Bicicleta și istoriile ei, la Muzeul Municipiului București
https://www.ziarulmetropolis.ro/bicicleta-si-istoriile-ei-la-muzeul-municipiului-bucuresti/

La început de primăvară, când posesorii de biciclete se gândesc deja la viitoarele trasee, Muzeul Municipiului Bucureşti prezintă în cadrul unei expoziţii speciale istoria acestui vehicul, astăzi îndrăgit şi folosit de tot mai mulţi oameni.

Un articol de Liliana Matei|7 martie 2021

Expoziția „Cu bicicleta prin alte timpuri” aduce în atenția publică informații interesante, mai puțin cunoscute, despre aspectul bicicletelor de la începutul existenței lor precum și evoluția acestora în timp.

Imaginile din arhiva Muzeului Municipiului București, alese și explicate de curatorul expoziției Ana Iacob, muzeograf, se referă la începuturile ciclismului românesc și înființarea primelor cluburi de profil, felul în care bicicleta s-a constituit în imbold dat emancipării femeilor.

Se pot admira modele inițiale și observa felul în care au evoluat bicicletele, sunt inserate detalii despre istoria velocipedului, îmbunătățirea diferitelor versiuni până la crearea unui vehicul mult mai sigur, stabil și mai ușor de utilizat pentru care interesul publicului a crescut constant de-a lungul timpului.

Expoziția „Cu bicicleta prin alte timpuri”, deschisă în 5 martie, va putea fi vizitată până pe 30 mai 2021.

24
/12
/19

Un grup de tineri artiști timișoreni din cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara au demarat un proiect unic, menit să aducă împreună creatorii și iubitorii de artă. Proiectul Artă și Artiști Români are o motivație pur educațională.

23
/12
/19

Comisia Națională a României pentru UNESCO – CNR UNESCO - a organizat în data de 17 decembrie cea de-a IV-a ediție a Galei anuale de sfârșit de an, care a reunit partenerii instituționali, respectiv reprezentanți ai instituțiilor publice, societății civile, mediului privat, precum și alți colaboratori, personalități din domeniile de interes ale UNESCO - educație, științe, cultură, comunicare și informare.

14
/12
/19

Muzeul Colecţiilor de Artă, secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, vă invită începând cu data de 14 decembrie 2019 să vizitaţi expoziţia permanentă a colecţiei „Dan şi Liana Nasta”, intrată în patrimoniul muzeului anul acesta, prin generozitatea donatorilor, soții Mihai şi Elena Nasta, nepoții colecționarilor.

10
/12
/19

Luni, 9 decembrie, începând cu orele 19.00, în foaierul Sălii Liviu Ciulei (Izvor) a avut loc vernisajul expoziției permanente de portrete ale actorilor din trupa Teatrului L.S. Bulandra, realizate de fotograful (și actorul) Andrei Runcanu.

03
/12
/19

Pentru fostele state socialiste, 2019 marchează trecerea a 30 de ani de la revoluțiile care au schimbat cursul istoriei, iar pentru cehi, la fel ca și pentru români și alte națiuni ce s-au aflat în Blocul de Est, 1989 a marcat trecerea de la dictatură la democrație. Revoluția de Catifea, așa cum a fost numit evenimentul la cehi, a avut câteva caracteristici aparte, iar bucureştenii sunt așteptați să le descopere la deschiderea expoziției „1989. The Velvet Revolution”, pe data de 5 decembrie 2019, începând cu ora 19:00, la Centrul Ceh din Bucureşti.

06
/11
/19

CRONICĂ DE FILM În documentarul "Rebeli cu o cauză" (2019), de Dobrivoie Kerpenisan, prezentat în premieră la Astra, români de diferite categorii sociale vorbesc despre singurul lucru ce îi mai uneşte: Revoluţia la care au participat în decembrie 1989 în comuna lor bănăţeană, Sânpetru Mare, când au fost fotografiaţi de viitorul cineast.