Alexandru Arşinel, transplant de rinichi. „Operaţia îmi prelungeşte viaţa!“
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-arsinel-transplant-de-rinichi-operatia-imi-prelungeste-viata/

Actorul Alexandru Arşinel, care a suferit, joi, un transplant de rinichi la o clinică din Cluj-Napoca, a declarat, vineri, pentru Mediafax că, în urma acestei intervenţii, este un om „născut din nou”. „Închipuiţi-vă că un om, la o anumită vârstă, se naşte din nou. Această operaţie îmi prelungeşte viaţa în modul cel mai decent”. Arşinel a […]

Un articol de Corina Vladov|30 august 2013

Actorul Alexandru Arșinel, care a suferit, joi, un transplant de rinichi la o clinică din Cluj-Napoca, a declarat, vineri, pentru Mediafax că, în urma acestei intervenții, este un om „născut din nou”.

„Închipuiți-vă că un om, la o anumită vârstă, se naște din nou. Această operație îmi prelungește viața în modul cel mai decent”. Arşinel a început să aibă probleme renale acum zece ani, dar nu a ajuns la dializă.

„Când ajungi la dializă, trei sferturi din viața ta se petrec în spital, lucru pe care l-aș fi suportat cu greu, așa cum Toca (regizorul Alexandru Tocilescu, n.r.) nu a suportat”, a mărturisit Alexandru Arșinel.

Actorul a povestit că s-a întâlnit cu prof. univ. dr. Mihai Lucan și, după ce i s-au făcut analize, a fost pus pe o listă de transplant. Joi, la o zi după ce a fost anunțat că a fost găsit un rinichi compatibil pentru el, actorul a mers la Cluj-Napoca, unde a fost supus complicatei intervenții chirurgicale de transplant.

Operația a fost efectuată cu succes la Cluj-Napoca de echipa condusă de reputatul prof. univ. dr. Mihai Lucan, șeful Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal de la Cluj și șeful catedrei de Urologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

Ţin să mulțumesc din tot sufletul echipei conduse de profesorul Mihai Lucan și, bineînțeles, lui personal, omul căruia îi datorez de ieri, viața.

             Alexandru Arşinel

Arșinel va mai sta internat la Cluj-Napoca încă două săptămâni, pentru a asigura ceea ce el a numit, cu umor, „familiarizarea musafirului”, după care va fi sub tratament medicamentos timp de 3-4 luni, dublat cu vizite la medicul care l-a operat.
Actorul a declarat că plănuiește să revină pe scenă în octombrie.

După ce a jucat la Sala Savoy din Capitală în toate spectacolele stagiunii 2012 – 2013, după zecile de turnee efectuate în țară și străinătate și după ce a jucat în fiecare sâmbătă, în iulie şi august, la Teatrul de Vară „Herăstrău”, în seria de spectacole „O seară la Revistă” din cadrul stagiunii estivale a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, spectacolele fiind transmise live de TVR2 – o premieră absolută după mai bine de 25 de ani -, starea de sănătate a marelui actor s-a înrăutățit.

Actorul Alexandru Arşinel s-a născut pe 4 iunie 1939, în localitatea Dolhasca, judeţul Suceava. În anul 1962, el a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti.

Este vedetă a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti, dar şi director al instituţiei. Alături de Stela Popescu, el a format un cuplu artistic celebru atât în ţară, cât şi în străinătate. Pentru activitatea lor, cei doi actori au fost răsplătiţi, în anul 2002, cu premiul special al UNITER pentru teatrul de revistă.

O carieră împlinită

A jucat în filme precum „Ana şi… hoţul” (1981), „Miss Litoral” (1990), „Anotimpul iubirii”, „În fiecare zi mi-e dor de tine”, „A doua cădere a Constantinopolului” (1994), „Paradisul în direct” (1995), „Sexy Harem Ada-Kaleh” (2001).
În februarie 2004, Arşinel a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer.

În 1980, prof. univ. dr. Mihai Lucan a participat la efectuarea primului transplant renal din România, făcând parte din echipa condusă de profesorul Eugeniu Proca, împreună cu profesorul Anghel Popescu. Împreună profesorul Ralph Senner de la Clinica de Chirurgie Robotică din München, în anul 2003 a realizat prima nefrectomie laparoscopică pentru transplant asistată robotic și de telemedicină din lume.

În anul 2004, profesorul Mihai Lucan a efectuat primul transplant combinat de rinichi și pancreas, iar în 2010 a efectuat în premieră în Europa de est primul transplant de rinichi de la un cadavru. Studiul său asupra procedurii de transplant renal încrucișat bazată pe alocarea stabilă a fost citat de savantul american Alvin Roth, răsplătit cu premiul Nobel pentru economie în 2012.

De-a lungul carierei, el a efectuat zeci de mii de operații urologice și de intervenții endoscopice și laparoscopice, precum și mii de transplanturi renale. A fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor în anul 2000, cu ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Mare Ofițer în anul 2006 și, recent, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer.

Foto: Ring

23
/10
/15

Joi, 29 octombrie, ora 19.30, Jazz:ish te va introduce într-o atmosferă electrică alături de Nils Petter Molvær, unul dintre pionierii “future jazz-ului”, un subgen format prin fuziunea muzicii electronice cu jazz-ul.

23
/10
/15

„Dacă mă vei lua de bărbat, îţi promit că o să te duc la Bucureşti pe calea ferată" îi promitea Principele Carol Principesei Elisabeta, în 1869. Despre traseul primului tren care a circulat pe teritoriul Principatelor Unite aflăm sâmbătă, 24 octombrie, de la Cătălin Ştefănescu în seria Gări de poveste. Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

23
/10
/15

„Lor, țiganilor, să le mulțumim că ne-au păstrat muzica, această comoară ce abia acum o prețuim; numai dânșii (!) ne-au desgropat-o, au trecut-o și dat-o în păstrare din tată în fiu, cu acea grijă sfântă ce o au pentru ce le e mai scump pe lume: muzica.” - George Enescu, în urmă cu mai bine de un secol. Lucrări pe care odinioară le interpretau celebri lăutari şi care au reprezentat o puternică sursă de inspiraţie pentru Enescu în creaţiile proprii se vor auzi la Sala Radio miercuri, 28 octombrie, de la 19.00, într-un concert inedit care aduce pentru prima oră, în aceeaşi seară, pe aceeaşi scenă, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO şi ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO.

23
/10
/15

Săptămâna viitoare, în capitală debutează o nouă ediţie a celui mai important târg de carte cu discount din România: KILIPIRIM. Evenimentul va avea loc din nou la Unirea Shopping Center, etajul 2, Aripa Călăraşi, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie, zilnic între 10.00 şi 21.30, intrarea fiind liberă.

23
/10
/15

Thierry Frémaux, Delegatul General al Festivalului de la Cannes, unul dintre cei mai influenți oameni din industria filmului, revine la Les Films de Cannes a Bucarest (23 – 29 octombrie) pentru un spectacol unic: Lumière!. Cele câteva zeci de filme restaurate ale fraților Auguste și Louis Lumière, doi dintre inventatorii cinematografiei, vor fi proiectate în versiune restaurată, însoțite de comentariile live ale lui Thierry Frémaux, pe 29 octombrie, de la 20.45, la CinemaPRO.

22
/10
/15

Dacă atingi punctul sensibil al poveștii potrivite la momentul potrivit, ea face înconjurului lumii cu forța unui tsunami, iar vestea succesului se răspândește ca un virus și rezistă în timp, ba chiar recidivează, pentru că numai poveştile vrăjesc sufletele şi cuceresc minţile oamenilor pentru totdeauna. Tot aşa şi cu inspirata alegere a regizoarei Alice Barb de a monta la Teatrul “Toma Caragiu” din Ploieşti spectacolul „My Fair Lady”.

22
/10
/15

Şi în această a 25-a ediţie FNT, un accent deosebit va fi îndreptat spre cartea tipărită, cartea – văzută ca valoare, fie că e vorba de literatură sau carte de teatru ori studiu ştiinţific. Astfel, Festivalul Naţional de Teatru continuă, pe parcursul celor zece zile de desfăşurare, să transforme semnalul editorial în eveniment public, propunând un număr de 16 lansări de carte.

22
/10
/15

Actorul Chris Rock, cunoscut pentru umorul său caustic, a confirmat miercuri că va fi gazda celei de-a 88-a ceremonii a premiilor Oscar, la 28 februarie anul viitor. El a mai fost prezentatorul unei gale Oscar în urmă cu 11 ani.

22
/10
/15

Romanii i-au învins, din nou pe geto-daci duminică seara, între orele 20.30 și 22.30. Totul este oficial, o spun și audiențele TV. Pe Pro TV, în acest interval orar, a rulat fin, digital și chiar HD, filmul „Pompeii”, iar pe TVR 2, dacii ultrabărboși și cețoși rădeau tot în pelicula „Burebista”.

21
/10
/15

Dheepan, premiat cu Palme d’Or anul acesta la Festivalul Internațional de film de la Cannes, va rula în cinematografele din România începând din data de 30 octombrie. Filmul va fi prezentat în avanpremieră în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest (23 - 29 octombrie), în prezența regizorului.