Ce regizori vor monta spectacole la Teatrul Național „I.L. Caragiale” București în 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-regizori-vor-monta-spectacole-la-teatrul-national-i-l-caragiale-bucuresti-in-2022/

Echipa Teatrului Naţional Bucureşti şi Mircea Rusu (directorul artistic şi interimar) au reuşit să găsească forţa interioară de a merge mai departe după seria de evenimente nefaste din ultimul timp şi au anunţat publicului cele zece premiere ale acestui an.

Un articol de Georgiana Ene|8 februarie 2022

Silviu Purcărete, Victor Ioan Frunză, Mihai Mănuțiu, Gelu Colceag, Alexandru Dabija, Vlad Massaci sau Alexandra Badea sunt o parte dintre regizorii care vor monta spectacole la Teatrul Național „I.L. Caragiale” București în 2022. În propunerile făcute regăsim distribuții excepționale, autori cunoscuți din dramaturgia universală, precum: Cehov, Moliere sau Camus, dar și dramaturgie autohtonă. În ceea ce privește dramaturgia românească, repertoriul cuprinde: „Titanic vals” de Tudor Mușatescu, „O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale și un text scris și regizat de Alexandra Badea. Noutatea acestui an teatral va fi completată de invitația făcută de Mircea Rusu dramaturgilor români de a se reuni într-un „conclav” pentru alegera unei piese care va fi montată pe una dintre scenele Naționalului bucureștean.

În discuție s-a accentuat ideea responsabilității TNB de a-și onora titulatura de NAȚIONAL, prin promovarea și selecția valorilor autentice: autori, regizori, actori de primă mărime care să se alăture, pe parcurs, actualei trupe a TNB. Teatrul Național își va continua vocația multiculturală prin programul TNB – PARATEATRAL și va continua să găzduiască în generoasele sale foaiere, variate expoziții de artă vizuală.

Proiecte anunțate:

  1. CASA DE LA ȚARĂ  de Donald Margulies, regia CLAUDIU GOGA. Premiera estimată 15 martie. Sala Studio.
  2. PĂRINȚI ȘI COPII, dramatizare după Ivan Turgheniev  de Brian Friel, regia VLAD MASSACI. Premiera estimată sfârșit de martie. Sala  „Ion Caramitru”
  3. PESCĂRUȘUL de A.P.Cehov, regia EUGEN JEBELEANU.Premiera estimată în aprilie. Sala „Ion Caramitru”
  4. BOLTA CEREASCĂ  (The Welkin) de Lucy Ann Kirkwood, regia GELU COLCEAG. Premiera estimată în mai. Sala Atelier.
  5. EXIL, proiect scris și regizat de ALEXANDRA BADEA. Premiera estimată în iunie. Sala „Ion Caramitru”
  6. TITANIC VALS de Tudor Mușatescu, regia DAN TUDOR. Premiera estimată 7 mai. Sala  „Ion Caramitru”.
  7. CEI DREPȚI, text de Albert Camus, regia MIHAI MĂNIUȚIU. Premiera estimată iunie.
  8. MIZANTROPUL de  Molière. REGIA SILVIU PURCĂRETE.  & Workshop în iulie. Premiera estimată spre sfârșitul anului sau ianuarie 2023. Sala „Ion Caramitru”.
  9. N.N. (titlu neprecizat), regia VICTOR IOAN FRUNZĂ.
  10. CREATORUL DE TEATRU de Thomas Bernhard, regia ALEXANDRU DABIJA. (Remake, cu Marcel Iureș). Premiera estimată în octombrie. Sala Studio.
07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.