București – candidat pentru Capitală culturală europeană în 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucuresti-candidat-pentru-capitala-culturala-europeana-in-2021/

Dosarul de candidatură al Bucureştiului pentru a obţine titlul de Capitală culturală europeană în 2021 este pregătit de 11 grupuri de experţi din domenii diferite, termenul limită pentru depunerea candidaturii fiind 10 octombrie, a declarat directorul ArCuB, Mihaela Păun.

Un articol de Liliana Matei|2 mai 2015

Directorul Centrului Cultural al Municipiului Bucureşti – ArCuB a precizat că instituţia pe care o conduce este mandatată să coordoneze acest proiect, extrem de important, mai ales după ce candidatura Sofiei pentru acelaşi titlu a fost respinsă.

În cadrul ArCuB, o echipă formată din cinci persoane, dintre care doi experţi străini, cu o experienţă de 40 de ani în domeniu, coordonează cele 11 grupuri de lucru care gândesc strategii pe diferite domenii cum ar fi educaţie, infrastructură, turism, mediu cultural, primării de sector. În paralel, se lucrează la o strategie culturală pe 10 ani, întrucât începând din acest an acest lucru a devenit obligatoriu pentru orice oraş candidat.

„În octombrie noi trebuie să livrăm un dosar din care juriul să înţeleagă ce înseamnă Bucureştiul – Capitală culturală”, a spus Mihaela Păun.

Ea a mai precizat că o primă formă a dosarului de candidatură trebuie să fie gata în iunie – iulie, iar prima formă a strategiei culturale a fost deja făcută de organizaţia Modernism şi predată la sfârşitul anului trecut.

De altfel, strategia culturală se află în dezbatere publică pe site-ul ArCuB.

Unul dintre consultanţii străini, Bob Palmer, a precizat că obţinerea titlului de Capitală culturală europeană, dar chiar şi simpla candidatură pot aduce cinci categorii de beneficii: impact cultural, impact social, impact economic, o creştere a imaginii bucureştiului şi dezvoltarea infrastructurii, în care vor trebui făcute investiţii importante.

Corina Şuteu, responsabilă cu strategia culturală a Bucureştiului, a precizat că acest document este extrem de important pentru orice oraş, şi cu atât mai important pentru Bucureşti, care este segmentat din punct de vedere cultural.

Ea a explicat că se va face o cartografiere a resurselor existente în Bucureşti şi se va crea o legătură între toate segmentele din domeniul cultural.

24
/10
/15

Doctorandă în anul I la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu, pianista Mădălina Claudia Dănilă este pentru a doua oară oaspete al Stagiunii de marţi seara, de la Ateneu, pe 27 octombrie.

23
/10
/15

Joi, 29 octombrie, ora 19.30, Jazz:ish te va introduce într-o atmosferă electrică alături de Nils Petter Molvær, unul dintre pionierii “future jazz-ului”, un subgen format prin fuziunea muzicii electronice cu jazz-ul.

23
/10
/15

„Dacă mă vei lua de bărbat, îţi promit că o să te duc la Bucureşti pe calea ferată" îi promitea Principele Carol Principesei Elisabeta, în 1869. Despre traseul primului tren care a circulat pe teritoriul Principatelor Unite aflăm sâmbătă, 24 octombrie, de la Cătălin Ştefănescu în seria Gări de poveste. Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

23
/10
/15

„Lor, țiganilor, să le mulțumim că ne-au păstrat muzica, această comoară ce abia acum o prețuim; numai dânșii (!) ne-au desgropat-o, au trecut-o și dat-o în păstrare din tată în fiu, cu acea grijă sfântă ce o au pentru ce le e mai scump pe lume: muzica.” - George Enescu, în urmă cu mai bine de un secol. Lucrări pe care odinioară le interpretau celebri lăutari şi care au reprezentat o puternică sursă de inspiraţie pentru Enescu în creaţiile proprii se vor auzi la Sala Radio miercuri, 28 octombrie, de la 19.00, într-un concert inedit care aduce pentru prima oră, în aceeaşi seară, pe aceeaşi scenă, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO şi ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO.

23
/10
/15

Săptămâna viitoare, în capitală debutează o nouă ediţie a celui mai important târg de carte cu discount din România: KILIPIRIM. Evenimentul va avea loc din nou la Unirea Shopping Center, etajul 2, Aripa Călăraşi, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie, zilnic între 10.00 şi 21.30, intrarea fiind liberă.

23
/10
/15

Thierry Frémaux, Delegatul General al Festivalului de la Cannes, unul dintre cei mai influenți oameni din industria filmului, revine la Les Films de Cannes a Bucarest (23 – 29 octombrie) pentru un spectacol unic: Lumière!. Cele câteva zeci de filme restaurate ale fraților Auguste și Louis Lumière, doi dintre inventatorii cinematografiei, vor fi proiectate în versiune restaurată, însoțite de comentariile live ale lui Thierry Frémaux, pe 29 octombrie, de la 20.45, la CinemaPRO.

22
/10
/15

Dacă atingi punctul sensibil al poveștii potrivite la momentul potrivit, ea face înconjurului lumii cu forța unui tsunami, iar vestea succesului se răspândește ca un virus și rezistă în timp, ba chiar recidivează, pentru că numai poveştile vrăjesc sufletele şi cuceresc minţile oamenilor pentru totdeauna. Tot aşa şi cu inspirata alegere a regizoarei Alice Barb de a monta la Teatrul “Toma Caragiu” din Ploieşti spectacolul „My Fair Lady”.

22
/10
/15

Şi în această a 25-a ediţie FNT, un accent deosebit va fi îndreptat spre cartea tipărită, cartea – văzută ca valoare, fie că e vorba de literatură sau carte de teatru ori studiu ştiinţific. Astfel, Festivalul Naţional de Teatru continuă, pe parcursul celor zece zile de desfăşurare, să transforme semnalul editorial în eveniment public, propunând un număr de 16 lansări de carte.

22
/10
/15

Actorul Chris Rock, cunoscut pentru umorul său caustic, a confirmat miercuri că va fi gazda celei de-a 88-a ceremonii a premiilor Oscar, la 28 februarie anul viitor. El a mai fost prezentatorul unei gale Oscar în urmă cu 11 ani.

22
/10
/15

Romanii i-au învins, din nou pe geto-daci duminică seara, între orele 20.30 și 22.30. Totul este oficial, o spun și audiențele TV. Pe Pro TV, în acest interval orar, a rulat fin, digital și chiar HD, filmul „Pompeii”, iar pe TVR 2, dacii ultrabărboși și cețoși rădeau tot în pelicula „Burebista”.