Cosmina Stratan – povestea unui succes nesperat
https://www.ziarulmetropolis.ro/cosmina-stratan-povestea-unui-succes-nesperat/

Cosmina Stratan şi-a încercat norocul la Actorie după ce a văzut câteva spectacole la Teatrul Metropolis. Pe vremea aceea lucra în televiziune şi i-a solicitat un interviu lui Mungiu, care tocmai câştiga un premiu la Cannes. Nu ştia că peste doar câţiva ani sub îndrumarea aceluiaşi regizor va fi recompensată tot la Cannes pentru “cea mai bună interpretare”. Cum a început de fapt povestea de succes a Cosminei aflăm chiar de la aceasta, într-un interviu acordat Ziarului Metropolis.

Un articol de Monica Andrei|12 februarie 2014

Cosmina Stratan și-a încercat norocul la Actorie după ce a văzut câteva spectacole la Teatrul Metropolis. Pe vremea aceea lucra în televiziune și i-a solicitat un interviu lui Mungiu, care tocmai câștiga un premiu la Cannes. Nu știa că peste doar câțiva ani sub îndrumarea aceluiași regizor va fi recompensată tot la Cannes pentru “cea mai bună interpretare”. Cum a început de fapt povestea de succes a Cosminei aflăm chiar de la aceasta, într-un interviu acordat Ziarului Metropolis.

La Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în fiecare an sunt invitaţi zece tineri actori talentaţi din Europa care au debutat în film şi au laut premii. Anul acesta printre cei zece invitați a fost selectată și Cosmina Stratan, românca primind trofeul “European Shooting Stars 2014”.

Cosmina Stratan

Cosmina Stratan pe scurt

Cosmina intra în sală ca orice spectator normal, fascinată de ceea ce vede pe scenă. Drumul ei s-a derulat în salturi spectaculoase şi neuitat: de la Teatrul Metropolis, la UNATC, apoi la Cannes.

În 2008 a fost admisă la secţia actorie a Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorului Florin Zamfirescu.

Apoi a urmat şcoala masterală din cadrul aceleaşi universităţi, la clasa profesorului Gelu Colceag.

Între timp a primit premiul pentru interpretare feminină la cea de-a 65-a ediţii a Festivalului International de Film de la Cannes, în 2012, pentru rolul din “După dealuri”, debutul ei în film.

În același an, la Gala Metropolis, primea Diplomă de onoare pentru cel mai spectaculos salt profesional.

Teatrul Metropolis și admiterea la Actorie

“Lucram la Antena 3 şi eram reporter. Veneam la Teatrul Metropolis când aveam timp, cu mare drag.

Din decizia mea de a da la Facultatea de Actorie a făcut parte şi venirea la Teatrul Metropolis, pentru că era unul dintre teatrele pe care le frecventam cel mai mult, pentru spectacolele din repertoriu.

Am intrat în teatru pe vremea când erau schele. Era unul dintre locurile unde atmosfera a fost şi este diferită, faţă de celelalte teatre.

Spectacole ca: „Hamlet”, „Jocul de-a adevărul”, le-am văzut de mai multe ori. Apoi, mi-a venit ideea să dau admitere la Facultatea de Teatru.

Cosmina Stratan

Nu prea m-am pregătit pentru examenul de actorie pentru că lucram. Nu aveam timp liber prea mult. Eram hotărâtă să încerc.

Mi-am spus că dacă este drumul meu, reuşesc! Vroiam să merg la admitere neinfluenţată de păreri, teorii, sfaturi.

Surpriza a fost, că am intrat la clasa prof. Florin Zamfirescu, iar apoi am continuat masterul la clasa Gelu Colceag. Aveam cursuri de zi şi am renunţat la locul de muncă.”, povestește Cosmina Stratan

Întâlnirea cu Mungiu

„Pe Cristian Mungiu l-am întâlnit prima dată când şi-a lansat filmul “4 luni, 3 săptămâni si 2 zile”. L-am cunoscut în urma interviului solicitat, pentru că luase premiu la Cannes.

Atunci nu ştiam că vreau să dau la Actorie. Ne-am revăzut după nişte ani, eu fiind studentă. Directorul lui de casting m-a sunt la telefon pentru a mă chema la probe pentru filmul „După dealuri”. Am avut noroc.

Cosmina Stratan

Cristian Mungiu nu văzuse pozele mele. Prima probă am dat-o cu directorul de casting, şi apoi el a insistat ca să mă vadă regizorul, care nu m-a refuzat.

La final, am fost aleasă pentru rolul prietenei Irinei Cornici. Filmările au început în noiembrie şi au durat cam două luni jumătate.

Nu se putea filma într-o mănăstire, aşa că ne-am deplasat la Câmpina, unde se construise acolo un spaţiu asemănător unei mănăstiri, pregătit pentru filmarea secvenţelor”, ne-a mai spus câștigătoarea premiului Palme d’Or din 2012.

Epilog

Cosmina Stratan: “Nu știu ce să mai adaug… Știu doar că sunt foarte fericită că am primit trofelul European Shooting Stars 2014”.

Foto Cosmina Stratan – facebook,  Cinemagia

23
/03
/16

În regia lui Sebastian Cosor, World War Cup urmăreşte povestea a doi veterani de război care duc o bătălie între regrete și amintiri, între acțiunile lor pe front și existenţa lor de după război, şi care, întâmplător, găsesc într-un meci de fotbal ultima ocazie de a scăpa de povara cu care au trăit o viaţă întreagă.

22
/03
/16

De Ziua Internațională a Teatrului - duminică, 27 martie, de la ora 11.00, la Teatrul Odeon, Sala Studio – iubitorii teatrului sunt invitaţi la “JORJ VOICU – 25 / In memoriam”, un eveniment organizat cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la moartea îndrăgitului actor

21
/03
/16

Anul acesta, Premiile Gopo îi aduc un omagiu marelui actor Florin Piersic, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul Galei ce va avea loc pe 28 martie, la Teatrul Național I.L Caragiale din București și va fi transmisă în direct, de la ora 19.00, pe TVR 2 și TVR HD.

21
/03
/16

  CRONICĂ DE FILM Cel mai nou film-eseu al lui Aleksandr Sokurov, „Francofonia” (2015), o elegie deloc încrâncenată despre paradoxurile istoriei şi o meditaţie relaxată despre rostul artei, arată cât de liber poate fi limbajul cinematografic.

20
/03
/16

Radu Jude, Daniela Luca şi Simona Sora sunt invitați la cea de-a 123-a ediție a clubului de lectură Institutul Blecher, care are loc duminică, 20 martie, la ora 19.00, la Tramvaiul 26 (str. Cercului, nr. 26) și al cărei subiect va fi chiar fascinantul scriitor interbelic.

18
/03
/16

Ultimul lup (3D), în regia lui Jean-Jacques Annaud (Numele trandafirului - 1986, Ursul - 1988, Amantul - 1992, Șapte ani în Tibet - 1997) va putea fi văzut în cinematografe din 25 martie. Adaptare după best- sellerul Totemul Lupului/Wolf Totem, scris de Jiang Rong, filmul a fost filmat în întregime în China.

17
/03
/16

Relansat în prezent pe platforma gratuită Cinepub, „Déjà vu” (2013) era al patrulea film al lui Dan Chişu. Rolul principal, extrem de solicitant, aparţinea Ioanei Flora, una din cele mai bune actriţe ale noii generaţii. Prilej de rememorare a celor mai semnificative interpretări ale sale. 

16
/03
/16

Actorii Florin Piersic şi Stela Popescu împreună cu membrii trupei Cargo au fost decoraţi, aseară, de preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Cotroceni. Piersic a izbucnit în lacrimi la finalul discursului. ”Trebuie să faceți asta și cu alți colegi”, a spus, emoționat, actorul.

16
/03
/16

La 16 martie 1957 se stingea din viaţă Constantin Brâncuși, unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX. Cu ocazia aniversării a 140 de ani de la naşterea sculptorului român, Centrul Georges Pompidou a proiectat, zilele trecute, în premieră, la Madrid, o serie de imagini inedite cu Brâncuşi.

16
/03
/16

Astăzi este ultima zi în care românii mai pot fuma în baruri, restaurante sau cluburi. De joi, 17 martie, intră în vigoare legea antifumat care interzice consumul de tutun în spaţiile publice închise. Cinefilii autohtoni se mai pot bucura, cel puţin o perioadă (!), de scenele în care actorii lor preferaţi fumează în voie ţigară după ţigară pe marele ecran. Iar aceasta în ciuda statisticilor care spun că mulţi tineri se apucă de fumat tocmai din acest motiv.

15
/03
/16

Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF, ajuns la ediția cu numărul șase, s-a deschis luni seară, cu o sală arhiplină la avanpremiera în România a filmului Francofonia, de Aleksandr Sokurov, care a avut loc la CinemaPRO.

15
/03
/16

Au mai rămas 10 zile până la premiera, pe marile ecrane din România, a mult aşteptatului „Batman vs Superman: Zorii Dreptăţii”, biletele fiind deja puse în vânzare în cinematografele din întreaga ţară.