Două spectacole ale TNB se joacă la Chişinău cu „casa închisă”!
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-spectacole-ale-tnb-se-joaca-la-chisinau-cu-casa-inchisa/

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti participă şi în această primăvară la proiectul „Teatrul românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău” ajuns la cea de-a 9-a ediţie. În zilele de 28 şi 29 martie, pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău se vor prezenta două dintre producţiile recente ale TNB, comedia interbelică „Titanic Vals” de Tudor Muşatescu şi piesa lui Albert Camus, „Cei drepţi”.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2023

Inițiat încă din 2014 de Ion Caramitru ca un „turneu al Unirii”, proiectul care leagă teatrele naționale românești de Teatrul Național „Mihai Eminescu” de peste Prut a adus și în acest an trupa de la Chișinău pe scena Sălii Studio a TNB, unde a prezentat, în zilele de 21 şi 22 ianuarie 2023, spectacolele CAPCANA după „Fuga” de Mihail Bulgakov în regia lui Petru Hadârcă şi FRUNZE DE DOR după Ion Druţă, regizat de Alexandru Cozub.

Cerinţa actualei ediţii a Turneului Unirii a fost ca fiecare teatru să prezinte câte o comedie celebră din repertoriul național interbelic și câte un spectacol de o actualitate stringentă din marile texte ale literaturii dramatice.

În seara de 28 martie 2023 (la ora 18.00) pe scena Mare a TNME, Teatrul Național „I. L. Caragiale” București prezintă piesa TITANIC VALS de Tudor Mușatescu, considerată drept cea mai de succes comedie din istoria teatrului românesc (jucată de aproape 100 de ori în stagiunea de debut 1932-1933 pe scena Naționalului bucureștean). O comedie cu dichis, în regia lui Dan Tudor, un prilej extraordinar de a-l reîntâlni pe Dan Puric, într-un veritabil recital actoricesc de virtuozitate interpretativă, în rolul lui Spirache – personaj autentic de un farmec aparte, țesut din umor și tristețe, exuberanță și duioșie. Alături de el, Adela Mărculescu, Amalia Ciolan, Irina Cojar, Alexandra Sălceanu, Afrodita Androne, Oana Constantinescu, Armand Calotă, Lari Giorgescu, Ionuț Toader, Mihai Munteniță, Dragoș Ionescu, Axel Moustache, Daniel Badale, Dan Tudor, într-o „distribuție închegată, bine pusă la punct și potrivită pentru rolurile interpretate, oferind publicului de toate vârstele o nouă întâlnire cu teatrul lui Tudor Mușatescu”, după cum apreciază criticii de specialitate. La succesul montării contribuie din plin scenografii Ștefan Caragiu – decorul, Liliana Cenean (costumele), precum şi coregraful Florin Fieroiu (mișcarea scenică).

Pe 29 martie 2023 (ora 18.00), în aceeaşi sală a Naţionalului din Chişinău, se prezintă piesa CEI DREPŢI de Albert Camus, în regia lui Mihai Măniuţiu. Decorul: Adrian Damian, costumele: Luiza Enescu. Muzica: Mihai Dobre. „O piesă tulburătoare, cu multiple fațete, care se combină într-un aliaj fascinant: focul și gheața, în aceeași retortă magică a scenei. O piesă despre iubire, despre o dragoste imposibilă. O piesă despre iluziile mistice, otrăvite ale terorismului. O piesă despre pierderea iremediabilă a inocenței. Despre sacrificiu și violență. Despre speranță și catastrofă morală. Despre crima care îi transformă pe „cei drepți” în propriii lor asasini. Despre frumusețe și oroare. Despre felul în care istoria malformează și frânge destine”. Această „lectură” regizorală a atras aprecierea publicului şi a criticilor încă de la prima reprezentaţie, CEI DREPŢI este unul dintre spectacolele TNB care se joacă de fiecare dată cu casa închisă. O distribuţie de zile mari atrage publicul în sală ca un magnet: Marius Manole, Raluca Aprodu, Marius Bodochi, Mirela Oprișor, Maia Morgenstern, Ciprian Nicula.

Ambele spectacole ale Naţionalului bucureştean sunt sold out la această oră şi la Chişinău!

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.