Filme și artă culinară, la NexT 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-si-arta-culinara-la-next-2017/

Anul acesta NexT on the Menu şi Focus Grecia îmbină dragostea pentru cinema cu cea pentru arta culinară.

Un articol de Liliana Matei|17 iunie 2017

Festivalul Internațional de Film NexT (22-26 iunie) vine în întâmpinarea celor care iubesc filmele și arta culinară prin intermediul a două secțiuni pline de culoare: Focus Grecia și NexT on the Menu. Pe lângă cele douăsprezece filme cuprinse în cadrul celor două programe, evenimentele propun spectatorilor o serie de degustări gourmet.

Început în urmă cu câțiva ani, programul NexT dedicat cinematografiilor naționale a adus în atenția spectatorilor o serie de scurtmetraje dintr-o anumită țară/regiune europeană. După Ţările Baltice şi Ţările Nordice, Grecia devine centrul unui program special care cuprinde șase scurtmetraje recente semnate de regizori eleni. Pentru a desăvârși experiența, proiecția scurtmetrajelor cuprinse în secțiunea Focus Grecia va fi urmată de un bufet grecesc de-a lungul căruia participanții vor degusta preparate tradiționale. Din programul Focus Grecia fac parte filmele:

Prosefhi: Greek School Prayer (regia:Thanasis Neofotistos, 2014) pune în ring două tipologii ale adolescentului de pretutindeni, bully-ul şi băiatul bun, ca pretext al unei discuții mai ample despre o serie de probleme din spectrul coming of age, cum ar fi căutarea identităţii.

Analizând relația dintre fiica devotată și tatăl imobilizat într-un scaun cu rotile, Sandy beach (semnat de Thanos Papastergiou, 2016) este un scurtmetraj despre dragoste şi datorie, despre rutină şi penitenţă autoimpusă, despre moarte şi libertate.

Spre deosebire de celelalte filme cuprinse în selecție, Archipelagos, naked granites (regizat de Daphné Hérétakis, 2014) este un film-eseu cu o miză formală și politică îndrăzneață, suprapunând un voice-over care recită fragmente dintr-un jurnal, secvențe din viaţa de zi cu zi a atenienilor şi momente de revoltă stradală.

O noutate printre secțiunile speciale ale festivalului o constituie NexT on the Menu, un program care își propune să îmbine pasiunea pentru cinema și cea pentru arta culinară. Inspirate de plăcerea de a găti, cele sașe scurtmetraje urmăresc felul în care se întrepătrund aromele, gusturile, cultura culinară în general cu viețile noastre. Programul NexT on the Menu este prezentat anul acesta de French Revolution, care oferă tuturor spectatorilor un voucher cu care, ulterior, pot ridica din magazinele French Revolution un ecler la alegere.

Printre scurtmetrajele selectate se numără și Éclair, semnat de Marko Gjokovik, un film a cărui acțiune se desfăsoară în anii 1980 și care surprinde plăcerea vinovată a unui copil de a gusta din preparatele pregătite de tatăl său în așteptarea venirii mareșalului Tito la reședința acestuia de vacanță.

The Macaron Man al lui Ben Garfield este un mockumentary plin de umor despre un tânăr patiser care încearcă să crească vizibilitatea afacerii proaspăt deschise printr-un filmuleț de promovare despre propria cofetărie.

Sweet dumplings (regia: Lai Kin Chang) dramatizează tocmai această putere a artei culinare de a lega anumite gusturi de memoria unor persoane dragi. Fără niciun fel de dialog, camera urmărește modul tacticos și plin de tandrețe al unor tineri părinți care prepară felul de mâncare preferat al fiicei lor care a murit în urmă cu trei ani.

Secțiunea Focus Grecia va putea fi văzută sâmbătă, 24 iunie, începând cu ora 15:00, la Cinema Elvira Popescu, fiind urmată de bufetul grecesc, iar programul NexT on the Menu va putea fi urmărit vineri, 23 iunie, începând cu ora 18:00, tot la Cinema Elvira Popescu.

Biletele sunt deja disponibile pe Eventbook.ro

Festivalul Internaţional de Film NexT a fost înfiinţat în 2006 în memoria sound designerului şi compozitorului Andrei Toncu și a regizorului Cristian Nemescu şi este organizat de Societatea Culturală NexT. Ajuns la cea de-a 11-a ediţie, NexT se va desfăşura anul acesta între 22 şi 26 iunie.
Bilete Focus Grecia: https://goo.gl/nCXaWc

Bilete NexT on the Menu: https://goo.gl/kM4s52

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.