FITS 2019 – Arta de a dărui
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-de-a-d%c4%83rui/

A venit vara! Sibiul este în festival! Porţile şi ferestrele se deschid, publicul invadează pieţele şi spaţiile de joc, artiştii cuceresc oraşul!

Un articol de Constantin Chiriac, Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu|15 iunie 2019

Bucuria, emoția și miracolul pun stăpânire pe burg; pe cerul lui vor pluti nori senini de aplauze!

Cinci sute cincizeci de voluntari vor avea grija tuturor invitaților.

După ce a găzduit Summitul Uniunii Europene, chiar de Ziua Europei, Sibiul își continuă vocația de gazdă bună a marilor evenimente culturale.

Este orașul care investește cel mai mult în cultură și care obține profit din această investiție. Mii de artiști vor prezenta 540 de evenimente, pe durata celor 10 zile, în 73 de spații de joc, pentru un număr de aproximativ 70.000 de spectatori pe zi.

Sezonul România-Franța aduce un regal de instituții, artiști și companii care vor prezenta peste 70 de spectacole pe parcursul întregului festival. Théâtre de la Ville-Paris,  Théâtre des Bouffes du Nord, Théâtre de Suresnes, Théâtre du Rond-Point, Plasticiens Volants sau Cie Aérosculpture sunt unele din cele mai dorite companii de organizatorii de festivaluri din toată lumea.

Parteneriatul strategic Româno-American ilustrează cel mai bine tema de anul acesta, Arta de a dărui! Cadoul pe care îl facem de trei ani militarilor NATO, prezentând spectacolele ce le aducem din SUA, chiar în cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” este recunoștința pe care le-o arătăm pentru pacea pe care ei ne-o garantează!

Aniversăm anul acesta 70 de ani de parteneriat cu Republica Populară Chineză!

Parteneriatul strategic dezvoltat pentru acest eveniment dă șansa publicului ce vine din toată lumea să vadă spectacole unice, de o calitate și diversitate remarcabile!

La final de festival surpriza uriașă: „Lantern Festival – China în 20 de legende”, în Parcul Astra.

Un alt parteneriat dezvoltăm an de an cu Germania! Este felul firesc de a respecta patrimoniul Sibiului și primul teatru german construit în estul Europei! Thalia Theater aduce în premieră absolută „Fenomenul Woodstock”, Michael Thalheimer primește o stea pe Aleea Celebrităților, iar Hochkant Stelzentanzkunst – Feuer – Percussion, împreună cu Dundu, vor fi vedete spectacolelor în aer liber!

Unele din cele mai importante companii de dans vin din Israel, țară cu care am construit un alt parteneriat strategic, Vertigo Dance Company și Batsheva Dance Company vor aduce marea calitate în fața publicului din lume care vine special pentru ei!

Grija pentru artiștii din România și din lume s-a materializat în Bursa de Spectacole de la Sibiu, eveniment dezvoltat simultan cu FITS!

Concomitent cu FITS se desfășoară și Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural! Este semnul grijii pe care le-o purtăm tinerilor artiști, viitoarelor vedete de mâine. Dimensiunea de cercetare este ilustrată prin Platforma Internațională de Cercetare Doctorală în Artele Spectacolului și Management Cultural! Ea se află într-o relație complementară cu secțiunea de ateliere, conferințe și cu lansările de carte; FITS fiind unul din puținele festivaluri care are un program coerent de editare și tipărire de carte.

Spectacolele lectură, realizate împreună cu Societatea Română de Radiodifuziune și cu Théâtre du Rond-Point, prezintă opt dramaturgi de limbă franceză – vezi Sezonul România-Franța – care apar și în Antologia bilingvă pe care o tipărim.

Constantin Chiriac

 

Secțiunea dedicată filmului, în care marii artiști prezenți în festival au strălucit în producții cinematografice, cea dedicată expozițiilor, cea dedicată artei contemporane, întregesc complexitatea acestui mare festival cultural, așa cum l-a denumit Eugenio Barba! De altfel, el este cel care deschide Aleea Celebrităților dedicată celor mai mari artiști de artele spectacolului, care anul acesta se îmbogățește cu încă șase nume celebre: Pippo Delbono, Stan Lai, Michael Thalheimer, Maia Morgenstern, Emmanuel Demarcy-Mota, Sidi Larbi Cherkaoui.

Făcând sinteza temelor ultimelor patru ediții veți înțelege ce face FITS de 26 de ani: Din iubire, cu pasiune, construim încredere pentru a putea dărui!

Foto: Paul Băilă

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (14-23 iunie 2019).

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.