Despre Dan Puric- la superlativ. La mulṭi ani !
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-dan-puric-la-superlativ-la-mul%e1%b9%adi-ani/

Dan Puric împlineşte astãzi 53 de ani. Fie cã îl cunoaşteṭi din piesele de teatru, fie cã din filme, sau prin intermediul cãrṭilor sale, Dan Puric rãmâne un personaj emblematic pentru cultura româneascã. Spectacolele sale de pantomimã au încântat publicul atât în ṭarã, cât şi în strãinãtate- fiind transmise de cãtre BBC Belfast Royal College […]

Un articol de Andrada Văsii|12 februarie 2013

Dan Puric împlineşte astãzi 53 de ani. Fie cã îl cunoaşteṭi din piesele de teatru, fie cã din filme, sau prin intermediul cãrṭilor sale, Dan Puric rãmâne un personaj emblematic pentru cultura româneascã. Spectacolele sale de pantomimã au încântat publicul atât în ṭarã, cât şi în strãinãtate- fiind transmise de cãtre BBC Belfast Royal College şi de cãtre RTL Luxemburg.

In anul 1985, Dan Puric devine absolvent al Institutului de Artã Teatralã  şi Cinematograficã ,,I.L. Caragiale’’ din Bucureşti, avându-l ca profesor pe Dem Rãdulescu.

In 2008 publicã la editura Platytera un volum intitulat ,,Cine suntem’’. Cartea vine ca o intruziune în sufletul artistului, o poveste de viaṭã sincerã, dar complexã. Cu un discurs bine conturat şi plinã de învãṭãminte, cartea trateazã subiecte precum religia, suferinṭa, moartea, dragostea, acṭiunea, reacṭiune ş.a.m.d. Ulterior, artistul a susṭinut conferinṭe în cadrul cãror doritorii puteau sã dialogheze sincer şi la obiect cu acesta.  Dupã acest volum au urmat ,,Omul Frumos’’ şi ,, Fii demn !’’.

Din postura de regizor, Dan Puric  şi-a lãsat amprenta în spectacolele ,, Vis’’, ,, Don Quijote’’, ,, Costumele’’, ,, Pantomimia’’, ,, Made în România’’ şi multe altele.

Talentul sãu a fost recunoscut în momentul în care a primit premiul Aristizza Romanescu al Academiei Române pentru realizãrile  sale din teatru, dar şi din cinema ; premiul UNITER din 2003 pentru teatru nonverbal ; premiul UNESCO pentru dezvoltare culturalã ; premiul UNITER , dar şi premiul ,,Constantin Tãnase’’.

 

Ii urãm talentatului artist Dan Puric un cãlduros La mulṭi ani ! alãturi de gândurile noastre bune. Ii dorim cât mai multe spectacole frumoase, pline de emoṭie şi adevãruri intricate.

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

11
/01
/24

„Corespondențe” de la Teatrul Metropolis este o producție româno-franceză, cu dublă cetățenie, și o demonstrație mamut a teatrului ca etapă de lucru, ca limbaj universal și ca conglomerat de întâlniri.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.