Filarmonica George Enescu vede viaţa lui Wagner prin ochii personajelor sale
https://www.ziarulmetropolis.ro/filarmonica-george-enescu-interpreteaza-viata-lui-wagner-prin-ochii-personajelor-sale/

Filarmonica „George Enescu” organizează miercuri, 17 aprilie, ora 18.30, o nouă ediţie a spectacolului Confluenţa Artelor prezentat de Cristina Vasiliu.

Un articol de Andrada Văsii|12 aprilie 2013

Filarmonica „George Enescu” organizează miercuri, 17 aprilie, ora 18.30, cu prilejul anului Richard Wagner (200 de ani de la naştere), o nouă ediţie a spectacolului Confluenţa Artelor prezentat de Cristina Vasiliu.

Pornind de la tema Wagner şi personajele sale, spectacole marcante Wagner şi mari interpretări, pe parcursul a trei ediţii dedicate marelui compozitor, publicul spectator va putea afla lucruri inedite despre viaţa şi opera sa.

Acest eveniment special, pus în scenă de Cristina Cotescu, este presărat, pe lângă momentele de istorie prezentate de Cristina Vasiliu şi Eusebiu Ştefănescu, cu intervenţii muzicale ale Orchestrei Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti”, dirijor Andrei Ştefan Racu şi ale interpreţilor: Viniciu Moroianu,  Bianca Mărgean, Alexandru Petrovici.

Richard Wagner, prieten cu Friedrich Nietzsche şi protejatul lui Ludovic al II-lea al Bavariei care şi-a ornat un palat cu picturi reprezentând scene din Lohengrin şi Tannhäuser. Tot el este cel care a creat, în anul 1876, la Bayreuth, teatrul templu visat şi proiectat de el. Acest loc a rămas până în zilele noastre idealul wagnerian de operă, căci pentru cunoscutul compozitor german: „limbajul sunetelor este începutul şi sfârşitul celui al cuvintelor, aşa cum sentimentul este începutul şi sfârşitul judecării, mitul – începutul şi sfârşitul istoriei, lirismul – începutul şi sfârşitul poeziei”.

 Info:

Biletele se pot cumpăra de la Casa de bilete a Ateneului Român, str. Esarcu nr. 5.

Program: marţi – vineri: 12.00 – 19.00;

sambătă – duminică: 16:00 – 19:00 (când sunt programate concerte).

Telefon: 021.315.68.75

 

Foto credit: Filarmonica George Enescu

15
/11
/20

OAMENII MUZICII Romanticul ce a dat aripi expresivității pianului, Frédéric Chopin (1810-1849) a marcat ireversibil istoria  acestui instrument, fiind primul mare compozitor care i s-a dedicat exclusiv. Compozitor legendar, celebru ca pianist și în improvizație, a fost adorat în timpul vieții și a rămas fascinant și în posteritate.

31
/10
/20

Cei 15 ani ai Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo vor fi aniversați începând de sâmbătă, 31 octombrie, până pe 9 decembrie 2020, cu o serie de concerte transmise live din sălile de concerte din Brașov, Bușteni, Sibiu și București.

30
/10
/20

O celebrare excepţională în lumea artei – ca omagiu la Centenarul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România: Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc. Iniţiată de soprana Mariana Nicolesco, manifestarea este un adevărat revelator al comorii de peste 10.000 de lieduri fondate pe vechiul cântec de dor, eternă expresie a sufletului românesc.

19
/10
/20

Joi, 22 octombrie 2020, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Lior Shambadal, va susține, de la ora 19.00, un program integral semnat de Wolfgang Amadeus Mozart, în regim live, în cadrul stagiunii online. Concertul este transmis în direct, fără spectatori, din Sala mare a Ateneului Român, pe canalele online ale instituției.