„Dineu cu proști” revine pe scenă, la Sala Ion Caramitru!
https://www.ziarulmetropolis.ro/dineu-cu-prosti-revine-pe-scena-la-sala-ion-caramitru/

Cel mai longeviv spectacol al TNB, DINEU CU PROŞTI de Francis Veber, regizat de Ion Caramitru în anul 2010, revine pe scenă!

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2022

În zilele de 18, 19 şi 20 februarie 2022, de la ora 20.00, la Sala „Ion Caramitru”, acest fabulos succes de casă al Teatrului Naţional din Bucureşti, situat în fruntea topului la vânzări vreme de peste un deceniu, este din nou pe afiş.

În calitatea lui de interpret al rolului principal – François, gogomanul gogomanilor, şarmantul şi incorigibilul gafeur – HORAŢIU MĂLĂELE a dorit să nu se întrerupă destinul scenic al acestei montări și a propus ca rolul Pierre să fie preluat de MIRCEA RUSU, care îi va deveni, astfel, partener de scenă și în acest spectacol.

Începând cu 18 februarie, vă invităm din nou la un DINEU CU PROȘTI, într-o distribuție reînnoită.

Alături de Horațiu Mălăele şi Mircea Rusu, îi veţi întâlni sau reîntâlni în distribuţie pe Costina Cheyrouze / Teodora Mareș, Medeea Marinescu / Aylin Cadîr, Alexandru Bindea / Ovidiu Cuncea, Dorin Andone, Alexandru Georgescu.
Mult înainte de premiera de la Naţionalul bucureştean, piesa lui Francis Veber, scrisă în 1993, a înregistrat un succes răsunător în versiunea destinată marelui ecran. Filmul Le Dîner de Cons / The Dinner Game / Dineu cu proşti, producţie 1998, era vizionat de peste nouă milioane de francezi, pe când Veber era nominalizat la premiul César pentru cel mai bun regizor. El a primit acest prestigios premiu pentru categoria cel mai bun scenariu. Jacques Villeret (interpretul lui François Pignon) a primit premiul pentru cel mai bun actor, iar Daniel Prévost, premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Leader de longevitate și leader de vânzări la Teatrul Național, Dineu cu proşti este piesa care a înregistrat milioane de spectatori şi în România. Un spectacol pe gustul tuturor, susţinut de profesionişti excepţionali. Un festin comic, în care exerciţiul tonic al râsului îl atrage pe cel al meditaţiei într-o lecţie de care avem atâta nevoie!…

Biletele se pot procura de la Casa de bilete a TNB, precum şi online, pe www.mystage.ro.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.