Duminica filmului românesc la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/duminica-filmului-romanesc-la-tvr-2/

Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc. Mari actori ce recomandă filmele din Seria „Duminica filmului românesc”. Puteţi urmări „Dreptate în lanţuri” „Ion: blestemul pământului şi „Tandreţea lăcustelor”, duminică, 8 februarie, la TVR2.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2015

Duminica filmului românesc la TVR 2

Dreptate în lanţuri – ora 15 : 10, TVR 2

Singur împotriva nedreptăţii. Eternul haiduc. Un personaj sortit să devină legendă. Tudor Panteliu, eroul construit de regizorul Dan Piţa în filmul „Dreptate în lanţuri” (1983), este simbolul luptei ţăranului român pentru dreptate socială. Acţiunea filmului este plasată în jurul anului 1909. Iar eroul principal a fost, se pare, inspirat de un personaj real, Pantelimon Toader.

Scenariul are la bază documente autentice; este evidentă preocuparea pentru reconstituirea fidelă. Filmul ne introduce într-un univers al durerii, ale neputinţei şi disperării. Pantelimon, un haiduc care le-a dat mult de furcă autorităţilor, este în sfârşit capturat. În scurt timp îşi va recâştiga libertatea, dar nu e un gest de îngăduinţă din partea stăpânirii, ci o capcană.

Ovidiu Iulu Moldovan, în Dreptate în lanţuri

Ovidiu Iulu Moldovan, în Dreptate în lanţuri

Imediat ce haiducul evadează, potera se pregăteşte să-l execute ca fugar. Pantelimon reuşeşte să dejoace planurile urmăritorilor săi, continuând să-i ajute pe cei săraci. În distribuţia filmului regăsim nume mari: Ovidiu-Iuliu Moldovan, Claudiu Bleonţ, Petre Nicolae, Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Vasile Niţulescu, Patricia Grigoriu, Ana-Maria Călinescu.

Ion: blestemul pământului – ora 20 : 10, TVR 2

Ecranizare a romanului cu acelaşi nume al lui Liviu Rebreanu, în regia lui Mircea Mureşan, drama „Ion: blestemul pământului” (1981) îi reuneşte pe Ioana Crăciunescu (Ana), Catrinel Dumitrescu, Petre Gheorghiu, Tamara Buciuceanu, Ion Besoiu şi Şerban Ionescu (Ion).

Ion este un ţăran sărac din satul Prislop care ar vrea să intre în rândul bogaţilor. Şi-a făcut un plan să ia de soţie pe fiica bogătaşului satului, Vasile Baciu. O dată cu Ana urma să primească şi pământurile pe care şi le dorea. Ana rămâne însărcinată, iar Ion aşteaptă momentul

Victor Rebengiuc, în Tandreţea lăcustelor

Victor Rebengiuc, în Tandreţea lăcustelor

tocmelii. În acelaşi timp, Ion e îndrăgostit pătimaş de Florica, o fată frumoasă, dar săracă. Ion ar dori şi zestrea Anei şi iubirea Floricăi. Finalul este dramatic.

Tandreţea lăcustelor – ora 22:10, TVR 2

Acţiunea filmului „Tandreţea lăcustelor” (2002) se petrece în anii de după 1989. România este în plina tranziţie economica, socială, morală. Înfiripată rapid după 1989, lumea mafiei de tip românesc regrupează foştii nomenclaturişti care fac afaceri în stil mare, pustiind ca lăcustele totul în jurul lor. Scopurile lor sunt banii şi puterea.

Interesele „foştilor” intra în conflict cu dorinţa de ascensiune a celor tineri şi dornici de înavuţire. Metodele de lucru rămân aceleaşi: crima şi corupţia. Singura urmă de speranţă: o poveste de iubire. Scenariul este semnat de Eugen Pretorian, regia îi aparţine lui Dan Necşulea.

Din distribuţie fac parte: Victor Rebengiuc, Dorina Lazăr, Mircea Albulescu, Costel Constantin, Mitică Popescu, Şerban Ionescu, Valentin Teodosiu, Traian Stănescu, Sanda Toma, Lamia Beligan, Marius Bodochi, Dana Dembinski, Alfred Demetriu, Emilia Dobrin, Camelia Maxim, Bogdan Muşatescu.

Foto: Duminica filmului românesc la TVR 2, Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc – TVR

08
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Alegoria nu e un gen cinematografic uşor. Mai ales când e vorba de una deopotrivă existenţială şi politică, aşa cum se vrea "Spiritele din Inisherin".

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.