilului, a cărui „reflectare în pagini” este albumul, care are alături o încăpere în care Regele îşi regăseşte liniştea lucrând la ultimul său Jeep.

Cu numeroase imagini inedite din arhiva personală a Casei Regale, însoţite de explicaţii ce depăşesc simplele detalii tehnice şi pătrund în viaţa membrilor Familiei Regale, „Maşinile Regelui” este un volum de colecţie şi un deliciu pentru cunoscători. Cartea-album, apărută în condiţii grafice de excepţie, prezintă automobilele de epocă pe care regele le-a condus de-a lungul timpului, dar şi pasiunea sa pentru avioane.

Albumul „Maşinile Regelui” continuă seria volumelor dedicate Familiei Regale începută de Curtea Veche Publishing anul trecut. După volumele  „Carte Regală de bucate”, „Anul Regelui”, „Muzica Regelui”, „Poveştile Reginei Maria” şi „Jubileul Regelui”, „Maşinile Regelui” reprezintă un omagiu adus unei pasiuni regale, automobilul.

Cartea este disponibilă în librării şi pe site-ul www.curteaveche.ro la preţul de 39, respectiv 33 lei.

 

Sursa: Agerpres

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

11
/01
/24

„Corespondențe” de la Teatrul Metropolis este o producție româno-franceză, cu dublă cetățenie, și o demonstrație mamut a teatrului ca etapă de lucru, ca limbaj universal și ca conglomerat de întâlniri.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.