Descoperă-l pe Brancoveanu, un proiect unic în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/descopera-l-pe-brancoveanu-un-proiect-unic-in-romania/

Traseul “Descoperă-l pe Brâncoveanu”, parte a proiectului „Moştenirea lui Brâncoveanu”, demarează pe23 septembrie. Evenimentul este dedicat celor 300 de ani care s-au scurs de la moartea marelui voievod şi martir Constantin Brâncoveanu. Proiectul mai include alte două componente, “Ctitorul Brâncoveanu“ şi “Momente din viaţa Brâncovenilor”.

Un articol de Petre Ivan|22 septembrie 2014

Traseul “Descoperă-l pe Brâncoveanu” este un proiect inițiat de asociația alternative Future European Life (alt.F.E.L.) cu sprijinul Primăriei Generale a Municipiului București, susținut de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Traseul “Descoperă-l pe Brâncoveanu” va avea ca punct de întâlnire sediul “Centrului de Tineret” al Bibliotecii Metropolitane, situat pe strada Colței nr. 27.

Acest proiect cu totul special, conceput sub forma unui joc, de tip „Treasure Hunt”, îşi va dezvălui secretele o dată cu parcurgerea traseului şi a hărţilor puse la dispoziţia jucătorilor

“Game master-ul” (în persoana a șase actrițe: Simona Popescu, Andreea Bolovan, Romina Boldașu, Grațiela Bădescu, Ana Căliță și Ana Turos), care conduce jocul, va prezenta regulile de joc şi monumentele ce vor fi vizitate, precum și punctajul cu care se notează fiecare răspuns corect.

La sfârșitul traseului, se acordă 3 premii în ordinea punctajului obținut pe fiecare grup în parte. Participanţii vor avea la dispoziţie o hartă special concepută, cu localizarea monumentelor, parte din traseu, cât şi informaţiile necesare rezolvării „quest”-ului.

Descoperă-l pe Brâncoveanu:

game start – marți, 23 septembrie, ora 11.30.

game over – vineri, 17 octombrie, ora 20.00.

Numărul de zile în care se desfășoară efectiv activitățile proiectului sunt 16 (respectiv marți/ miercuri/ joi/ vineri, săptămânal).

Punctele de interes pe parcursul traseului-joc și temele abordate sunt: “Biserica Sf. Gheorghe cel Nou” cu arhitectura și colonajul ei; “Biserica Colței” cu istoriile

Sfinţii Martiri Brancoveni

Sfinţii Martiri Brancoveni

literare și farmecul unui vocabular de mult apus; “Biserica Stavropoleos” cu elemente specifice de civilizație și arhitectură bizantină; “Biserica Doamnei” cu elemente specifice de artă și civilizație; “Biserica Dintr-o zi” cu arhitectura specifică și transformările care au avut loc în urma consolidărilor; “Institutul de Arhitectură Ion Mincu” cu elementele de continuitate arhitecturală brâncovenească în stilul neo-românesc; “Atelierul iconarului” din str. Mendeleev 35, unde veți descoperi arta icoanei cu artistul Dragoș Filip; “Grădina Icoanei” și “Biblioteca Liceului Central” cu arhitectura specifică și cu elemente decorative preluate în stilul neo-brâncovenesc.

După parcurgerea fiecărui “modulede joc” – trasee pe hartă, participanţii se vor întoarce la Centrul de Tineret din strada Colței, unde va avea loc premierea pentru primii 3 clasaţi. Tot aici, fiecare dintre participanţii la joc va primi o diplomă.

“Descoperă-l pe Brâncoveanu” reprezintă o formă insolită de învățare activă, participativă, adresat în principal adolescenților.

În acelaşi timp, oricine deschis spre nou, curios să afle într-o formă inedită mai multe lucruri despre civilizația și cultura din timpul lui Brâncoveanu, se poate înscrie în joc.

Informaţii la Call Center: 0767 667 466.

Foto: Brancoveanu – wikipedia

08
/02
/23

Deși anul precedent a fost marcat de provocări pentru piața editorială, Editura Litera a reușit să aducă pe rafturile cititorilor bestsellere internaționale, romanele scriitorilor români contemporani, cele mai inovatoare cărți în materie de psihologie și o multitudine de titluri pentru toate tipurile de public.

08
/02
/23

Centrul de Resurse în Fotografie (CdRF), primul și singurul proiect de acest gen din România dedicat fotografilor amatori și profesioniști, vă invită la CdRF Foto Market, pe 11-12 februarie, la OTOTO Store (Calea Victoriei, nr. 153), între orele 12:00-21:00.

07
/02
/23

Din ce în ce mai mulți oameni își îmbunătățesc rutina de citit cu audiobooks. Astfel 24% dintre români au încercat deja experiența cărților audio, iar pentru 72% dintre români formatul este unul care li se pare atractiv, conform unui studiu realizat de AHA Moments în 2022 (pe populația urbană digitalizată, 18-55 de ani, din România). 

06
/02
/23

Despre cum „Nora” lui Henrik Ibsen a inventat feminismul și nemulțumirile în mariaj s-a spus suficient. Fie că a fost întâmpinată ca o supraviețuitoare a celui mai șoptit abuz domestic, sau că i-a fost criticată reacția radicală de a-și abandona copiii și statutul social peste noapte, Nora este una dintre cele mai populare protagoniste dramatice, iar „Casa de păpuși” este un clasic care stârnește (poate că inclusiv în prezent) sentimente puternice.

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

03
/02
/23

Marti, 7 februarie, ora 18.30, la Seneca Anticafe, strada Arhitect Ion Minu nr 1, se lansează raportul de cercetare "Consumul cultural al tinerilor și tinerelor din orașele mici și mijlocii. Perspective feministe" realizat de Asociația Room 2046 și Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung România, cu ocazia derulării proiectului F-SIDES Chapters - o serie de cinecluburi feministe în urbanul mic și mediu din România.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

02
/02
/23

Trompetistul de talie internațională Alex Sipiagin – ale cărui albume au fost nominalizate sau au câștigat premii Grammy – este invitat special într-un concert extraordinar de jazz prezentat joi, 9 februarie 2023, ora 19.00, împreună cu Big Band-ul Radio România. Cel mai nou album al său - „Mel’s Vision” - a fost lansat în urmă cu doar câteva zile (26 ianuarie 2023).