Caravana NexT, în plină desfășurare
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-next-e-in-plina-desfasurare/

Caravana NexT 2015 a ajuns deja în cel de-al doilea oraş din traseul său, după două seri de cinema in aer liber la Piatra Neamţ. De la Iaşi, caravana porneşte spre Târgu Neamţ, urmând să parcurgă toate cele nouă oraşe din program până pe 27 august.

Un articol de Liliana Matei|12 august 2015

Miercuri, 12 august, Caravana NextT ajunge la Târgu Neamț, al treilea oraș de pe traseul de anul acesta. și oprește în Parcul Central, unde vă așteptăm să ne bucurăm împreună de două seri de proiecții de scurtmetraje în aer liber.

Next Comedy Night este programul pregătit pentru 12 august, în Târgu Neamț. Iată câteva filme din selecție:

“Minitrip” (r. Jean-Michel Vovk, 2008, Belgia, 17’) este o mică cronică a unui dezastru anunţat despre drumul haotic al echipei naţionale de bowling a Albaniei pierdută în lumea interlopă a Bruxelles- ului clandestin.
“Ștefan” (r. Stanca Radu, 2007, România, 13’) vorbește despre rolul predestinat al voievodului Ştefan cel Mare care devine centrul universului pentru un băieţel care se pregăteşte pentru o serbare.
“Cel mai trist băiat din lume”/ „The saddest boy in the world” (r. Jamie Travis, Canada, 2006, 14’) spune povestea lui Timothy Higgins, cel mai trist băiat din lume, care se pregătește să se spânzure la petrecerea dată în cinstea cele de-a noua aniversări ale sale.
“Lord” (r. Adrian Sitaru, România, 2009, 21’) e despre Toni care, cu toate că urăște câinii, își câștigă viața adunându-i pe cei pierduți și apoi șantajându- le stăpânii, pentru sume frumușele de bani.

A doua seară este dedicată scurtmetrajelor românești și cuprinde: “Muzica în sânge” (r. Alexandru Mavrodineanu, România, 2010, 16’), “Valuri” (r. Adrian Sitaru, România, 2008, 17’0, „Pui de somn” (r. Paul Mureșan, România, 2014, 5’), „Să mori de dragoste rănită” (r. Iulia Rugină. România, 2014, 17’), „Golanii” (r. Bogdan Drumea, România, 2015, 16’), „Nunta lui Oli” (r. Tudor Cristian Jurgiu, România, 2009, 22’) și „De azi înainte” (r. Dorian Boguță, România, România, 36’).

După Târgu Neamț, Caravana ajunge, pe 14 și 15 august, la Târgu Mureș, al patrulea oraș de pe traseul de anul acesta. și oprește la Complexul de Agrement și Sport, unde vă așteptăm să ne bucurăm împreună de două seri de proiecții în aer liber.

Next Is Love este programul pregătit pentru prima seara, 14 august, în Târgu Mureș. Iată câteva filme din selecție:

“Micul cuceritor”/ “Petit bonhomme”/ “Little man” ( r. Victor Rodenbach & Hugo Benamozig, Franța, 2013, 13’): într-o după-amiază la piscină, Henri, în vârstă de 9 ani, se hotărăște să urmărească sfatul tatălui său de-a o seduce pe micuţa Rachel, de care este îndrăgostit nebunește.

“97%” (r. Ben Brand, Olanda, 2013, 8’): printr-o aplicaţie pe telefon, Bert primeşte mesaj că fata visurilor sale se află în apropiere. Acum nu trebuie decât să o găsească înainte ca metroul să ajungă la capătul liniei.

“Adulți”/ “Grown ups”/ “Casitas” (r. Javier Marco, Spania, 2014, 10’): Carlos şi Marta, amândoi de 35 de ani, trăiesc viaţa la care au visat dinto deauna: au o casă cu curte, un câine şi aşteaptă chiar şi un copil … dar, de fapt, nu există viaţă perfectă.
“Tanghi Argentini” ( r. Guido Thys, Belgia, 2006, 14’): un funcționar neîndemânatic are doar câteva zile să se transforme într-un maestro al tangou-ului.

A doua seară, sâmbătă, 15 august, este dedicată scurtmetrajelor românești.

Itinerariul complet al Caravanei NexT 2015: Piatra Neamț (8-9 august), Iași (10-11 august), Târgu Neamț (12-13 august), Târgu Mureș (14-15 august), Cluj Napoca (16-17 august), Oradea (19-20 august), Bistrița (21-22 august), Vatra Dornei ( 23-24 august) și Brașov (26-27 august). Caravana se întoarce în București pe 29 august pentru o proiecție specială in Grădina A2. Și în acest an, accesul la proiecțiile din cadrul Caravanei Filmelor NexT este gratuit.

21
/08
/22

PREVIEW Ziarul Metropolis vă propune 12 citate - unul pentru fiecare capitol - dintr-o biografie neconvenţională a maestrului suspansului, "Cele douăsprezece vieţi ale lui Alfred Hitchcock", scrisă de Edward White şi apărută în acest an în limba română la Editura Lebăda Neagră din Iaşi.

12
/08
/22

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care are loc la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), se apropie de final.

12
/08
/22

Festivalul Cinemascop din Eforie Sud, ajuns la a cincea ediție anul acesta, s-a încheiat pe 7 august.

09
/08
/22

Documentarul „Mariupolis 2”, realizat de Mantas Kvedaravičius, a fost proiectat luni seară, în premieră în România, în deschiderea celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, în prezența a mai mult de 3 000 de spectatori.

08
/08
/22

Prezentat la Cannes în secțiunea „Cinema for the Climate”, „Cruciada copiilor / La Croisade”, noul film al lui Louis Garrel, distribuit de Independența Film în cinematografe din 12 august, vorbește cu umor despre una dintre cele mai importante probleme cu care ne confruntăm: schimbările climatice și lumea pe care o lăsăm generațiilor următoare.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Serile de duminică din luna august la Warner TV sunt dedicate fanilor filmelor horror, iar producții de gen devenite cult vor fi difuzate de la ora 22:00.

05
/08
/22

Când David Leitch („Deadpool 2”, „Atomic Blonde”, „John Wick”, „Hobbs and Shaw”) anunță că urmează să regizeze un nou lungmetraj, e musai să-ți cumperi bilete la cinema. Dependent de adrenalina eliberată de către filmele sale în cinefili, Leitch este și actor, cascador, scenarist, producător, un miliardar pasionat de arte marțiale care știe să folosească în cea mai recentă creație a sa un cocktail bine dozat de poveste, acțiune, efecte speciale, personaje.

04
/08
/22

CRONICĂ DE FILM Mi se pare un gest curajos să dai drumul în săli, în plină vară, unui film precum "Pentru mine tu eşti Ceauşescu" (2021, r. Sebastian Mihăilescu), destul de greu şi bizar, cel puţin pentru cinematografia română.