David, de Michelangelo, şubrezit de seria de cutremure
https://www.ziarulmetropolis.ro/david-de-michelangelo-subrezit-de-seria-de-cutremure/

Regiunea Florenţa a înregistrat peste 250 de cutremure în ultimele trei zile, dintre care 15 au avut magnitudine peste trei, provocând nelinişte în Italia, în special pentru soarta sculpturii renascentiste „David”, lucrare realizată de Michelangelo.

Un articol de Petre Ivan|22 decembrie 2014

Potrivit Institutului naţional pentru geofizică şi vulcanologie (INGV), seismele au fost înregistrate în Chianti, între Florenţa şi Sienna. Cele mai puternice două cutremure, cu magnitudinea de 3,8 şi 4,1 au avut loc vineri dimineaţa, dar mai multe seisme cu magnitudini îngre 3 şi 3,5 au fost resimţite sâmbătă înainte de răsăritul soarelui, notează Mediafax.

Nu au fost semnalate victime, iar pompierii au anunţat producerea doar a câtorva pagube minore în apropierea epicentrului, la treizeci de kilometri sud de Florenţa.

Potrivit presei italiene, circa 200 de locuitori ai acestei zone au preferat să nu stea acasă vineri noapte, dormind în corturi, maşini şi rulote.

Creşterea numărului mişcărilor telurice ridică însă îngrijorări şi pentru patrimoniul arhitectural şi cultural inestimabil al Florenţei.

David, de Michelangelo

David, de Michelangelo

Astfel, ministrul Culturii, Dario Franceshini, a anunţat sâmbătă că statul italian va da cei 200.000 de euro necesari asigurării unui soclu antiseismic pentru celebra sculptură „David”, a lui Michelangelo.

În primăvară, un studiu a arătat că această sculptură, capodoperă a Renaşterii, realizată dintr-un bloc de marmură deja fisurat şi cântărind peste cinci tone, este în pericol să se dărâme din caza unor microfisuri în zona picioarelor statuii.

Un soclu pentru protejarea statuii împotriva tuturor vibraţiilor, provocate de lucrări sau de seisme, a fost preconizat, iar cutremurele recente „fac acest proiect chiar mai urgent”, a explicat ministrul Culturii într-un comunicat. „O capodoperă precum «David» nu trebuie supusă niciunui risc”, a spus oficialul italian.

Angelo Tartuferi, director al Galeriei Academiei din Florenţa, care expune statuia, a declarat pentru agenţia de presă Ansa că, prin această finanţăre, soclul ar trebui să fie gata în decurs de un an.

Ultimul seism important din Italia, din aprilie 2009, în Aquila, a fost precedat timp de mai multe săptămâni de o multitudine de mici seisme. Cutremurul a avut magnitudinea 6,3 şi a dus la decesul a 309 persoane.

În regiunea Florenţa. seismul cel mai important din istoria recentă a avut loc în 1895. Cu o magnitudine de 5,4, seismul a provocat numeroase pagube în regiunea dealurilor din nordul oraşului.

Foto: David, Michelangelo – wikipedia

28
/04
/23

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea” vă invită la vernisajul expoziției realizate de Florin Tamba – laureat al Premiului „Grigore Bradea” 2021. Vernisajul expoziției de sculptură are loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

27
/04
/23

Finalul lunii aprilie aduce încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. De pe 26 aprilie și până pe 6 iunie, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția „Călătorii” a artistei Ioana Badea, ce explorează drumuri, și nu destinații, făcute atât cu pasul, cât și cu gândul și între 29 aprilie și 13 mai artistul Bogdan – George Negulescu aduce în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53 expoziția ”Red my mind”.

27
/04
/23

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico se va desfășura, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2023, în orașul Logroño (Spania), iar România va fi din nou prezentă, cu instalația „Fresaˮ/„Căpșunăˮ, realizată de arhitecta Oana Stănescu. Participarea României la această ediție a Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al Festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.