Gala 5 licee – 5 teatre și-a desemnat câștigătorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-5-licee-%e2%80%93-5-teatre-%c8%99i-a-desemnat-c%c3%a2%c8%99tig%c4%83torii/

Cea de-a şaptea ediţie a galei 5 licee-5 teatre s-a desfăşurat în acest an pe scena TNB. Marţi, 5 decembrie, cinci trupe de teatru din alte cinci licee din capitală şi-au prezentat piesele pregătite pe parcursul proiectului început în luna octombrie. La finalul Galei, un juriu format din profesionişti din teatru a desemnat câştigătorii trofeelor 5 licee – 5 teatre.

Un articol de Liliana Matei|9 decembrie 2017

5 licee – 5 teatre este un proiect educaţional de tradiţie, ce susţine implicarea liceenilor în activităţi culturale, prin accesul acestora în instituţii şi la piese de teatru, provocându-i în acelaşi timp la un concurs de spectacole.

ECDL ROMANIA, alături de UNITER, Primăria Municipiului Bucureşti, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi teatrele partenere, Teatrul Naţional I.L. Caragiale Bucureşti, Teatrul Mic, Teatrul Ion Creangă, Teatrul Evreiesc de Stat şi Teatrul Metropolis au organizat pentru tinerii artişti această ediţie 5 licee – 5 teatre.

Începând cu luna octombrie a acestui an, cinci teatre şi-au redeschis stagiunea pentru alţi 150 de elevi din cinci licee din capitală, între care şi membri ai trupelor de teatru din şcoli. Aceştia au vizionat gratuit piese din programul fiecăruia dintre teatrele partenere în proiectul 5 licee – 5 teatre: Teatrul Naţional I.L. Caragiale Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Ion Creangă, Teatrul Tineretului Metropolis şi Teatrul Mic.

Noile şcoli participante la această ediţie 5 licee – 5 teatre au fost: Liceul Teoretic Nicolae Iorga, Colegiul Naţional Bilingv George Coşbuc, Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Colegiul Naţional Octav Onicescu, Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu.

Şi de data aceasta, trupele de liceeni au fost coordonate de către teatre pentru a pune în scenă o piesă scurtă pe tema „Drepturile omului”. Demersul lor s-a finalizat marţi, 5 decembrie 2017, cu reprezentaţiile, jurizarea şi premierea celor cinci piese de teatru realizate de liceeni, în cadrul Galei 5 licee – 5 teatre.

Tinerii au avut ocazia să urce pe scena unui important teatru din România şi să joace în faţa unui juriu format din profesionişti, între care Aura Corbeanu – vicepreşedinte UNITER, Alexandra Velniciuc – actriţă Teatrul Ion Creangă, Victoria Dicu – actriţă TNB, Iolanda Covaci – actriţă Teatrul Evreiesc de Stat, Ruxandra Enescu – actriţă Teatrul Mic sau Cristian Moţiu – actor Teatrul Metropolis.

Juriul a deliberat, urmărind evaluarea următoarelor performanţe artistice: cel mai bun spectacol s-a acordat piesei „Procesul maimuţelor” după „Inherit the Wind” de Jerome Lawrence şi Robert E. Lee – trupa Liceului Naţional Tudor Vladimirescu.

Premiile pentru interpretare au fost acordate astfel: rol feminin principal ex aequo– Mădălina Mândruţiu de la Liceul Teoretic Ion Creangă şi Irina Oancea de la Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu, rol masculin secundar – Luca Gheorghe de la Colegiul Naţional Bilingv George Coşbuc, rol masculin principal – Alexandru Enceanu de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu.

Diploma cel mai bun public s-a acordat spectatorilor invitați de către Colegiul Național Octav Onicescu.

La rândul său, publicul a votat cel mai popular spectacol, piesa „Vreau rouă pe picioare”, creaţie proprie a  trupei de teatru a Colegiului Naţional Mihai Eminescu, care a primit şi premiul special al juriului pentru originalitate.

De la prima ediţie ce a început în anul 2011 la iniţiativa ECDL ROMANIA, peste 1000 de elevi din 30 de licee bucureştene diferite au participat la 5 licee – 5 teatre.

 

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.