De văzut la Teatrul Evreiesc: „Nuntă sau înmormântare” de Hanoch Levin
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-vazut-la-teatrul-evreiesc-nunta-sau-inmormantare-de-hanoch-levin/

Teatrul Evreiesc de Stat în parteneriat cu Ambasada Statului Israel vă invită miercuri, 29 iunie, de la ora 19.00, la spectacolul-lectură NUNTĂ SAU ÎNMORMÂNTARE de Hanoch Levin.

Un articol de Liliana Matei|24 iunie 2022

Distribuție: Maia Morgenstern, Dorina Păunescu, Darius Daradici, Nicolae Botezatu, Arabela Neazi, Nicolae Călugărița, Anka Levana, Lorena Luchian, Andrei Miercure, Neculai Predica, Mihai Prejban, Mircea Drîmbăreanu, Veaceslav Grosu, Viorica Predica, cu participarea E. S. domnul David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România.

Hanoch Levin (1943-1999) a fost un dramaturg, poet, regizor de teatru și prozator israelian. Unul din principalii reprezentanți ai dramaturgiei și ai satirei ebraice din a doua jumătate a secolului XX, el a scris 63 piese de teatru, regizând 22 dintre ele.

Comediile sale satirice „întruchipau concepția sa chintesențială despre lume: în război «toți sunt învinși», aroganța celor oprimați deveniți ocupanți, nevoia inerentă de teritoriu a oamenilor, nevoia omenească de definiții și limite: «noi» și «ei», «învingători» și «învinși», orbirea omenească în fața proceselor sociale și istorice, obtuzitatea învingătorilor, fuga de răspundere a vinovaților, forțele definitorii ale dezastrului, ale memoriei, mai ales modul în care sunt comemorați morții – toate provenind dintr-o viziune lucidă, dacă nu profetică, și din geniul sau poetic.” (N.Yaari, Sh.Levy)

Autor a două volume de povestiri: „Veșnicul bolnav și iubita” și „Om stând înapoia unei femei șezânde”, și al unui volum de versuri – „Viața celor morți”, Hanoch Levin a fost distins în anul 1994 cu prestigiosul premiu „Bialik”, acordat de municipalitatea din Tel Aviv pentru realizări semnificative în literatura ebraică.

NUNTĂ SAU ÎNMORMÂNTARE

Nu mai e niciun dubiu cu privire la faptul că Hanoch Levin a fost cel mai mare dramaturg al Israelului. Nu e niciun dubiu, bunăoară, nici cu privire la faptul că Levin rămâne, până în ziua de astăzi, unul dintre cei mai semnificativi și complecși artiști ai culturii ebraice.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu opera lui Hanoch Levin, le facem o sugestie: gândiți-vă la el ca la o combinație de Eugen Ionescu, Teodor Mazilu, Trey Parker și Matt Stone. Ca la o întâlnire promiscuă, dar lucrativă, între „Undeva la Palilula” și „Asfalt tango.

Cât de departe pot merge niște părinți pentru a-și căsători fiica? Cât de mare este loialitatea unui fiu pentru mama sa? Ce primează în ciclul vieții? Începutul sau sfârșitul? Cum ne raportăm la ele? Fără putință de tăgadă, textul genial al lui Levin este pentru genul umoristic ceea ce este primăvara pentru cireși, în Japonia.

Intrarea va fi liberă, cu rezervare prealabilă la numărul de telefon 0743.215.998.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.