„Bucureștii lui Caragiale”, în Parcul Cișmigiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucurestii-lui-caragiale-in-parcul-cismigiu/

Festivalul „Bucureştii lui Caragiale” vă oferă două luni de teatru în aer liber. După o lungă perioadă de cultură online, bucureştenii vor avea din nou acces la spectacole de teatru pe tot parcursul verii şi începutul toamnei.

Un articol de Liliana Matei|11 iulie 2020

Cea de-a opta ediţie a festivalului „Bucureştii lui Caragiale” este organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB. Festivalul este găzduit în Parcul Cişmigiu, pe o scenă amenajată în aer liber, și se va desfăşura pe parcursul a 10 weekend-uri din perioada 18 iulie – 20 septembrie, respectiv: 18-19 iulie, 25-25 iulie, 1-2 august, 8-9 august, 15-16 august, 22-23 august, 29-30 august, 5-6 septembrie, 12-13 septembrie și 19-20 septembrie.

Desfăşurată sub motto-ul #SusţinemCulturaRO, ediţia din acest an îşi extinde repertoriul în afara operei lui Caragiale şi invită toate teatrele din Bucureşti să prezinte, în cadrul evenimentului, cele mai de succes spectacole de teatru.

În contextul restricţiilor impuse de pandemia COVID-19, proiectul „Bucureştii lui Caragiale” îşi propune să susţină scena teatrală a Bucureştiului – instituții publice și teatre independente –  oferind o platformă de promovare a activităţii lor, în condiţiile în care nu toate teatrele din Bucureşti dispun de infrastructura necesară pentru a îşi reorganiza activitatea în spaţii deschise.

De la teatru pentru copii, producţii independente, comedii muzicale, clasice şi contemporane, din programul festivalului fac parte spectacole ale teatrelor de stat şi independente din Capitală, ce au fost adaptate pentru spaţii deschise. Printre participanţii ediţiei se numără Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Mic, UNATC, Teatrul Excelsior, Teatrul Ion Creangă, Opera Comică pentru Copii, În Culise, Teatrul Ţăndărică, Teatrul de Revistă Constantin Tănase, Creart, Teatrul Coquette, Teatrul Arte Dell’Anima, Teatrul Elisabeta şi Teatrul Stela Popescu.

Accesul este gratuit și se face în baza unei rezervări online. Mai multe detalii despre programul festivalului, modalitatea de rezervare și regulamentul de acces vor fi disponibile curând pe www.arcub.ro.

Desfășurarea evenimentului, în perioada 18 iulie – 20 septembrie, implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 aşa cum au fost aprobate prin ORDINUL nr. 2.941/1.120/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 531 din 19 iunie 2020.

Festivalul „Bucureștii lui Caragiale” a fost inițiat în anul 2012, cu ocazia celebrării a 100 de ani de la moartea celebrului dramaturg. Festivalul a fost inspirat de manifestarea „D-ale Bucureştilor, carnaval la 1900” din Capitală, care a recreat atmosfera Micului Paris începând cu anul 1993 şi, ulterior, după o pauză de câţiva ani, în 2008, la Curtea Veche a Palatului Voievodal. Creat pentru a aduce opera caragialiană cât mai aproape de publicul bucureștean, festivalul în forma actuală, „Bucureştii lui Caragiale”, s-a desfăşurat, pe rând, în Centrul Istoric al Capitalei, în Parcul Izvor şi, începând din anul 2017, este găzduit de cea mai veche grădină a Capitalei, Parcul Cişmigiu. În contextul actual, festivalul „Bucureştii lui Caragiale” are scopul de a asigura continuitatea operatorilor culturali şi de a încuraja consumul cultural la nivel local.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.