Eternal Winter – un film bazat pe 250.000 de povești reale – a câștigat trofeul Cinepolitica 2019 
https://www.ziarulmetropolis.ro/eternal-winter-un-film-bazat-pe-250-000-de-povesti-reale-a-castigat-trofeul-cinepolitica-2019/

Ajuns la cea de-a opta ediţie, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica şi-a desemnat câştigătorii. Filmul Eternal Winter, în regia lui Attila Szász, ce comemorează sute de mii de maghiari deportaţi în lagărele de muncă forţată, a câştigat Trofeul Cinepolitica.

Un articol de Petre Ivan|22 aprilie 2019

Pe lângă marele premiu, juriul a oferit și o distincție specială pentru Cel mai Bun Film Politic din competiție care a mers către Murer – Anatomy of a trial (r. Christian Frosch), în timp ce documentarului Omul Roșu (r. Mugur Vărzariu) și lung metrajului The Dive (r. Yona Rozenkier) le-a fost acordată o Mențiune specială.

THE DIVE

Premiat deja la festivaluri de film importante, Eternal Winter a cucerit deopotrivă publicul, dar și juriul festivalului, care a acordat filmului Trofeul Cinepolitica „pentru subiectul profund, producția amplă și calitatea cinematografică de excepție”.

Murer – Anatomy of a trial, un film care ne-a făcut părtași la unul dintre cele mai cunoscute procese din Austria și care a transformat o sală de judecată într-un front al ideologiilor și  al abominabilului, a fost apreciat de către juriul Cinepolitica și a primit distincția pentru Cel Mai Bun Film Politic „pentru dezvăluirile istorice cutremurătoare și pentru încărcătură psihologică atent direcționată”.

Omul Rosu

Nici Omul Roșu (r. Mugur Vărzariu) nu a scăpat de aprecierile celor trei jurați, primind o mențiune specială pentru „acuitatea, umorul și originalitatea cu care tratează un subiect din realitatea românească actuală”.

Juriul competiției a fost format din Bogdan Ficeac – scriitor, scenarist și jurnalist român, Sever Voinescu – jurnalist și analist politic și Dumitru Borțun – Doctor în Filosofie și Conferențiar la SNSPA.

În perioada 18 – 21 aprilie, la Cinema Elvire Popesco, spectatorii Cinepolitica au putut vedea cele mai noi și puternice filme cu tematică predominant politică, lungmetraje, filme de ficțiune sau documentare, reunite sub sloganul „Not so politically correct”.

Foto: Cinepolitica, Eternal Winter – facebook

 

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.