Astăzi aflăm laureaţii Nobel pentru Literatură pe 2018 şi 2019. Cărtărescu, printre favoriți
https://www.ziarulmetropolis.ro/astazi-aflam-laureatii-premiului-nobel-pentru-literatura-pe-2018-si-2019-mircea-cartarescu-printre-favoriti-academia-suedeza-va-anunta-astazi-la-stockholm-laureatii-premiului-nobel-pentru-literatu/

Academia Suedeză va anunţa astăzi, la Stockholm, laureaţii Premiului Nobel pentru Literatură pentru anii 2019 şi 2018, anul trecut acordarea premiului fiind amânată. Scriitorul român Mircea Cărtărescu se află şi de această dată pe lista favoriţilor

Un articol de Petre Ivan|10 octombrie 2019

Controversa a inclus presupuse încălcări a normelor ce reglementează conflictul de interese şi un caz de agresiune sexuală în care a fost implicat soţul unei membre a Academiei, poeta Katarina Frostenson. Ea a părăsit Academia anul acesta. Soţul ei, Jean-Claude Arnault, a fost condamnat pentru două acuzaţii de viol în decembrie.

În efortul său de a-şi reface reputaţia, Academia a înfiinţat un comitet format din cinci membri din exterior. În 2018, au fost propuşi 194 de candidaţi, în timp ce Academia a primit 189 de propuneri pentru 2019, notează news.ro

Mircea Cărtărescu, favorit cu șanse reale la câștigarea Nobelului

Favoriţii la premiul Nobel pentru Literatură – potrivit caselor de pariuri – sunt autoarea şi poeta canadiană Anne Carson, compatrioata sa Margaret Atwood, şi Maryse Conde, originară din Caraibe, Guadelupa.
Olga Tokarczuk din Polonia şi autorul kenian Ngugi wa Thiong’o au fost alte pariuri.

Scriitorul român Mircea Cărtărescu este cotat cu mai multe şanse decât Ya Hua, Ismail Kadaré sau Milan Kundera.

Ultimii trei laureați ai Nobelului Nobel pentru Literatură au fost fost Svetlana Alexievich, Bob Dylan și Kazuo Ishiguro, amintește newsweek.ro.

Scriitoarea belarusă Svetlana Alexievich a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2015 pentru „scrierile ei polifonice, un monument închinat suferinţei şi curajului în vremurile noastre”, conform comunicatului dat publicităţii de Comitetul Nobel de la Stockholm.

În octombrie 2016, celebrul muzician american Bob Dylan a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru „crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a muzicii americane”.

Premiul Nobel pentru Literatură, cea mai prestigioasă distincţie literară a anului, a fost acordată, în 2017, scriitorului britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro „pentru romanele sale de mare forţă emoţională care dezvăluie abisul de dincolo de sentimentul nostru iluzoriu de conectare cu lumea”.

(surse: newsweek.ro, news.ro)

13
/01
/21

Publicată pentru prima dată în Franța în 2020, cartea scrisă de Simone de Beauvoir în 1954, anul în care i se decerna Premiul Goncourt, și dedicată prietenei sale Zaza Lacoin, este disponibilă și în limba română, la Editura Litera. „Inseparabilele” este o nuvelă memorabilă despre prietenie și condiția femeii de-a lungul timpului.

13
/01
/21

Aflată în pregătire în colecția „musai” a Editurii Art, în traducerea lui Virgil Stanciu, „Anul fugarilor” semnată de britanicul Sunjeev Sahota este o carte despre migrație și lumea în care trăim, distinsă cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură și finalistă Booker Prize.

12
/01
/21

Scriitorul japonez Haruki Murakami s-a născut pe 12 ianuarie 1949, la Kyoto. Cartea sa pe care v-o propunem astăzi spre lectură este volumul de eseuri „Meseria de romanicer” (Editura Polirom, traducere din limba japoneză şi note de Andreea Sion).

11
/01
/21

Una dintre cele mai atrăgătoare noutăți propuse de Editura Humanitas Fiction în acest început de an este volumul „Dimineți la Café Rostand” de Ismail Kadare, în pregătire în colecția „Raftul Denisei”.

11
/01
/21

Pentru 2021, Editura Nemira pregătește noutăți editoriale și surprize de neratat – romane premiate, colecții noi, continuări de serii de autor, cât și reeditări mult așteptate.

07
/01
/21

CARTEA DE CINEMA Dialogul dintre literatură și cinema e vechi cât istoria filmului, însă nu a fost niciodată studiat pe cât ar fi meritat. O contribuție importantă la înțelegerea complexității acestei relații este volumul nou apărut „Adaptarea cinematografică a operelor literare”, de Anda Ionaș.

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

30
/12
/20

2020 a fost un altfel de an, cu provocări complet diferite, dar ne bucurăm că, deși a fost greu pentru toată lumea, iubitorii de lectură, mari și mici, au ales să călătorească în cărți și s-au putut delecta cu aventuri magice. Pentru ei, Grupul Editorial Corint are în pregătire pentru anul viitor o listă bogată de cărți de ficţiune şi non-ficţiune pentru toate vârstele și toate gusturile. Dintre acestea, vă prezentăm cele mai așteptate 21 de titluri care cu siguranță vor influenţa modul de gândire în 2021.

20
/12
/20

Visele și călătoriile. În destinul personal, ele au configurat totul, spunea Nikos Kazantzakis, ale cărui jurnale Ziarul Metropolis vă invită să le citiți și recitiți.