Gheorghe Cozorici, un prinț al scenei – Seri de Poveste, la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/gheorghe-cozorici-un-print-al-scenei-seri-de-poveste-la-tnb/

Din ciclul „O Seară de Poveste”, Fundaţia Geo Barton, în colaborare cu Teatrul Naţional din Bucureşti, vă prezintă vineri, 3 aprilie 2015, ora 19.00, la Sala Media, Un prinţ al scenei – Gheorghe Cozorici.

Un articol de Petre Ivan|2 aprilie 2015

Cariera actorului Gheorghe Cozorici, presărată cu creații de excepție, va fi evocată de personalități ale scenei românești la Sala Media a TNB, la început de aprilie.

Într-o veche poveste rusească se spune că Dumnezeu are mereu grijă să rânduiască nașterea unor suflete alese. Gheorghe Cozorici era un actor extraordinar și un suflet ales, un coleg minunat și un prieten de nădejde. – Anita Barton

Născut pe 16 iulie 1933, în comuna Arbore, din județul Suceava, Gheorghe Cozorici a absolvit Institutul de Artă Dramatică din București în 1956, făcând parte din renumita ”promoție de aur”, alături de alte nume de rezonanţă, ca George Constantin, Amza Pellea, Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu, Marin Moraru, Sanda Toma, Silvia Popovici, Gina Patrichi, Tamara Buciuceanu, Draga Olteanu, Constantin Rauţchi, Silviu Stănculescu şi mulţi alţii.

Pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, începând din 1959, vreme de peste 3 decenii Gheorghe Cozorici a putut fi admirat pentru felul lui unic de a îmbrăca profunzimile rolului, cu eleganţă şi sobrietate, cu o voce de neuitat, în numeroase spectacole.

Recent înfiinţată, din iniţiativa fiicei renumitului actor, fundaţia Geo Barton şi-a propus să ne ofere o serie de întâlniri de neuitat, pentru minte şi suflet, cu mari nume ale scenei şi filmului românesc.

Seara Un prinț al scenei – Gheorghe Cozorici este cea de-a treia manifestare de acest gen, după „Geo Barton” şi „Elvira Godeanu”.

Intrarea la Sala Media este liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: Gheorghe Cozorici – TNB

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.