„Clasa noastră” din Ucraina ajunge la Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara – TESZT
https://www.ziarulmetropolis.ro/clasa-noastra-din-ucraina-ajunge-la-festivalul-euroregional-de-teatru-timisoara-teszt/

Spectacol din Ucraina la Festivalul Euroregional de Teatru Timişoara – TESZT: un eveniment special la ediţia a 13-a a festivalului Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely.

Un articol de Liliana Matei|25 mai 2022

Spectacolul invitat pe 28 mai 2022 este o producție a Teatrului de Tineret „Virymo” din Dnipro, Ucraina. „Clasa noastră”, în regia lui Volodymir Petrenko, reunește o distribuție de actori tineri și vorbește despre destinul unor colegi de școală prinși în tumultul schimbărilor istorice ale secolului XX, despre ororile războiului și procesul dez/umanizării pe care îl provoacă. O capodoperă  a literaturii, sensibil și acut acordată la evenimentele acestei perioade. Prezența artiștilor ucraineni în Festivalul TESZT este susținută de Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.

Spectacolul a fost înscris la apelul deschis lansat de TESZT pentru selecția spectacolelor în 2019, iar Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” a decis să îl includă în ediția 2022 a festivalului, ca un gest firesc și necesar  de solidaritate cu artiștii ucraineni afectați de conflictul ruso-ucrainean. Din cauza contextului regional, trupa a primit permisiunea de a părăsi țara pentru participarea la festival în urmă cu doar câteva zile.

Piesa „Clasa noastră” a autorului polonez Tadeusz Slobodzianek urmărește destinele unor tineri care se maturizează și apoi își trăiesc viețile influențați de evenimentele politice care marchează destinul Poloniei – schimbarea regimurilor politice (polonez, sovietic, nazist, comunist, democratic) sunt puncte de cotitură pentru prietenia lor și duc la evenimente tragice.

Spectacolul va fi prezentat în 28 mai 2022, de la ora 16,  în Atelierul de Pictură din Palatul Culturii, iar biletele costă 25 de lei și se pot cumpăra de la teatru (str. Alba Iulia nr.2, zilnic după ora 14) sau pe tm-t.biletmaster.ro. Spectatorii sunt încurajați să doneze bani în urna amenajată la teatru. La fel ca  toate evenimentele din TESZT, spectacolul va fi tradus în română, maghiară și engleză.

A treisprezecea ediție TESZT se desfășoară în 22-29 mai și reunește 25 de evenimente din 12 țări, majoritatea sold out. Toate detaliile ediției boostTESZT13 se găsesc pe www.teszt.ro.

Festivalul Euroregional TESZT este un eveniment organizat de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara și finanțat de Primăria  Municipiului Timișoara.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.