Despre fotografia de teatru, cu Adi Bulboacă
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-fotografia-de-teatru-cu-adi-bulboaca/

Adi Bulboacă s-a născut în vara lui 1988 şi 16 ani mai târziu a început să fotografieze. În oraşele prin care a trecut, ştie unde sunt teatrul şi gara.

Un articol de Ziarul Metropolis|19 mai 2021

Pentru Adi Bulboacă, fotografia este un gest prin care încearcă să dea înapoi societății ceea ce primeşte, filtrat prin personalitatea lui. Între 21 și 30 mai, îl întâlnim la festivalul de fotografie Walk & Shoot Fest, unde va coordona atelierul foto de spectacol „The theatre scene is the center” și va participa la discuțiile despre dreptul de autor în fotografie și emoțional vs. tehnic. În așteptarea evenimentelor din festival, l-am întrebat cum se raportează la fotografia de teatru.

Fotografia de teatru e singura constantă din cei 16 ani de când fotografiez. 

Dincolo de plăcerea de a fi spectator, sunt foarte bucuros să pot arhiva în imagini spectacolele cu care se întâmplă să fiu contemporan.

Am început să fotografiez spectacole în adolescență, când am renunțat să mai joc în trupa liceului pentru că nu mă consideram un talent de neirosit.

Momentul respectiv a coincis cu cel în care descopeream fotografia, așa că arhivarea spectacolelor colegilor mei a venit ca ceva natural.

La scurt timp după aceea, am primit și invitația de a fotografia prima ediție a festivalului de teatru pentru adolescenți Ideo Ideis. Sunt alături de festival de atunci, de 16 ani.

Apoi am mers la UNATC, la film, dar mi-am petrecut cei 4 ani de facultate cu colegii de la teatru, actori, regizori și scenografi.

Cel mai interesant la a fotografia teatru mi se pare să reîntâlnesc texte pe care le-am văzut deja montate de alți regizori.

E absolut fascinant să mă conving cu fiecare ocazie că imaginația creatorilor de teatru e infinită.

Adi Bulboacă

Am început să fotografiez spectacole în adolescență, când am renunțat să mai joc în trupa liceului pentru că nu mă consideram un talent de neirosit.

Fotografii de Adi Bulboacă

28
/04
/23

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea” vă invită la vernisajul expoziției realizate de Florin Tamba – laureat al Premiului „Grigore Bradea” 2021. Vernisajul expoziției de sculptură are loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

27
/04
/23

Finalul lunii aprilie aduce încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. De pe 26 aprilie și până pe 6 iunie, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția „Călătorii” a artistei Ioana Badea, ce explorează drumuri, și nu destinații, făcute atât cu pasul, cât și cu gândul și între 29 aprilie și 13 mai artistul Bogdan – George Negulescu aduce în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53 expoziția ”Red my mind”.

27
/04
/23

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico se va desfășura, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2023, în orașul Logroño (Spania), iar România va fi din nou prezentă, cu instalația „Fresaˮ/„Căpșunăˮ, realizată de arhitecta Oana Stănescu. Participarea României la această ediție a Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al Festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.