Dragoste şi alte crime sau Ziua când se clatină lumea şi vrei să fugi
https://www.ziarulmetropolis.ro/dragoste-si-alte-crime-sau-ziua-cand-se-clatina-lumea-si-vrei-sa-fugi/

Despre ziua când lumea în care trăia o femeie începe să se clatine şi despre înnebunitoarea incertitudine a existenţei sale este vorba în noul spectacol al Trupei Tamási Áron, Dragoste şi alte crime, care va avea premiera miercuri, 9 martie, de la ora 19, pe Scena Mare a Teatrului.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2022

Lumea e plină de fugari. Dacă ar fi să identificăm  doar un singur personaj pe seama căruia două arte, teatrul şi filmul, au făcut carieră, atunci numele lui este Fugarul. Sunt pline teatrul şi filmul de fugari, pentru că, de când lumea, oamenii vor fug-fug-fug! Şi fug de mizerie, de sărăcie, de minţile, nefericirile şi bolile lor, fug de fantome, de singurătate. Fug după o himeră. Fug de frică. Şi Anica vrea să fugă.

Anica este amanta unui mafiot în declin, dintr-o zonă marginală a Belgradului, şi într-o zi  se hotărăşte să fugă, să înceapă o nouă viaţă. Într-o zi, o singură zi, de dimineaţa până seara, femeia la 30 de ani încearcă să-şi pună în aplicare planul secret de evadare, un plan care se complică în stil balcanic şi devine o poveste de Dragoste şi alte crime – o poveste amară, bizară, zurlie şi plină de melancolie. Anica vrea să fugă dintr-o lume în care nici ea nu ştie cât este de captivă. O lume de care Anica este legată prin Milutin – amantul mafiot, prin fiica acestuia – Ivana cea extrem de vulnerabilă şi dependentă de tendinţele sale suicidare, prin Stanislav – gangsterul sentimental şi iubăreţ care-i deschide calea spre o dragoste imposibilă, prin mama acestuia – o cântăreaţă atinsă de senilitate, căreia fiul îi finanţează în secret pasiunea pentru muzică. Dragoste şi alte crime este povestea unei zile, ziua cea mare a unei femei rătăcite printre gangsteri şi printre betoanele unui cartier balcanic.

Scenariul filmului, care stă la baza spectacolului din Sfântu Gheorghe, a fost scris de Stefan Arsenijević, Srdjan Koljevic și Bojan Vuletic.Varianta teatrală a acestei producţii cinematografice este pusă în scenă de Theodor-Cristian Popescu, unul dintre cei mai importanţi regizori români, un bun observator şi teoretician al teatrului, ale cărui studii şi opinii au provocat necesare dezbateri  pe teme teatrale şi culturale de maximă actualitate. Originar din Turda, Theodor-Cristian Popescu a absolvit Academia de Teatru şi Film București, Facultatea de Teatru, specializarea regie de teatru  (1994), a urmat cursurile de Master of Fine Arts în regie (bursă Fulbright) la Universitatea Montana-SUA (2002), iar în 2011 și-a susținut doctoratul la Universitatea de Arte din Târgu Mureș – instituție la care în prezent predă regia. Este autorul a numeriase spectacole, montate pe scene din România, Canada, SUA. A înfiinţat şi condus două companii de teatru independent, la Bucureşti şi Montréal.

Stefan Arsenijević a ajuns în atenţia lumii cinematografice prin multipremiatul său scurtmetraj (A)Torsion (2003), care a câştigat Ursul de aur la Berlin, Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun film, şi care a mai obţinut o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj. Născut în 1977, la Belgrad, Stefan Arsenijević a studiat Filosofia, a lucrat ca jurnalist, şi a absolvit regia de film şi televiziune la Facultatea de Artă Dramatică din Belgrad, unde este profesor din 2005. Iubire şi alte crime reprezintă debutul său în lungmetraj, filmul a avut premiera la Berlin, în cadrul secţiunii Panorama.

La realizarea spectacolului de pe scena Teatrului Tamási Áron, Theodor-Cristian Popescu a implicat şi elevi de la Secţia de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor, iar din echipa regizorului mai fac parte Mihai Păcurar (scenografie&concept video) Andrei Raicu (muzică&sound design), Cristian Niculescu (light design), Edit V. Bartha (regizor tehnic), Dobra Mária Magdolna (sufleor) și Krisztián Kiliti (dramaturgia).

Următoarele reprezentaţii cu Dragoste și alte crime sunt programate pe 11 și 12 martie, biletele vor fi disponibile la Casa Centrală de Bilete și pe site-ul Biletmaster.ro.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.