Gábor Tompa, regizor: „Uneori suntem străini în propriul trup”
https://www.ziarulmetropolis.ro/gabor-tompa-regizor-uneori-suntem-straini-in-propriul-trup/

Spectacolul „Noul Locatar” de Eugène Ionesco va avea primele reprezentaţii pe 20 şi 21 septembrie la Teatrul Nottara din Bucureşti.

Un articol de Judy Florescu|19 septembrie 2014

În cadrul conferinței de presă organizate de Teatrul Nottara, regizorul Gábor Tompa a povestit despre noua sa premieră, „Noul locatar”, împreună cu o parte din echipa spectacolului.

Gábor  Tompa, regizor: „Mă bucură reîntâlnirea cu Teatrul Nottara, în care veneam foarte des, pe vremea când eram student, la repetițiile lui Dan Micu, care pentru mine însemnau ceva foarte special. „Noul locatar” este o piesă pe care eu am mai făcut-o în Anglia împreună cu Hermut Sturmer și Francisco Alfonsin Sanchez, care și acolo a fost străin ca și aici. Este o alegere conștientă deoarece pentru mine, personajul principal, acest nou locatar este un străin. Cuvântul «străin» nu are doar conotația unei  persoane de o altă naționalitate. Noi suntem deseori străini în propria noastră țară, familie și uneori și în propriul nostru trup.”

Helmut Stürmer, scenograf: „Pentru spectacol am inventat la un moment dat un dulap în care în loc de cărți erau pene. Acum am înțeles de ce l-am inventat, după ce Tompa mi-a explicat. Asta înseamnă că a funcționat simbioza dintre regizor și scenograf. Piesa este un amestec de realism, dar și în același timp trebuie să aibă o notă metafizică, tot de la Tompa am învățat. Nu știam dacă să fac un spațiu realist de interior parizian sau o casă ca un spațiu de film, care avea propria biografie. Era prea realist pentru o piesă abstractă. Să fac un decor abstract? Nu mergea, pentru că piesa avea în același timp un fel de senzualitate spațială.”

Francisco Alfonsin Sanchez, actor: „Acest proiect este special pentru mine din mai multe motive, unul dintre acestea fiind continuarea colaborării cu regizorul Gabor Tompa, pe care l-am cunoscut în Marea Britanie în anul 2004. Spectacolul este unul foarte personal pentru mine pentru că și în viața reală sunt străinul, un actor spaniol dintr-o companie de teatru engleză, care se întâlnește cu un regizor român.”

Gabriel Răuță, actor: „Situația acestui spectacol este și pentru mine una deosebită. În primul rând pentru că a creat o întâlnire specială nu numai cu echipa din afara Nottara-ului, ci pentru că am avut plăcerea să lucrez cu Ada Navrot și Ion Grosu altfel decât eram obișnuiți până acum, mă refer la raporturile personale, cât și la raporturile artistice. În ceea ce privește experiența spectacolului s-a creat deja o prietenie cu Francisco de la lecțiile de limba română până la întâlnirea pe scenă. E un context în care eu m-am simțit excelent lucru pentru care îi mulțumesc nu numai domnului Gabor, ci și întregii echipe.”

foto/video: Judy Florescu

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.