Doliu în lumea culturii italiene, a murit cunoscuta actriţă Mariangela Melato
https://www.ziarulmetropolis.ro/doliu-in-lumea-culturii-italiene-a-murit-cunoscuta-actrita-mariangela-melato/

Funeraliile cunoscutei actriţe italiene Mariangela Melato, care a decedat vineri într-un spital din capitala Italiei, la vârsta de 71 de ani, fiind bolnavă de cancer, se vor desfăşura sâmbătă după-amiază la Roma, informează sâmbătă mass media din Peninsulă. Născută la Milano pe 19 septembrie 1941, Melato era considerată una dintre cele mai mari actriţe de […]

Un articol de Andrada Văsii|14 ianuarie 2013

Funeraliile cunoscutei actriţe italiene Mariangela Melato, care a decedat vineri într-un spital din capitala Italiei, la vârsta de 71 de ani, fiind bolnavă de cancer, se vor desfăşura sâmbătă după-amiază la Roma, informează sâmbătă mass media din Peninsulă.
Născută la Milano pe 19 septembrie 1941, Melato era considerată una dintre cele mai mari actriţe de teatru şi cinema din Italia, „moştenitoarea imensului talent al Annei Magnani”.

În cursul unei lungi cariere, care a durat peste 50 de ani, Mariangela Melato a lucrat în toate teatrele din Italia, cu cei mai mari regizori din Peninsulă, printre care Dario Fo (laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1997), Luca Ronconi şi Luchino Visconti.

A fost de asemenea protagonista a numeroase filme de mare succes, lucrând cu regizori cum ar fi Lina Wertmuller, Elio Petri, Mario Monicelli, Giuseppe Bertolucci, Pupi Avati şi Nino Manfredi.

În cursul carierei, a obţinut numeroase premii cinematografice, printre care cinci „David di Donatello”, cinci premii „Nastro d’Argento” şi un „Glob de Aur”.

În cursul unuia dintre ultimele sale interviuri, Mariangela Melato declarase: „Pentru mine, a juca teatru este o necesitate fizică”.

Actorul Giancarlo Giannini, partenerul ei în numeroase filme, spunea despre ea că era „o femeie splendidă şi fragilă”.

Iar regizoarea Lina Wertmuller, cu care a realizat filmele „Mimi metallurgico” (1972) şi „Travolti da un insolito destino” (1974), a declarat: „Era frumoasă, inteligentă şi neconformistă”.

„Ne-a părăsit una dintre actriţele italiene cele mai populare, mai iubite şi mai apreciate. O imensă pierdere pentru cultura italiană”, a apreciat la rândul său preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano.

 

 

Sursa: Agerpres

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.