Caragiale se întoarce la Teatrul Bulandra
https://www.ziarulmetropolis.ro/caragiale-se-intoarce-la-teatrul-bulandra/

Duminică, 4 aprilie, la ora 19.00, Teatrul Bulandra prezintă în avanpremieră, în regim de live streaming, spectacolul „După D’ale”, o adaptare de Cornel Scripcaru după capodopera caragialiană „D’ale carnavalului”.

Un articol de Liliana Matei|1 aprilie 2021

Cu: Manuela Ciucur, Adrian Ciobanu, Constantin Dogioiu, Ioana Anastasia Anton, Alin State și Alex Călin

Regia: Cornel Scripcaru

Scenografia: Nina Brumușilă

Ilustrația muzicală: Cornel Scripcaru

Concept grafic: Cornel Scripcaru

Prelucrare grafică: Florentin Ilie.

În deschiderea spectacolului, spectatorii virtuali vor avea acces în culise, iar în încheiere vor participa la o sesiune Q&A, anunță organizatorii într-un comunicat de presă. Ambele momente vor fi prezentate de Șerban Pavlu, unul dintre cei mai iubiți actori ai Teatrului Bulandra.

Pornind de la cunoscuta piesă „D’ale carnavalului”, care vorbește despre ipocrizia societății românești – mic-burgheze, în epocă –, Cornel Scripcaru actualizează în această montare totul: limbaj, evenimente, acțiune, punând însă accentul pe perenitatea măștilor sociale, ce evidențiază aceeași ipocrizie și aceleași tare ale societății românești moderne. Lipsa adevăratelor valori într-o societate va genera mereu personaje precum Iordache, Nae Girimea, Iancu Pampon, Mița, Crăcănel sau Didina.

„Va fi o poveste limpede, cu un limbaj clar, actual, pentru că vreau să-l apropii pe Caragiale de generația tânără. Costumele și decorul – semnate de Nina Brumușilă – vor purta și ele amprenta prezentului. Vreau să fie un spectacol foarte serios, presărat cu stropi de umor. Voi lăsa personajele să sufere până la capăt, să iubească până la capăt. Muzica devine personaj, fiind multă acțiune în afara textului. Cum s-a născut spectacolul ăsta în capul meu – capul unui actor – rămâne un mister, o surpriză; dar e o surpriză pe care doresc s-o împărtășesc cu voi toți”, a explicat Cornel Scripcaru.

Bilete: https://www.entertix.ro/…/dupa-d-ale-4-aprilie-2021.

Spectacolul va fi disponibil online până pe 7 aprilie, la ora 19:00.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.