Concurs de creație literară pentru seniorii bucureșteni
https://www.ziarulmetropolis.ro/concurs-de-creatie-literara-pentru-seniorii-bucuresteni/

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) prin Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) şi Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti (CSMB) va desfăşura, începând cu 1 aprilie, un Concurs de creaţie literară adresat seniorilor bucureşteni, cu tema „Timpul”.

Un articol de Liliana Matei|2 aprilie 2021

Acest demers își propune să încurajeze creația literară în rândurile persoanelor vârstnice, talentate, cu reale înclinații către scris, fie proză (nuvelă, eseu, memorialistică), fie creație poetică. Proiectul are ca scop încurajarea celor de vârsta a treia, care pot împărtăși generațiilor tinere talentul scriitoricesc, imaginația și dragostea față de literatură și poezie.

Concursul se va desfăşura online, având în vedere regulile sanitare impuse de virusul SARS CoV-2. Creativitatea nu intră în carantină, de aceea nu este o coincidență faptul că în vremurile grele, cu mari tensiuni și presiuni, oamenii caută modalități de relaxare și de evadare din cotidian.
Înaintarea în vârstă nu înseamnă pierderea tinereții, ci o nouă etapă de oportunități. Concursul de creație literară „Timpul” este menit să îi descopere pe cei mai talentați seniori ai Capitalei, scriitori și poeți, care au posibilitatea să se afirme și să depășească astfel inconvenientele generate de situația pandemică actuală – izolare, lipsă de comunicare.
Creațiile artistice (texte literare, poezii) se vor încadra în următoarele categorii:
Non-ficțiune (eseu): cel puțin un text de maximum 4 pagini;
Ficțiune (nuvelă): cel puțin un text de maximum 6 pagini;
Poezie: 3 – 10 poezii;
Text de graniță (Memorii, Amintiri): cel puțin un text de maximum 10 pagini.

Perioada de desfășurare a concursului: 01 aprilie 2021 – 30 septembrie 2021.
Lucrările se vor trimite în format electronic pe adresa de e-mail: [email protected].
Fiecare text va fi redactat cu font Times New Roman 12, spațiere la 1,5 rânduri, scris obligatoriu cu diacritice (lucrările fără diacritice vor fi eliminate din concurs).
În partea dreaptă, de sus, a lucrării vor fi menționate:
• numele și prenumele concurentului;
• categoria la care este încadrată lucrarea;
• numărul de telefon;
• adresa de e-mail.

Programul / Etapele de desfășurare a concursului:
• primirea lucrărilor: 01 aprilie – 31 iulie 2021;
• evaluarea lucrărilor: 01 august – 31 august 2021;
• centralizarea și comunicarea rezultatelor: 01 septembrie – 03 septembrie 2021
• festivitatea de premiere și lansarea volumului “Antologie de creații literare”:
23 septembrie – 30 septembrie 2021 (data exactă și locul desfășurării evenimentului vor fi comunicate din timp participanților).
Câștigătorii vor fi anunțați pe site-urile celor două instituții partenere, organizatoare ale Concursului de Creație Literară și pe paginile oficiale de socializare (Facebook/ Instagram) ale Centrului pentru Seniori al Municipiului București și ale Bibliotecii Metropolitane București.
Cele mai valoroase lucrări vor fi publicate în volumul „Antologie de creații literare”, din seria „Literatura fără vârstă”, tipărită sub egida Editurii Biblioteca Metropolitană București.

14
/06
/21

Storis este prima aplicație de audiobookuri, ebookuri și podcasturi în limba română, un produs original și unic pe piața de carte din România, care își propune să ofere cititorilor o experiență nouă a lecturii și să așeze țara noastră pe harta revoluției digitale care se manifestă astăzi în toată lumea.

13
/06
/21

Unele cărți te pot însoți oriunde și oricând. Ele conturează un orizont mai generos. Ziarul Metropolis vă invită să descoperiți trei romane noi, recent apărute în România, care vă pot bucura oriunde și oricând.

11
/06
/21

Triumf Amiria și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) îi invită pe traducătorii profesioniști și amatori la un atelier de traducere queer cu profesoara universitară Ruxandra Vișan și traducătoarea Laura Sandu în cadrul secțiunii de literatură a proiectului.

08
/06
/21

„Unică în acest roman este vocea naratorului său, un amestec de Holden Caulfield și Karl Ove, maghiar și român, idealist și cinic, hibrid în multe sensuri, încercând să găsească claritatea, fără să știe de ce, dintr-un pur instinct moral și estetic, și fără să știe cum. Dacă acceptăm pactul autobiografic al cărții, atunci înțelegem lumea din care a ieșit unul dintre poeții cu adevărat originali ai noii generații. Mărcile lui lirice apar surprinzător și discret, ca mici puncte incandescente, și în proza fluidă și simplă prin care e spusă povestea anilor de rătăcire ai lui Dósa, probabil cel mai important scriitor maghiar de limbă română de azi.” (Adrian Lăcătuș).

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

31
/05
/21

O nouă carte care a ținut prima pagină a publicațiilor din întreaga lume în ultimii ani a apărut zilele acestea în traducere în colecția ANANSI World Fiction. Este vorba despre ”Niciun prieten, doar munții”, volum de memorii al cunoscutului refugiat iranian de etnie kurdă Behrouz Boochani, o istorie tăioasă ce descrie poveștile adevărate ale refugiaților de pe Insula Manus, din Papua Noua Guinee, unde autorul a fost închis în 2013, după ce a fost prins încercând să intre cu barca în apele teritoriale ale statului australian.

30
/05
/21

„Mi se pare că mai degrabă aș putea fi învinuit de lăcomie, de beție, de superficialitate, de indiferență, de orice doriți”, îi scrie Cehov lui A.N. Pleșcev, prietenul lui, la 1888, „însă nu de dorința de a părea ori de a nu părea ceva. Nu m-am ascuns niciodată! Dacă dumneavoastră îmi sunteți drag, sau Suvorin, sau Mihailovski, n-o ascund nicăieri”.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

Luni, 24 mai, începînd cu ora 19.00, pe paginile Facebook Polirom și Librăria Humanitas de la Cișmigiu (facebook.com/polirom.editura•facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu), Andreea Răsuceanu va intra în dialog cu redactorii Alecart, pornind de la romanul „Vîntul, duhul, suflarea”, recent publicat la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd”.

17
/05
/21

Noi, copiii din Bahnhof Zoo de Christiane F este una dintre acele cărți care nu te lăsa indiferent. Adicția în rândul adolescenților este văzută din interiorul unei povești de viață reale. Cum te afunzi într-o experiență traumatizantă, consumul de heroină, din dorința de a aparține, de a simți că ești important pentru cei din jur și că ceea ce trăiești are o intensitate ieșită din comun? Și ce șanse ai cu adevărat să o poți depăși?