Expoziție aniversară Iurie Darie – „Lumea mea”
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-aniversara-iurie-darie-lumea-mea/

La Teatrul de Comedie va avea loc sâmbătă, 14 martie, ora 17.30 vernisajul expoziţiei aniversare Iurie Darie – „Lumea mea”, în foaierul Sălii Radu Beligan, eveniment organizat de Galeria Arhiva de Artă în parteneriat cu Teatrul de Comedie.

Un articol de Liliana Matei|4 martie 2020

Expoziția, care marchează 91 de ani de la nașterea actorului, va putea fi vizitată în foaierul Teatrului de Comedie, în perioada 14 martie – 14 aprilie 2020.

În premieră națională, Iurie Darie revine în fața publicului cu o expoziție personală, formată din peste 50 de desene, lucrări ce fac parte din colecția privată a doamnei Anca Pandrea.

Expoziția „Lumea mea”, realizată de Galeria Arhiva de Artă invită vizitatorii la o reîntoarcere în lumea copilăriei, prin lucrările grafice ale lui Iurie Darie, care au ilustrat cărți și reviste dedicate celor mici.

Iurie Darie s-a născut la 14 martie 1929 în Vadul Rașcov, județul Soroca. Dotat cu talent la desen, dar având și reale însușiri pentru scenă, Iurie Darie a intrat concomitent atât la Institutul de Arte Plastice, cât și la cel de Artă Teatrală și Cinematografică, dar alegându-l pe cel din urmă, pe care l-a absolvit în 1952, sub îndrumarea marilor actori și profesori Mihai Popescu și Marietta Sadova. Debutează în cinematografie în 1953, în „Nepoții gornistului” (regia Dinu Negreanu). Din 1969, filmează îndrăgita serie Brigada Diverse, în regia lui Mircea Drăgan.

Intră în echipa Teatrului de Comedie, sub conducerea lui Radu Beligan, încă de la înființare, în 1961. Joacă în spectacole semnate de Lucian Giurchescu (Burghezul Gentilom), Radu Penciulescu (Prietena mea Pix), David Esrig (Umbra, Troilus și Cresida), Grigore Gonța (Regele Ioan), Valeriu Moisescu (Don Juan, Colivia nebunelor), Alexandru Darie (D’ale protocolului), Horațiu Mălăele (Pălăria), avându-i parteneri de scenă pe Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.