Andra Rotaru, Cosmin Perţa şi Mihai Iovănel, printre câştigătorii Galei Tinerilor Scriitori
https://www.ziarulmetropolis.ro/andra-rotaru-cosmin-perta-si-mihai-iovanel-printre-castigatorii-galei-tinerilor-scriitori/

Andra Rotaru, Radu Vancu, Cosmin Perţa şi Mihai Iovănel s-au numărat printre câştigătorii Galei Tinerilor Scriitori, eveniment care a avut loc marţi, de Ziua Culturii Naţionale, la sediul din Capitală al Institutului Cultural Român. Premiile au fost acordate în urma deliberărilor juriului compus din criticii literari Eugen Simion, Daniel Cristea-Enache, Paul Cernat şi Bogdan Creţu. Astfel, la […]

Un articol de Andrada Văsii|16 ianuarie 2013

Andra Rotaru, Radu Vancu, Cosmin Perţa şi Mihai Iovănel s-au numărat printre câştigătorii Galei Tinerilor Scriitori, eveniment care a avut loc marţi, de Ziua Culturii Naţionale, la sediul din Capitală al Institutului Cultural Român.

Premiile au fost acordate în urma deliberărilor juriului compus din criticii literari Eugen Simion, Daniel Cristea-Enache, Paul Cernat şi Bogdan Creţu.

Astfel, la premiul pentru tânărul poet al anului 2011 au concurat Vlad Moldovan, cu volumul „Dispars” (Cartea Românească), Andra Rotaru, cu volumul „Lemur” (Cartea Românească), şi Radu Vancu, cu „Frânghia înflorită” (Casa de Editură Max Blecher). Distincţia la această categorie a fost împărţită de Radu Vancu şi Andra Rotaru.

Tânărul prozator al anului 2011 a fost ales dintre Cosmin Perţa („Teofil şi Câinele de lemn”, Herg Benet), Dan Sociu („Combinaţia”, Casa de Pariuri Literare) şi un cristian („morţii mă-tii”, Casa de Pariuri Literare). Premiul i-a revenit scriitorului Cosmin Perţa.

La categoria „tânărul critic literar al anului 2011” au fost nominalizaţi Ioana Dunea, pentru „Literatura reideologizării. 1957-1964. Poezia” (Tracus Arte), Mihai Iovănel, pentru „Evreul improbabil: Mihail Sebastian: o monografie ideologică” (Cartea Românească), şi Claudiu Turcuş, pentru „Estetica lui Norman Manea” (Cartea Românească), iar câştigător a fost desemnat Iovănel.

Momentele de decernare a premiilor au fost punctate de mici recitaluri susţinute de Ioana Crăciunescu, Ionuţ Bogdan Ştefănescu şi Mircea Tiberian.

Anul acesta, Gala Tinerilor Scriitori a marcat sărbătorirea celei de-a treia ediţii a Zilei Culturii Naţionale (15 ianuarie). Gala este dedicată tinerilor creatori de literatură română, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, din spaţiul geografic şi cultural românesc.

În cadrul aceluiaşi eveniment a fost acordat premiul pentru cartea de poezie a anului 2012, în valoare de 3.000 lei, finanţat de Institutul Cultural Român. Premiul i-a revenit lui Liviu Ioan Stoiciu, pentru volumul „Substanţe interzise” (Editura Tracus Arte).

Vicepreşedintele ICR Horia Gârbea s-a declarat încântat de valoarea scriitorilor premiaţi la această gală. „Vă invit aici mereu, alături de noi. Noi nu suntem decât agentul termic din caloriferul din inimile dumneavoastră”, a glumit acesta (făcând referire la un comentariu al preşedintelui instituţiei, Andrei Marga, privind invenţiile româneşti mai puţin cunoscute, în care a dat ca exemplu caloriferul. Remarca a dat naştere apoi la un val de ironii la adresa sa).

Gala Tinerilor Scriitori a fost prezentată de Dan Mircea Cipariu şi a fost difuzată în direct la Radio România Cultural.

 

Sursa: Mediafax

 

05
/01
/24

Luna iubirii începe la Sala Dalles în acorduri romantice, cu Chansons D’Amour: cele mai vibrante poveşti de dragoste şi momentele de maximă intensitate sentimentală din lirica universală şi din repertoriul pop-opera vor fi celebrate în acest eveniment în care se contopesc rafinamentul, pasiunea şi emoţia.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

28
/12
/23

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix va avea loc la Iași în perioada 18 - 25 februarie 2024. Primele bilete și abonamente au fost puse în vânzare online. Conceptul dedicat „descoperirii dorinței” va domina Classix Festival 2024 în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]