Evenimentele programate pentru cea de-a noua zi a Festivalului International al Artelor Spectacolului Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/evenimentele-programate-pentru-cea-de-a-noua-zi-a-festivalului-international-al-artelor-spectacolului-muzical/

Printr-un comunicat de presã, organizatorii au anunṭat urmãtoarele: A noua zi festivalului se deschide cu ultima intalnire din cadrul workshopului dedicat teoriei si practicii in arta, coordonat de Razvan Ioan Dinca si Alina Moldovan si continua cu doua ateliere pentru copii – atelierul de inventie muzicala si atelierul “Viata e frumoasa!”, aflat la ultima intalnire inainte de vernisajul expozitiei de papusi, […]

Un articol de Andrada Văsii|16 noiembrie 2012

Printr-un comunicat de presã, organizatorii au anunṭat urmãtoarele:

A noua zi festivalului se deschide cu ultima intalnire din cadrul workshopului dedicat teoriei si practicii in arta, coordonat de Razvan Ioan Dinca si Alina Moldovan si continua cu doua ateliere pentru copii  atelierul de inventie muzicala si atelierul “Viata e frumoasa!”, aflat la ultima intalnire inainte de vernisajul expozitiei de papusi, ce se va desfasura duminica, 18 noiembrie, la sediul Librariei Carturesti MTR.

Evenimentele principale ale serii sunt Concertul aniversar al Claudiei Maru-Hanghiuc, solista a Teatrului National de Opereta “Ion Dacian”, care sarbatoreste alaturi de invitatii sai 32 de ani de activitate solistica, dar si  spectacol-concert „Electric Party Songs”pe versurile lui Allen Ginsberg, al treilea eveniment pregatit de Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards pentru aceasta editie a festivalului. Tot maine, 16 noiembrie, va avea loc si ultimul concert in aer liber  sustinut de Old Fish Jazzband, in Centrul Vechi, dar si un concert de muzica religioasa sustinut de Corul Teatrului National de Opereta “Ion Dacian”.

 

PROGRAMUL ZILEI DE 16 NOIEMBRIE

 

10.00 – Workshop „Teorie si practica in arta”, coord. Razvan Ioan Dinca, Alina Moldovan /Godot Cafe-Teatru

Atelierul se adreseaza studentilor sectiilor de Teatrologie (Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L.Caragiale”), Muzicologie (Universitatea Nationala de Muzica) si Istoria si Teoria Artei (Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti) si are ca scop discutarea dimensiunii teoretice a artei si modul in care aceasta se impleteste cu dimensiunea practica.

 

12.00 – Atelier de inventie muzicala, coord. Gabriel Popescu / Scoala Generala nr. 85 „Vasile Bunescu”

Atelierul de inventie muzicala este coordonat de Gabriel Popescu, maestrul de cor al Teatrului National de Opereta „Ion Dacian”, acesta fiind asistat de sopranele Aurelia Tudor și Cristina Georgescu. Scopul atelierului este de a  incuraja creativitatea muzicala la copii, acestia urmand sa lucreze impreuna pentru a compune un cantec.

 

14.00 – Atelier „Viața e frumoasa!”, coord.: Adriana Teodorescu / Centrul Scolar nr. 3 pentru copii hipoacuzici

Viata e frumoasa! Avem aceasta certitudine din copilarie, atunci cand trecem foarte usor hotarul imaginar in poveste. Si cum ar putea fi spusa mai frumos o poveste, daca nu cu papusi? Ele sunt primele forme vizuale ale imaginatiei noastre. Un strop de muzica, cateva papusi, o poveste si gata spectacolul! Joaca devine joc si bucuria lui ne face viata frumoasa!

 

17.00 – Concert – Old Fish Jazzband (Germania) / Centrul vechi

Old Fish Jazzband este format din membrii trupelor „Too Dumb To Die”, „Haferflocken Swingers” si „Cyclowncircus”. Folosind instrumentatii tipice perioadei 1910-1920, ei canta cel mai vechi jazz din lume, care, la vremea respectiva, a fost numit ragtime. Originar din New Orleans, acesta s-a nascut din blues si spiritualitatea africana din vremea segregatiei si a legilor lui Jim Crow. Azi, acest stil unic e din ce in ce mai greu de gasit.

18.00 – Concert muzica religioasa – Corul Teatrului Național de Opereta „Ion Dacian” / Biserica Serban Voda

Corul Teatrului National de Opereta „Ion Dacian” a fost fondat pe 7 noiembrie 1950. Pe atunci, nou infiintatul Teatru de Stat de Opereta beneficia de un ansamblu coral monumental (aproximativ 80 de coristi) si prelua traditii ce veneau inca din secolul al XIX-lea, ale spectacolului comico-liric si al comediei buffe, unde corul are un rol important, de personaj central si comentator al evenimentelor.

 

19.00 – Concert CLAUDIA MARU-HANGHIUC si INVITATII (Romania) / Aula Bibliotecii Nationale

Concertul sustinut de Claudia Maru-Hanghiuc in aceasta editie este unul aniversar, dedicat implinirii a peste 30 de ani de activitate muzicala, si va avea in program atat arii celebre din operete, cat si piese din musicaluri precum „Wicked”, „Little Shop of Horrors”, „Next to Normal” „Les Miserables” sau „Notre Dame de Paris” si melodii cunscute din repertoriul international ca „Purple rain”, „Vivo per lei”, „Miserere”, „La sete di vivere” sau „Be Italian”.

 

19.00 – Spectacol „ELECTRIC PARTY SONGS” – Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards (Italia) /Godot Cafe-Teatru

Regia: Mario Biagini

Cu participarea echipei de creatie „Open Program”: Itahisa Borges-Méndez, Lloyd Bricken, Cinzia Cigna, Davide Curzio, Agnieszka Kazimierska, Felicita Marcelli, Alejandro Tomás Rodriguez

Muzica: Open Program, Workcenter of Jerzy Grotowski si Thomas Richards

Pe baza versurilor lui: Allen Ginsberg

Membrii acestei echipe internationale au compus toate cantecele, au abordat intelesurile, ritmicitatea si sunetele textelor vorbite, ca punct de pornire in creatia dramatica. Formarea diferita a acestora a generat o diversitate stilistica inspirata din blues, rock, pop, opera, punk si muzica traditionala. In aceasta cercetare, echipa a tesut documentarea in jurul cantecelor traditionale din sudul Statelor Unite. „Electric Party Songs” are loc intr-un context intim si informal, intampinand spectatorii in apropierea centrului actiunii.

23.00-24.00 – Program radio: „Love Never Dies” in muzica lui Andrew Lloyd Webber / Radio Romania Cultural

 

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.