„Canalul” lui Cornel Mihalache, un film despre o lume fără Dumnezeu, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/canalul-lui-cornel-mihalache-un-film-despre-o-lume-fara-dumnezeu-la-tvr-2/

Luni seară, la Cinema Studio din Bucureşti, a avut loc avanpremiera filmului „Canalul” de Kincses Elemér, în regia realizatorului TVR Cornel Mihalache. Filmul este un proiect al Casei de Producţie TVR care se va regăsi în programele Televiziunii Publice, începând din această toamnă (10 noiembrie, TVR 2)

Un articol de Petre Ivan|23 septembrie 2014

Realizat de Cornel Mihalache, după „Canalul„, de Kincses Elemer, care a câştigat premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cea mai bună piesă românească a anului 2001, filmul îi are în distribuţie pe Radu Amzulescu, Claudiu Bleonţ, Richard Bovnoczki, Adrian Ciobanu, Antoaneta Cojocaru, Isabela Neamţu şi Marian Râlea.

„La început a fost ordine. Noi am distrus-o”. Aceasta este una dintre ideile de la care porneşte „Canalul” lui Cornel Mihalache, care, în fapt, prezintă o lume atemporală stigmatizată, o lume fără Dumnezeu, a poeţilor, a boierilor, a înţelepţilor, pe care lagărul i-a „modificat”, transformându-i în sub-oameni.

Este o lume cu susul în jos, care, pentru a reveni la forma iniţială, trebuie să se dezintegreze, să se autodesfiinţeze, să moară. Totul pe muzica lui Felix Mendelssohn. Nu întâmplător, filmul se încheie cu o sinucidere, care pune capăt „canalului” în care trăieşte fiecare personaj.

Cornel Mihalache

Cornel Mihalache

„Este un text excelent, care pleacă din nimic şi ajunge la crimă şi sinucidere şi toate poveştile lumii”, a declarat regizorul Cornel Mihalache. El a vorbit şi despre mesajul filmului său, precizând că îl are în centru „pe cel care a adus lumina”. „Este acelaşi cu cel care o şi sparge, o ia. E cel care omoară tot, omoară viaţa, restrânge tot şi se face inversul big bang-ului”, a mai spus Mihalache, notează Mediafax.

„Textul este extrem de tulburător, mărturisesc că aş fi vrut să văd şi piesa. Pe de altă parte, mă bucur că filmul este difuzat la televizor şi nu poţi să auzi neapărat reacţia publicului. Pentru că, de câteva ori, faptul că s-a râs în sala de cinema când nu era cazul m-a întristat aproape la fel de mult cât întreaga poveste reamintită”, a precizat, la rândul său, Irina Margareta Nistor.

Cornel Mihalache a realizat în acest an şi docuficţiunea „Zi că-ţi place!”, după piesa omonimă semnată de Valentin Nicolau. Acest proiect al Casei de Producţie a TVR a avut premiera în luna ianuarie.

Foto: „Canalul” lui Cornel Mihalache – TVR

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.