Festivalul de Film Documentar ,,One World Romania 2013” continuă în cea de-a patra zi cu proiecții speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-documentar-one-world-romania-2013-continua-in-cea-de-a-patra-zi-cu-proiectii-speciale/

Astăzi, începând cu ora 12:00, în cea de-a patra zi de One World Romania 2013, alături de alte evenimente, va avea loc o proiecţie specială a filmului ,,The Art to Survive the Longest War in the World”.

Un articol de Andrada Văsii|14 martie 2013

Astăzi, începând cu ora 12:00, puteți lua parte la primele evenimente conexe din a patra zi de One World Romania 2013. La Centrul Ceh, Andy Glynne va susține cel de-al doilea masterclass al ediției, în care va vorbi despre cele mai apreciate proiecte ale sale, despre documentarul de animație și, cel mai important, despre sănătatea mentală și metode de a aborda acest subiect prin intermediul documentarului. Puteți afla mai multe despre Andy Glynne și masterclass-ul său de aici.

Tot de la ora 12:00 are loc o proiecție specială a filmului ,,The Art to Survive the Longest War in the World”, la Universitatea Româno-Americană. După proiecție va avea loc o dezbatere cu publicul, la care este invitat E.S. Jiri Sitler, Ambasadorul Republicii Cehe în România. Găsiți mai multe detalii despre proiecție aici.

Al treilea eveniment special înainte de începerea programului obișnuit din toate cinematografele festivalului, este proiecția specială a documentarului Brussels Bussiness. Evenimentul începe la ora 15:00 și are loc la Academia de Studii Economice. Filmul este proiectat sub egida Anului European al Cetățenilor 2013, iar mai multe detalii găsiți aici.

Seara, la Sala „Horia Bernea” a Muzeului Național al Țăranului Român va avea loc a doua proiecție din seria retrospectivei Jon Bang Carlsen, de la ora 18:00, cu My Irish Diary, It’s Now or Never si How to Invent Reality. De la ora 20:30 se proiectează documentarul Ai Weiwei: Never Sorry, un film despre cel mai prezent artist chinez protestatar de astăzi. Ai Weiwei a fost clasat pe locul întâi în clasamentul celor mai influente persoane din arta contemporană, realizat în 2011 de revista Art Review. După proiecție vă invităm să rămâneți la dezbaterea la care vor participa regizoarea Alison Klayman și artistul român Dan Perjovschi. Mai multe detalii aici.

Recomandarea zilei: SAHIA: Oldies but Goldies / Cinema Eforie / 16:00

Recomandarea zilei este selecția de filme din arhiva Studioului Alexandru Sahia, formată dintr-o serie de documentare de scurt-metraj, realizate între anii 1950 si 1990. Pe parcursul celor patru decenii, producția studioului a inclus o varietate de sub-genuri documentare precum Jurnalul de actualități, filmul de propagandă explicită, documentarul de autor sau genurile efemere de tipul documentarului de protecția muncii.

Intrarea la proiecția Sahia: Oldies but Goldies este liberă, iar la discuția de la sfârșitul programului va participa Adina Bradeanu, cercetător DocWest, Universitatea Westminster.

ONLINE: www.oneworld.ro | www.facebook.com/one.world.romania
ORGANIZATORI: Asociatia One World Romania si Centrul Ceh Bucuresti
PARTENER PRINCIPAL: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung

 

Foto credit: Adi Marineci 

28
/12
/15

Topul celor mai bune filme ale anului este împărţit în două. Un clasament include 10 lungmetraje relevante lansate în cinematografe şi prezentate în premieră în România în 2015. Iar celălalt conţine alte 10 titluri îndrăzneţe proiectate exclusiv în festivaluri din ţară.

23
/12
/15

Revista Forbes a publicat obișnuitul său top 10 al celor mai rentabile vedete de la Hollywood, care în 2015 conține pe primele cinci poziții numele a patru actrițe. Mai slab plătite decât colegii lor bărbați, actrițele se dovedesc mai rentabile pentru producătorii de film.

23
/12
/15

Un episod din serialul de desene animate rusesc "Mașa și Mișka", de mare succes în toată lumea, care povestește aventurile unei fetițe și ale unui urs, a depășit un miliard de vizionări pe YouTube. În episodul numit "Mașa-Kașa", fetița descurcăreață pregătește cașă (cereale fierte în apă sau lapte, foarte populare la micul dejun), pe care le-o oferă tuturor animalelor din pădure.

23
/12
/15

INTERVIU „Îmi plac cel mai mult genurile amestecate – dramediile”, spune actriţa Mihaela Sîrbu, cunoscută pentru roluri din filme-reper recente ale Noului Cinema Românesc, precum „Aferim!”, „Toată lumea din familia noastră” şi „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”. Un interviu special despre actoria de film.

22
/12
/15

Actorul Andi Vasluianu interpretează rolul principal în cel mai recent proiect cinematografic al Iuliei Rugină, "Breaking News", alături de o adolescentă în vârstă de 15 ani, Voica Oltean, iar filmările pentru acest lungmetraj se vor încheia la sfârşitul lunii februarie.

21
/12
/15

Șase filme propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate între 8 și 10 ianuarie 2016 la Cinema Union din București. Weekend-ul de Oscar include două dintre peliculele care au fost anunțate de curând pe lista scurtă la premiul Oscar și au șanse la o nominalizare: Mustang (Franța) și Le tout nouveau testament (Belgia). Celelalte filme din program: Aferim!, The Assassin, Rams și Arabian Nights.

21
/12
/15

Anul 2015 a fost unul destul de bun pentru cinematografia română, după un dezastruos 2014: peste 20 de lungmetraje de ficţiune şi documentare, dintre care multe debuturi, lansate în cinematografe sau exclusiv la HBO, prezenţe în festivaluri importante şi câteva premii.

21
/12
/15

Actrița Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia. După peste 55 de ani de carieră, dedicaţi teatrului şi filmului românesc, Teatrul de Comedie a realizat o expoziție de fotografie care rememorează unele dintre cele mai frumoase roluri ale ei pe scena acestui teatru.

17
/12
/15

Cultura română rămâne mai săracă la finalul acestui an, după ce regizoarea și scenarista Malvina Urșianu, actorii Eusebiu Ștefănescu şi George Motoi, compozitorul Marcel Dragomir, traducătoarea Antoaneta Ralian sau scriitorul și dramaturgul Valentin Nicolau ne-au părăsit în 2015.

17
/12
/15

Trebuie spus din start şi fără ocolişuri: noul „Star Wars”, varianta 2015, adică inevitabil 3D şi IMAX, este un triumf al genului SF. Nu doar raportat la direcţia pe care a trasat-o întreaga serie (de altfel, uşor supraevaluată), începând din 1977, ci pentru tot ceea ce înseamnă blockbuster în prezent.