Arhivele cineastului Andrei Tarkovski au fost achizitionate
https://www.ziarulmetropolis.ro/arhivele-cineastului-andrei-tarkovski-au-fost-achizitionate/

Arhivele regizorului Andrei Tarkovski au fost vândute miercuri la o licitaţie la Londra pentru suma de 1,6 milioane de euro unui reprezentant al autorităţilor din regiunea Ivanovo, în apropiere de Moscova, urmând să intre în posesia muzeului local dedicat cineastului, relatează agenţia Interfax, preluată de AFP.  Scoase la vânzare de Sotheby’s, arhivele lui Tarkovski au […]

Un articol de Andrada Văsii|29 noiembrie 2012

Arhivele regizorului Andrei Tarkovski au fost vândute miercuri la o licitaţie la Londra pentru suma de 1,6 milioane de euro unui reprezentant al autorităţilor din regiunea Ivanovo, în apropiere de Moscova, urmând să intre în posesia muzeului local dedicat cineastului, relatează agenţia Interfax, preluată de AFP.

 Scoase la vânzare de Sotheby’s, arhivele lui Tarkovski au fost atribuite după 18 minute reprezentantului din Ivanovo şi vor reveni în ţara celebrului regizor mort în Franţa în 1986, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a casei de licitaţii.

Aceste arhive, care conţin scrisori, manuscrise, fotografii personale, înregistrări video şi documente private din perioada 1967-1986, au fost vândute pentru suma de 1,3 milioane de lire (1,6 milioane de euro), un preţ considerat de experţi extrem de ridicat, potrivit Interfax.

Ministrul rus al culturii, Vladimir Medinski, îşi exprimase marţi dorinţa, într-o declaraţie pentru Interfax, ca această ‘colecţie unică de documente de o valoare enormă’ să revină în Rusia.

„Din acest motiv, am avut întâlniri cu câţiva investitori privaţi care şi-ar fi putut permite o astfel de achiziţie”, a adăugat el.

Guvernatorul regiunii Ivanovo, Mihail Men, a lansat astfel un apel pentru donaţii în vederea achiziţionarea acestor arhive cedate de o prietenă şi coautoare a lui Tarkovski, Olga Surkova, care locuieşte în Olanda.

Printre aceste documente se numără carnetele de regizor ale lui Tarkovski pentru filmele ‘Solaris’, ‘Oglinda’ şi ‘Călăuza’, 32 de casete audio şi 13 minidiscuri de interviuri cu cineastul, din care majoritatea nu au fost difuzate niciodată.

Arhivele vor fi transmise muzeului Tarkovski din oraşul Iureveţ, a precizat serviciul de presă al regiunii Ivanovo.

Născut la 4 aprilie 1932 şi emigrat în Italia în 1982, Andrei Tarkovski a murit la 29 decembrie 1986 la vârsta de 54 de ani, la Neuilly-sur-Seine, la periferia Parisului, din cauza unui cancer la plămâni.

El a realizat şapte filme în circa 25 de ani de ani, toate considerate capodopere.

Sursa: Agerpres

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.