Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu – membru al Rețelei Circostrada
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-teatru-de-la-sibiu-membru-al-retelei-circostrada/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), prin Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) şi structurile sale asociate, a devenit membru al Circostrada, reţeaua europeană dedicată circului contemporan şi artelor spectacolului de stradă.

Un articol de Petre Ivan|4 iulie 2022

Anunţul oficial a fost făcut de către domnul Stephane Segreto-Aguilar – Head of International Development at ARTCENA and Circostrada Network Coordinator, în 30 iunie, în timpul sesiunii la care a participat online în cadrul Bursei de Spectacole de la Sibiu, în prezența domnului Constantin Chiriac, președintele FITS și directorul general al TNRS.

„Este o onoare pentru Teatrul și Festivalul nostru să se alăture celor 127 de membri ai Circostrada și să împărtășească cu ei cunoștințele, experiența și valorile noastre comune. Noua calitate de membri ai reţelei va reprezenta o oportunitate excelentă de a dezvolta aceste sectoare şi în țara noastră și de a încuraja factorii de decizie politică să includă circul și artele de stradă în strategiile lor pe termen mediu și lung, oferind șansa artiștilor noștri și tinerei generații de a-și continua sau de a începe o carieră în România” – Constantin Chiriac.

Propunerea ca TNRS, prin Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, să devină membru al acestei reţele s-a bazat pe importantele parteneriate dezvoltate în ultimii anii, afilierea la alte structuri internaționale, accesul la finanțări europene, precum și coproducțiile cu parteneri locali, regionali, naționali și internaționali.
Teatrul Național „Radu Stanca” va contribui la calendarul de evenimente al Circostrada prin găzduirea diferitelor activități ale rețelei (inclusiv o viitoare reuniune anuală a Circostrada), prin invitarea unor organizaţii membre la Bursa de Spectacole de la Sibiu, prin includerea mai multor artiști din țările est-europene în programul următoarelor ediții ale FITS, dar şi prin acceptarea unor eventuale oferte de parteneriat în dezvoltarea de noi proiecte de cooperare.

Circostrada a fost creată în 2003, cu misiunea principală de a promova dezvoltarea și recunoașterea acestor domenii la nivel internațional și a devenit de-a lungul anilor un punct de ancorare important pentru membrii săi și un interlocutor cheie în dialogul cu factorii de decizie politică culturală din întregul continent european.
Rețeaua este reprezentată de o comunitate europeană de profesioniști, inspirată de valori și aspirații comune, care se întâlnește de mai multe ori pe an în cadrul evenimentelor organizate de membri. De asemenea, Circostrada oferă și o platformă de resurse digitale (publicații tematice, informaţii şi baze de date) despre circul contemporan și artele outdoor, disponibile gratuit în limbile engleză și franceză.

Cu o experiență vastă și beneficiind de expertiza membrilor săi, prioritățile actuale ale Circostrada sunt cele ale sectorului artelor spectacolului în aer liber, aflate într-o continuă evoluție.

Sesiunea desfășurată în cadrul Bursei de Spectacole de la Sibiu în data de 30 iunie a avut tema „empowering the outdoor performing arts through a strong network”. Au mai avut intervenţii online, pe acest subiect, dar şi pe tema importanţei „networking”-ului, reprezentanţii unor organizaţii partenere, cu care TNRS a colaborat pentru invitarea la ediţia din acest an a FITS a unor prestigioase companii outdoor din Franţa (Cie Dyptik) şi Germania (Theater Anu): doamna Tanja Ruiter (HH Producties) și doamna Ute Classen (Ute Classen Agency), dar şi reprezentantul Delegaţiei Wallonie-Bruxelles din Bucureşti, domnul David Royaux, care a susţinut financiar, împreună cu WBTD din Bruxelles, importantul sezon belgian francofon. Doamna Irene Segura (International Relations and Talent Development Manager XTRAX şi fost membru în Board-ul Circostrada) a participat fizic la panel-ul de ieri, pentru a susţine FITS şi a negocia participarea unor companii britanice la ediția aniversară FITS 2023.

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.