Gigi Căciuleanu dansează pentru „măiastra” Miriam Răducanu, la Gala Premiilor Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/gigi-caciuleanu-danseaza-pentru-maiastra-miriam-raducanu-la-gala-premiilor-radio-romania-cultural/

Gigi Căciuleanu este invitatul special al Galei Premiilor Radio România Cultural care va avea loc pe data de 30 martie, pe scena Teatrului Odeon.

Un articol de Liliana Matei|8 martie 2020

Artistul va veni special de la Paris cu un moment dedicat fostei sale profesoare și partenere de dans, Miriam Răducanu, care va primi, din partea Radio România Cultural, Premiul de Excelență.

Cariera lui Gigi Căciuleanu a fost profund influențată de Miriam Răducanu pe care artistul o consideră: „o singularitate pe scena lumii, a dansului românesc și, în general, în viață.”

Relația specială dintre Miriam Răducanu și Gigi Căciuleanu a început încă din anii de școală ai lui Gigi. „Când a intrat în sala de clasă am simțit un fel de magnetism, magnetism de trăsneală. Ea a venit și ne-a spus: o să improvizăm. Iar eu i-am improvizat și atunci cred că ne-am îndrăgostit unul de altul. A fost dragoste la prima vedere, pentru că am descoperit o nouă etapă a libertății”, a spus Gigi Căciuleanu, într-un interviu pentru Radio România Cultural.

Debutul ca dansator al lui Gigi Căciuleanu este, de asemenea, strâns legat de întâlnirea cu Miriam Răducanu. „Am debutat chiar în școală fiind, într-un spectacol al lui Miriam Răducanu, la Teatrul Mic, în urmă cu peste 50 de ani’, spune Gigi Căciuleanu, în același interviu în care își amintește cum chiulea de la școală ca să vadă spectacolele profesoarei sale: „Primul lucru pe care l-am văzut era un moment în care ea ridica mâna, într-un gest lent, încet, homeopatic. Această mână se ducea spre ochi și se contopea cu arcada. Atunci mi-am dat seama că gândul se poate dansa. Am mers acasă și le-am spus părinților că eu vreau să dansez cu această doamnă.”

Unul dintre momentele importante din cariera celor doi artiști este reprezentat de Nocturnele din anii 60, de la Teatrul Țăndărică, evenimente culturale atipice pentru acele vremuri prin libertatea de care dădeau dovadă. Timp de cinci ani, Gigi Căciuleanu  și Miriam Răducanu au repetat prin casele oamenilor și au dansat împreună, construind spectacole de referință în istoria culturală bucureșteană. „Începusem să dansăm prin case, la oameni, pentru că nu aveam o scenă unde să ne facem spectacolele. Cine avea un salon mai mare sau o cameră, se dădeau mobilele la o parte și Miriam și Gigi veneau și dansau. Noi am crezut că la Țăndărică vom dansa de câteva ori dar a fost atâta lume de am dansat cinci ani de zile”, își amintește Gigi Căciuleanu.

Gigi Căciuleanu și Miriam Răducanu se reîntâlnesc, așadar, pe 30 martie, pe scena Teatrului Odeon, unde Radio România Cultural îi va acorda artistei care a revoluționat dansul modern din România, Premiul de Excelență.

Prezența lui Gigi Căciuleanu la Gala Premiilor Radio România Cultural este sprijinită de compania JTI și Fundația Art Production.

Accesul la Gala Radio România Cultural se va face pe bază de invitații care pot fi solicitate la numărul de telefon 021 303 1515, de luni până vineri, între orele 9.00 și 14.00, sau la adresa de email: [email protected].

Evenimentul va fi transmis în direct la Radio România Cultural și va fi înregistrat și redifuzat de TVR3, coproducător al evenimentului. Detalii, pe www.radioromaniacultural.ro.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.