Ana Blandiana, la Garantat 100%: „La intelectualii români, solidaritatea şi buna credinţă sunt materii deficitare”
https://www.ziarulmetropolis.ro/ana-blandiana-la-garantat-100-la-intelectualii-romani-solidaritatea-si-buna-credinta-sunt-materii-deficitare/

Portretul unui om puternic şi delicat în acelaşi timp: Ana Blandiana. Scriitoarea este invitata lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100%, duminică, 21 mai, de la ora 23.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

Un articol de Petre Ivan|19 mai 2017

Duminică, 21 mai, invitata lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100% este scriitoarea Ana Blandiana. Prezenţă discretă pe micile ecrane, Ana Blandiana se dezvăluie prin interviul acordat lui Cătălin Ştefănescu drept o fină observatoare a fenomenelor sociale din România.

Deplin implicată în viaţa societăţii, autoarea recentului volum „Fals tratat de manipulare” rememorează, la Garantat 100%, evenimente care i-au marcat viaţa şi cariera, dar şi împărtăşeşte nemulţumirile legate de activitatea unor instituţii pilon din viaţa culturală. Ediţia Garantat 100% cu Ana Blandiana este la TVR 1 şi TVR+ duminică, 21 mai, ora 23.00.

De altfel, cartea scriitoarei, „Fals tratat de manipulare”, este nodul de la care pornesc amintirile Anei Blandiana: refuzul ei de a se stabili în străinătate sau povestea despre Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet, muzeu realizat de invitată împreună cu Romulus Rusan.

O cunoaştem pe Ana Blandiana în diverse ipostaze, care, împreună, compun un portret puternic şi delicat în acelaşi timp: preot; poetă, căreia i se interzice publicarea în mai multe rânduri şi care este urmărită şi persecutată de Securitate; îndrăgostită de cel care avea să-i devină soţ – cel mai bun prieten, coleg de breaslă şi partener pe viaţă, Romulus Rusan; poetă de succes, prozatoare, câştigătoare a importante premii şi participantă la numeroase conferinţe literare internaţionale; neobosită activistă civică şi fondatoare a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, de la Sighet (care, anul viitor, împlineşte 25 de ani); femeie surprinsă de trecerea timpului; româncă ce a refuzat să fugă din ţară, în pofida ocaziilor ivite de-a lungul timpului sub regimul comunist (pentru că în altă parte nu ar mai fi putut scrie); om cu visuri, calităţi, defecte, temeri, îndrăzneli şi dorinţa de a le diseca pe toate pentru a se înţelege mai bine.

Ana Blandiana

Ana Blandiana

Scriitoarea vorbeşte, la Garantat 100%, despre perioada de după 1989, când a lăsat meseria pe planul secund pentru a se implica în viaţa societăţii civile. Are un sentiment de frustrare faţă de cei care îi percep scrisul doar prin prisma activităţii sale civice.

După 1990, opera Anei Blandiana a început să fie tradusă în străinătate, fapt ce a constituit o a doua „naştere artistică” a sa.

Un popor este mica elită de intelectuali care gândesc şi împing lucrurile înainte; întotdeauna lucrurile au fost împinse înainte de o minoritate”, susţine invitata lui Cătălin Ştefănescu. Totuşi, „la intelectualii români solidaritatea şi buna credinţă sunt materii deficitare. –  Ana Blandiana.

Uniunile de creaţie sau măcar Uniunea Scriitorilor sau Academia Română nu   s-au solidarizat cu protestele #Rezist. Ana Blandiana este convinsă că aceste instituţii ar trebui să fie vârful de lance al societăţii civile.

Cât despre preocupările sale din prezent…  Ana Blandiana ne dă câteva repere duminică, 21 mai, de la ora 23.00, la Garantat 100%, de la TVR 1 şi TVR+.

Despre Garantat 100%

Le-a dat garanţii la fiecare ediţie, iar după 17 ani, telespectatorii o recunosc drept una dintre cele mai de succes emisiuni culturale.

Cătălin Ştefănescu prezintă la TVR 1 „felul nostru de a face televiziunea”: Garantat 100%. Întreaga colecţie a emisiunilor Garantat 100% poate fi vizionată şi online, pe portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro.

Telespectatorii pot interacţiona cu echipa emisiunii şi pe contul de Facebook Garantat 100%.

Foto: Ana Blandiana,  Garantat 100% – tvr.ro

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.