„Genius: Picasso”. Premiera, în această seară, de la ora 21.00, la National Geographic
https://www.ziarulmetropolis.ro/genius-picasso-premiera-in-aceasta-seara-de-la-ora-21-00-la-national-geographic/

Serialul „Genius: Picasso”, cu Antonio Banderas în rol principal, va avea premiera în această seară, de la ora 21.00, la National Geographic. Al doilea sezon al serialului explorează devotamentul artistului spaniol Pablo Picasso pentru arta sa, contribuţia adusă la arta modernă şi viaţa lui personală tumultoasă.

Un articol de Petre Ivan|23 aprilie 2018

În primul episod al sezonului dedicat pictorului născut pe 25 octombrie 1881 în Málaga, telespectatorii intră în universul acestuia. Pablo Picasso încearcă să atragă atenţia asupra ameninţării crescânde a fascismului în Spania. Tânărul Picasso visează, în acest timp, să devină un mare pictor. Mai întâi, însă, trebuie să-şi găsească vocea.

Difuzat în premieră luni, 23 aprilie, de la ora 21:00, al doilea sezon al serialului din zece părţi (regizate, între alţii de Kenneth Biller şi Ron Howard), nominalizat la premiile Emmy, Globul de Aur, Screen Actors Guild, GENIUL: PICASSO explorează dăruirea expatriatului spaniol pentru arta sa, contribuţia sa la arta modernă şi viaţa sa personală zbuciumată.

Antonio Banderas  readuce la viaţă cariera artistică a lui Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Crispiniano de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso. Tânărul Picasso, cel care respinge studiile academice şi se alătură cercului de tineri artişti şi scriitori boemi ce încearcă să găsească succesul în Spania şi Franţa începutului de secol XX,  este interpretat de Alex Rich.

Din distribuţie mai fac parte Maria Jose Bavio, Emma Appleton, Rebecca Calder şi Gabriel Constatin.

 Despre Pablo Picasso

Puţini pictori au fost atât de impresionant de prolifici precum Pablo Picasso. El a fost unul dintre cei mai influenţi şi apreciaţi artişti ai secolului al XX-lea, iar cariera sa s-a extins pe o perioadă de peste 80 de ani din cei 91 de viaţă, timp în care a produs un număr estimat de opere de 50.000.

Firea sa pasională şi spiritul creator nestăvilit au marcat iremediabil viaţa sa personală, care a inclus căsnicii tumultuoase, numeroase aventuri şi alianţe politice şi personale mereu schimbătoare. Reinventându-se constant, Picasso s-a străduit mereu să inoveze şi să împingă limitele expresiei artistice, ajungând să-şi creeze o reputaţie internaţională de geniu.

Foto: Genius: Picasso – Ntional Geographic

19
/12
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?], în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) are plăcerea să anunțe deschiderea a trei noi expoziții și intervenții din seria SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI la Suprainfinit Gallery, THE INSTITUTE și Switch Lab, sâmbătă, 18 decembrie. De asemenea, în prima expoziție SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI (1-245), la Combinatul Fondului Plastic, vor avea loc o serie de tururi ghidate.

13
/12
/21

Muzeul Național de Artă al României vă invită la o nouă „Întâlnire la muzeu” marți, 14 decembrie, ora 18.00, cât și la un ghidaj cu tema „Reprezentări ale Nașterii Domnului în Galeria de Artă Europeană”. 

08
/12
/21

MNAC deschide, începând cu 9 decembrie 2021, al doilea sezon expozițional al anului care marchează două decenii de la apariția primului muzeu național de artă contemporană din România.

08
/12
/21

Episodul pilot al Sinestezia, proiectul cultural al Asociației Industrii Creative, s-a încheiat. Pe scurt, acesta a însemnat 5 zile în care 14 artiști au adus arta în fața publicului pe 5 scene, sub forme de manifestare variate și contemporane.

25
/11
/21

Expoziția-eveniment „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” este deschisă vizitatorilor în perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul Național de Artă al României. Publicul este invitat astfel să redescopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene.

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.

12
/11
/21

Este migrarea online o amenințare pentru arta contemporană? Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta?