Florin Piersic jr. Vocea
https://www.ziarulmetropolis.ro/florin-piersic-jr-vocea/

Am avut privilegiul să citesc noul volum al lui Florin Piersic jr, “opere cumplite (volumul 2)”, în manuscris. Cartea, publicată la editura Humanitas, este de ieri în librării. Las mai jos o cronică onestă, deşi sentimentală.

Un articol de Andrei Crăciun|17 septembrie 2015

Îi (re)cunoașteți, desigur, vocea lui Florin Piersic jr. Pentru un actor, vocea este foarte importantă. Nu mai puțin importantă este vocea pentru un scriitor. De aceea, cel mai sigur semn că ne aflăm în fața unui scriitor, a unui scriitor adevărat vreau să spun, este puterea vocii sale – teribilul ei ecou în fiecare cuvânt scris.

Florin Piersic jr. are o voce care se recunoaște și în scris. Timbrul său este inimitabil. Iar dacă ai încerca să îl imiți, repede, irevocabil, ai decădea în ridicol. El își exprimă ideile fără introduceri ample. El are puterea conciziei. Acesta este un talent care nu multora li s-a dat. Florin Piersic jr. poate să spună o poveste într-o frază, el poate să spună o poveste chiar și într-o propoziție, ba chiar și într-o singură literă, și aceea șoptită.

11999871_10200769677039749_143521238_nTextele pe care le veți citi în această carte sunt fie inedite, fie publicate în reviste în care există încă suficientă înțelepciune încât să le fi cuprins. Florin Piersic jr. scrie un jurnal imaginar al unor aventuri obișnuite, el își continuă operele sale cumplite cu un pas – nu înainte, dar nici înapoi; el își continuă destinul cu un pas lateral, ca într-un dans căruia doar el îi cunoaște regulile.

Pe scurt, Florin Piersic jr. scrie un text în interiorul căruia e întotdeauna un alt text, care rămâne nescris, dar care se simte. Cei mai norocoși îl simt până în adâncul cordului.
În prozele sale, Florin Piersic jr. ironizează, se autoironizează, își râde de el, de barba lui preistorică, de maimuță, de barba lui nebărbierită de când era el mic, de părul lui ciufulit, care stârnește revolta neo-conservatoarelor din orice scară de bloc, în textele sale, îndeobște, e lovit în cap cu diferite obiecte, mai ales mingi de fotbal. Este propriul personaj, dar nu întotdeauna, nu întotdeauna.

El se tratează cu umor, așa cum fac toți oamenii inteligenți, dar nu uită niciodată că o poveste este – în definitiv – o excursie în epicentrul unei sensibilități. Dacă v-a stârnit un zâmbet, e foarte posibil ca în următoarea proză, Florin Piersic jr., un minunat ticălos cunoscător al intimității afacerilor noastre de inimă, să vă stoarcă o lacrimă. Așa e el.

22
/11
/22

La finalul acestei săptămâni, vineri, 25 noiembrie 2022, de la ora 18.00, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează la sediul său din strada Nicolae Crețulescu nr. 8 dezbaterea cu tema „Celălalt | trasee ale cunoașterii” care încheie seria evenimentelor lansate sub umbrela proiectului „Casa cu literaturi literaturi – interculturalitate și multiculturalitate”.

14
/11
/22

Cum facem față provocărilor cotidiene – stres, deprimări și îngrijorări (pentru noi, dar și pentru copiii noștri)? După doi ani de pandemie și de întâlniri online, Săptămâna PSI revine la formula consacrată a atelierelor în prezență, sub forma unor discuții însuflețite de psihoterapeuți și profesori universitari din șapte orașe din țară.

26
/10
/22

Editura Humanitas le propune iubitorilor de animale câteva întâlniri în țară cu Sara Turetta, fondatoare și președintă a asociației româno-italiene Save the Dogs and Other Animals. Cartea sa, „Urme de bucurie și alte amintiri românești ale unei italience”, a fost publicată recent în colecția Memorii/Jurnale, în traducerea Lilianei Nechita.

20
/10
/22

Editura Nemira ne propune în aceste zile o varietate de titluri pentru toate gusturile: de la cea mai nouă carte în limba română a faimosului Julian Barnes, în traducerea lui Radu Paraschivescu, la autobiografia actorului din serialul „Friends”, Matthew Perry. Alege-ți preferatele pentru o toamnă plină de povești!