Ceau, Cinema! omagiază cinematografia poloneză
https://www.ziarulmetropolis.ro/ceau-cinema-omagiaza-cinematografia-poloneza/

A treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! omagiază cinematografia poloneză, prin prezentarea a câte trei filme ale regizorilor Krzysztof Kieslowski şi Wojciech Smarzowski. În 2016 se împlinesc 75 de ani de la naşterea şi 20 de ani de la moartea lui Krzysztof Kieslowski (1941-1996), unul dintre cei mai influenţi regizori polonezi.

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2016

Pentru a marca acest moment special, Ceau, Cinema! a programat celebra sa trilogie din anii ’90: „Trei culori: Albastru”, „Trei culori: Alb” şi „Trei culori: Roşu”.

Trei proiecţii-eveniment ale unor filme-cult de neratat, însoțite de o amplă expoziție de fotografii despre viața și creația marelui cineast. Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

În „Trei culori: Albastru”, Juliette Binoche interpretează o femeie care încearcă să mai găsească un sens vieţii după moartea soţului şi a fetiței lor. Filmul a fost premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia în 1993.

Krzysztof Kieslowski

Krzysztof Kieslowski

În „Trei culori: Alb”, un imigrant polonez (Zbigniew Zamachowski) din Franţa încearcă să îşi regleze socotelile cu fosta soţie franceză (Julie Delpy). Krzysztof Kieslowski  a fost recompensat pentru acest film cu Ursul de Argint pentru regie la Festivalul de la Berlin în 1994.

În „Trei culori: Roşu”, un fotomodel (Irène Jacob) descoperă că vecinul său, un judecător pensionat (Jean-Louis Trintignant), are o înclinaţie spre a invada intimitatea oamenilor. Filmul a avut o nominalizare la Palme d`Or la Festivalul de la Cannes în 1994 şi trei nominalizări la Premiile Oscar în anul următor.

Expoziția de fotografie „Krzysztof Kieślowski” este pregătită de fundația poloneză In Situ, care, în localitatea Sokołowsko din Silezia Inferioară, creează Arhivele operelor lui Krzysztof Kieślowski și organizează, de aproape 6 ani, festivalul „Hommage à Kieślowski”.

Expoziția ne apropie personalitatea marelui regizor, concepțiile sale despre cinematografie, precum și valorile după care s-a călăuzit în activitate.

Versiunea românească a expoziției a fost pregătită de Institutul Polonez din București, iar la Timișoara aceasta va fi prezentată în clubul Ambasada.

Wojciech Smarzowski

Wojciech Smarzowski este unul dintre cei mai importanţi şi iconoclaşti cineaşti polonezi ai momentului. În 2014, la prima ediţie, Ceau, Cinema! a proiectat, cu succes la public, unul dintre filmele sale, „Poliția Rutieră” („Drogówka”). În 2015, un alt film al regizorului, „Îngerul Atotputernic” („Pod mocnym aniolem”), a câştigat trofeul Competiţiei Ceau, Cinema!

La această a treia ediţie a festivalului, publicul va avea şansa să (re)descopere, de asemenea cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti, primele trei Ceau Cinemafilme ale lui Wojciech Smarzowski, cele care l-au consacrat.

„Nunta” („Wesele”) este debutul său, cu care a concurat în 2004 pentru Leopardul de Aur la Festivalul de la Locarno.

Într-un orășel din Polonia, un bărbat înstărit și influent organizează nunta fiicei sale. După ce se dă startul petrecerii, tot mai multe evenimente neașteptate încep să apară și să perturbe sărbătoarea. Un portret necruțător al spiritului polonez și al naturii umane.

Multipremiat în Polonia, „Casa întunecată” („Dom zly”, 2009) este o farsă în care sunt amestecate elemente de film-anchetă, thriller sângeros, reconstituire istorică şi satiră politică. La începutul anilor ’80, când represiunea comunistă se intensifica, o echipă de poliţişti şi procurori investighează o posibilă crimă multiplă, însă totul degenerează într-un delir.

Cu „Roza”, Wojciech Smarzowski a câştigat majoritatea trofeele importante pentru anul 2011 la Gala Premiilor Filmului Polonez. O aparent clasică poveste de dragoste, pe un fundal istoric încărcat de dramatism.

Ceau, Cinema! III

A treia ediție Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 14 – 17 iulie, la Timișoara și Gottlob (prima localitate rurală din România cu un cinematograf recondiționat). Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală.

Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.

Foto: Ceau Cinema – ceaucinema.ro

26
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Assassin”, noul şi aşteptatul film al regizorului taiwanez Hou Hsiao-Hsien, este o capodoperă a contrapunctului, prin îmbinarea armonioasă a două extreme: contemplarea la care îndeamnă cadrele lungi şi viteza excepţională din scenele de luptă minuţios coregrafiate.

26
/10
/15

A XIX-a ediție a Festivalului de Film Francez se desfășoară în perioada 26 octombrie - 8 noiembrie în opt orașe din țară, incluzând o săptămână inedită în colaborare cu publicația Cahiers du Cinema - celebră revistă de critică de film. Festivalul va fi deschis în București și Brașov pe 30 octombrie, în Timișoara, Iași și Cluj-Napoca — pe 29 octombrie, în Sibiu — pe 28 octombrie și în Constanța — pe 26 octombrie. În Buzău, Festivalul Filmului Francez se desfășoară pe 6 și 7 noiembrie.

26
/10
/15

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj 2015 și-a desemnat sâmbătă seara câștigătorii în cadrul Galei de premiere, care a avut loc la cinematograful "Florin Piersic". Marele câștigător al celei de-a șaptea ediții Comedy Cluj este filmul Obywatel/Cetățeanul, al regizorului polonez Jerzy Stuhr, care a câștigat trofeele "Cel mai bun film" și "Cel mai bun scenariu".

23
/10
/15

„Dacă mă vei lua de bărbat, îţi promit că o să te duc la Bucureşti pe calea ferată" îi promitea Principele Carol Principesei Elisabeta, în 1869. Despre traseul primului tren care a circulat pe teritoriul Principatelor Unite aflăm sâmbătă, 24 octombrie, de la Cătălin Ştefănescu în seria Gări de poveste. Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

23
/10
/15

Thierry Frémaux, Delegatul General al Festivalului de la Cannes, unul dintre cei mai influenți oameni din industria filmului, revine la Les Films de Cannes a Bucarest (23 – 29 octombrie) pentru un spectacol unic: Lumière!. Cele câteva zeci de filme restaurate ale fraților Auguste și Louis Lumière, doi dintre inventatorii cinematografiei, vor fi proiectate în versiune restaurată, însoțite de comentariile live ale lui Thierry Frémaux, pe 29 octombrie, de la 20.45, la CinemaPRO.

22
/10
/15

Actorul Chris Rock, cunoscut pentru umorul său caustic, a confirmat miercuri că va fi gazda celei de-a 88-a ceremonii a premiilor Oscar, la 28 februarie anul viitor. El a mai fost prezentatorul unei gale Oscar în urmă cu 11 ani.

22
/10
/15

Romanii i-au învins, din nou pe geto-daci duminică seara, între orele 20.30 și 22.30. Totul este oficial, o spun și audiențele TV. Pe Pro TV, în acest interval orar, a rulat fin, digital și chiar HD, filmul „Pompeii”, iar pe TVR 2, dacii ultrabărboși și cețoși rădeau tot în pelicula „Burebista”.

21
/10
/15

Dheepan, premiat cu Palme d’Or anul acesta la Festivalul Internațional de film de la Cannes, va rula în cinematografele din România începând din data de 30 octombrie. Filmul va fi prezentat în avanpremieră în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest (23 - 29 octombrie), în prezența regizorului.

21
/10
/15

Cu ocazia celor 25 de ani de existență, site-ul IMDb, prima bază de date din cinematografia mondială, a dezvăluit lista filmelor preferate de cei 1,5 milioane de utilizatori ai săi dintre cele vizionate între 1990 și 2014.

21
/10
/15

Pre-vânzările pentru extrem de așteptatul "Star Wars - The Force Awakens" au spulberat toate recordurile pe site-urile de vânzări de bilete americane. Numeroase site-uri din lume s-au blocat din cauza cererilor de bilete, iar pe ebay două bilete VIP se vindeau cu 10.000 de dolari. În plus, la două zile după lansarea trailerului oficial, acesta fusese vizionat de peste 66 de milioane de ori.

20
/10
/15

Un festival precum „Les Films de Cannes à Bucarest,” iniţiat de Cristian Mungiu şi ajuns la cea de-a şasea ediţie, reînvie plăcerea de a merge la un cinematograf de artă – un act social şi cultural în suferinţă – şi reaminteşte diversitatea formelor de a face cinema.

20
/10
/15

Îndrăgitul actor Ion Dichiseanu a împlinit astăzi 82 de ani! Născut la Adjud, în 20 octombrie 1933, era student la Politehnică când a fost îndrumat spre actorie de către nepoata lui George Vraca. Dichiseanu este, de asemenea, un talentat cântăreţ şi un apreciat poet, în 1995 acesta publicând volumul de versuri „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză”.

20
/10
/15

Festivalul Internațional de Film Timishort a încheiat cele patru zile pline de filme scurte cu o ceremonie de premiere a regizorilor celor mai bune scurtmetraje. Weekendul acesta, peste 2000 de cinefili au umplut rândurile Cinematografului Timiș, dar și pe cele din AMBASADA sau sala 2 a Teatrului Național Timișoara. Decernarea trofeelor a avut loc duminică, 18 octombrie la Cinema Timiș în prezența a peste 500 de spectatori.

19
/10
/15

Controversatul regizor francez de origine argentiniană Gaspar Noé revine la București la cinci ani după ce a fost invitatul special al Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie). Acesta își va prezenta cel mai recent film, melodrama sexuală 3D Love, proiectată în afara competiției la Cannes și interzisă minorilor.