„Caz închis“: un puzzle perfect al unei morţi suspecte, marca Stelian Ţurlea
https://www.ziarulmetropolis.ro/caz-inchis-un-puzzle-perfect-al-unei-morti-suspecte-marca-stelian-turlea/

Din această săptămână, în toate librăriile din ţară poate fi găsit un nou roman detectivistic semnat de Stelian Ţurlea, „Caz închis“, apărut la Editura Cartea Românească şi disponibil şi în ediţie digitală.

Un articol de Andrada Văsii|2 iulie 2013

Din această săptămână, în toate librăriile din ţară poate fi găsit un nou roman detectivistic semnat de Stelian Ţurlea, „Caz închis“, apărut la Editura Cartea Românească şi disponibil şi în ediţie digitală.

După „Arunc-o pe soră-mea din tren!’’,  „Trei femei’’ şi „Te voi răpi la noapte’’!, Cartea Românească propune un nou roman marca Stelian Ţurlea: „Caz închis’’ – un roman în care personajele nu sunt imaginate, ci desprinse din realitatea înconjurătoare.

Sinucidere? Asasinat? Moarte naturală? Niciun vinovat?

Un poliţist, hârşit şi cu „pete” la dosar, refuză să creadă că un scriitor celebru, în plină glorie, îşi poate pune capăt zilelor, când tocmai a anunţat că e pe cale să încheie cel mai important proiect al operei sale. În decursul anchetei, descoperă mulţi potenţiali asasini şi multe semne de întrebare în biografia victimei. Toţi cei din jurul său sunt suspecţi. Scriitorul a fost totuşi ucis. Pentru că ştia prea multe şi voia să facă public ce ştia? Cazul este clasat. Lista potenţialilor criminali e prea lungă.

Într-o vreme care cultivă cu ciudată largheţe cărămizile romaneşti, un adept al laconismului narativ riscă să facă figură de sadic. Rareori m-a însetat în aşa hal o anchetă, o intrigă poliţistă, un roman detectivistic, cum mi s-a întâmplat cu „Case closed’’-ul lui Stelian Ţurlea. (…) Caruselul îşi începe febril rotirea: anchetatori dezabuzaţi, profesoare exaltate, lesbiene pitoreşti în ferocitatea pasiunii lor, crâncene beţii feminine, George Arion şi Premiile «Flacăra», procurori avizi de arestări, vedete reportericeşti de la ştirile TV, gazetari roşi de invidie pe viaţă, surorile Ileana şi Ilona dintr-un roman anterior… Iar deasupra tuturor, Dumitru Calu, adică – ei, da – ofiţerul recrutor al faimosului romancier căruia i s-a regizat sinuciderea.

Dan C. Mihăilescu,
critic, istoric literar

O carieră apreciată

Născut în ianuarie 1946, Stelian Ţurlea a primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii (2003),  Premiul Asociaţiei Editorilor din România pentru literatură pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2007), Premiul „Flacăra” pentru literatură (2011). A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii în 2000 şi Premiul AER pentru roman în 2003.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.