„Maniunea” de Narine Abgarian și alte recomandări de lectură pentru copii
https://www.ziarulmetropolis.ro/maniunea-de-narine-abgarian-si-alte-recomandari-de-lectura-pentru-copii/

Vă propunem o selecţie de titluri care nu îi vor dezamăgi pe cei mici, cărţi nou apărute la Editura Frontiera, cu poveşti fascinante şi ilustraţii pe măsură, pe care le regăsiţi în aceste zile la Târgul de Carte Gaudeamus.

Un articol de Ziarul Metropolis|23 noiembrie 2023

Una dintre veștile care ne atrag atenția în aceste zile, dacă vorbim despre literatura pentru copii, este aceea că Editura Frontiera lansează la Târgul de carte Gaudeamus (22-26 noiembrie, Pavilionul Central Romexpo) romanul „Maniunea” de Narine Abgarian.

Cartea se adresează copiilor de peste 10 ani și, alături de alte noutăți atrăgătoare, poate fi găsită pe toată perioada târgului la standul editurii, la un preț special, redus cu 25%.

„Maniunea” este romanul autobiografic al scriitoarei Narine Abgarian, primul dintr-o trilogie dedicată copilăriei fericite pe care a petrecut-o în Armenia sovietică alături de cea mai bună prietenă a sa, Maniunea. Traducerea cărții este semnată de Anca-Irina Ionescu.

Maniunea este o poveste despre un orăşel sovietic izolat, departe de orice capitală, şi despre locuitorii acestuia. Despre modul în care, cu toate lipsurile oribile şi restricţiile de tot felul, oamenii au dobândit înţelepciunea de a trăi şi de a se bucura de viaţă. Maniunea este o carte pentru copiii deveniţi adulţi. Pentru cei care la treisprezece, ca şi la şaizeci de ani, cred în bine şi privesc zâmbind spre viitor. Maniunea este declaraţia mea de dragoste nesfârşită pentru rudele mele, pentru cei dragi şi pentru oraşul în care am avut norocul să mă nasc şi să cresc. Lectură plăcută, prieteni!”, spune autoarea.

„Deși se adresează în principal copiilor mai mari de 10 ani, Maniunea este la fel de bine un roman despre copilăria noastră, a celor născuți în România anilor ‘70-’80. Ne recunoaștem în energia cu care Narine și Maniunea își trăiesc fiecare zi a copilăriei, în ciuda contextului mai degrabă absurd al societății de atunci. Ne amintim incredibila libertate a copiilor dinainte de era tehnologică și de spațiile sigure ale societății. O copilărie primejdioasă, am zice azi, jucată la limită, dar poate tocmai de aceea atât de satisfăcătoare“, completează Ileana Achim, coordonator editorial la Editura Frontiera.

Narine Abgarian s-a născut în anul 1971, în orășelul Berd din Armenia, fiind cea mai mare dintre cei cinci copii ai unei familii de intelectuali. A absolvit Facultatea de Studii Lingvistice de la Universitatea de Stat din Erevan, apoi a practicat diverse meserii înainte de a începe să-și povestească amintirile din copilărie pe blogul LiveJournal.

Postările despre buna sa prietenă, Maniunea, și despre copilăria din Armenia sovietică au impresionat publicul și au determinat publicarea lor în romanul autobiografic Maniunea, cartea de debut a scriitoarei și prima dintr-o trilogie care avea să devină un proiect editorial de succes.

Trilogia Maniunea, care mai cuprinde volumele Maniunea scrie un roman fantastic (2011) și Maniunea, aniversarea lui Ba și alte peripeții (2012), a fost distinsă în Rusia cu Premiul Manuscrisul Anului și Premiul pentru Literatura Rusă. De asemenea, cărțile au stat la baza unei serii TV de zece episoade, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Soci din 2021. Alte cărți ale autoarei Narine Abgarian traduse în limba română sunt Din cer au căzut trei mere (Humanitas, 2021) și Simon (Humanitas, 2023).

Alte recomandări de lectură pentru cei mici, disponibile la standul Frontiera de la Gaudeamus

Inima curată a poveștilor de Vigen Guroian, o carte de referință pentru toți cei interesați de textele clasice ale copilăriei și un foarte bun ghid de lectură adresat părinților și educatorilor. Traducere de Monica Manolachi.

Desenează artistic cu degetele! de Marion Deuchars, volum în format mare, bogat în planșe de lucru artistice și senzoriale pentru copiii de 3-7 ani. Primul dintr-o serie de cărți de artă pentru copii ale artistei britanice Marion Deuchars, celelalte fiind în curs de apariție la Editura Frontiera.

Ce fac sentimentele când nu le vede nimeni de Tina Oziewicz, un album despre emoții și lumea noastră interioară, dar… fără sfaturi sau discursuri. Doar poveste și ilustrație de cea mai bună calitate! Traducere de Ioana Diaconu-Mureșan.

Alături de cărțile pentru copii, pot fi achiziționate de la standul editurii lucrările originale expuse în cadrul evenimentului. Pe toată durata târgului, cărțile sunt disponibile la prețuri cu reduceri care variază între 25 și 50%.

Editura Frontiera publică autori importanți pentru copii din literatura universală și oferă, în același timp, spațiu creativ pentru autorii și ilustratorii români. Mai multe detalii și noutăți editoriale găsiți pe www.editurafrontiera.ro și pe conturile de Facebook și Instagram ale editurii.



02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.