Guvernul britanic încearcă să interzică scoaterea din ţară a unui inel al scriitoarei Jane Austen
https://www.ziarulmetropolis.ro/guvernul-britanic-incearca-sa-interzica-scoaterea-din-tara-a-unui-inel-al-scriitoarei-jane-austen/

Guvernul britanic încearcă să îi interzică artistei Kelly Clarkson să scoată din ţară un inel care a aparţinut scriitoarei Jane Austen, pe care cântăreaţa americană l-a cumpărat în 2012. Cântăreaţa originară din statul american Texas a cumpărat acel inel la o licitaţie organizată în 2012, unde a plătit suma de 152.450 de lire sterline (230.748 dolari).

Un articol de Corina Vladov|3 august 2013

Guvernul britanic încearcă să îi interzică artistei Kelly Clarkson să scoată din ţară un inel care a aparţinut scriitoarei Jane Austen, pe care cântăreaţa americană l-a cumpărat în 2012. Cântăreaţa originară din statul american Texas a cumpărat acel inel la o licitaţie organizată în 2012, unde a plătit suma de 152.450 de lire sterline (230.748 dolari).

Pentru acest inel din aur şi cu turcoaz, ministrul britanic pentru Cultură, Comunicaţii şi Industrii Creative, Ed Vaizey, a emis un ordin care interzice scoaterea sa temporară din Marea Britanie.

„Stilul de viaţă modest al scriitoarei Jane Austen şi moartea ei timpurie au făcut ca toate obiectele asociate cumva cu viaţa ei să fie extrem de rare. Sper că un colecţionar britanic îl va cumpăra, pentru ca acest inel simplu dar elegant să fie salvat pentru naţiunea noastră”, a declarat ministrul britanic.

Inelul este una dintre singurele trei bijuterii cunoscute despre care se ştie că au aparţinut romancierei Jane Austen, autoarea romanului „Mândrie şi prejudecată”. Inelul a rămas în familia celebrei scriitoare britanice până când cântăreaţa americană Kelly Clarkson l-a cumpărat la licitaţie în 2012.

Colecţionarii britanici vor avea la dispoziţie un interval de timp – care se va încheia pe 30 septembrie – pentru a-şi prezenta o ofertă de cumpărare cel puţin la fel de mare ca suma plătită de Kelly Clarkson. Acest termen ar putea fi totuşi prelungit până pe 30 decembrie, dacă un colecţionar îşi va manifesta până atunci intenţia clară de a strânge fonduri cu scopul de a achiziţiona inelul, notează Mediafax.

O scriitoare celebră

Jane Austen este una dintre cele mai renumite scriitoare britanice din secolul al XIX-lea, care a descris în nuanţe foarte fine obiceiurile micii nobilimi engleze, în romane precum „Mândrie şi prejudecată” şi „Raţiune şi simţire”, care au devenit apoi romane clasice în literatura britanică.

În 2011, cel mai vechi manuscris al scriitoarei Jane Austen care a supravieţuit până în zilele noastre, o copie scrisă de mână a unei cărţi ce nu a fost niciodată publicată, s-a vândut cu 1,6 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s.

Kelly Clarkson este o cântăreaţă americană în vârstă de 31 de ani, devenită celebră după ce a câştigat, în 2001, prima ediţie a concursului de talente „American Idol”. Într-o carieră de doar un deceniu, Kelly Clarkson a avut o ascensiune explozivă, lansând cinci albume de studio care s-au vândut în peste 20 de milioane de copii pe plan mondial şi a câştigat numeroase trofee muzicale prestigioase – trei premii Grammy, trei MTV Video Music Awards, 12 Billboard Music Awards şi patru American Music Awards.

11
/11
/20

Autobiografia actriței Maia Morgenstern, „Nu sunt eu”, a apărut la Editura Litera și le oferă cititorilor o incursiune fascinantă în viața uneia dintre cele mai iubite artiste din România.

10
/11
/20

„O scurtă eternitate”, cel mai recent volum semnat de Pascal Bruckner, este o filosofie a longevității bazată nu pe resemnare, ci pe curaj. O reinventare spectaculoasă a modului nostru de viață.

06
/11
/20

„Bine ai venit în America!” de Linda Boström Knausgård, „Wuhan. Jurnal dintr-un oraș în carantină” de Fang Fang și „Zâmbește” de Roddy Doyle sunt trei dintre cărțile pe care vi le recomandăm în această lună. Două romane a căror acțiune are pe fundal orașul Napoli completează lista.

06
/11
/20

Editura Nemira lansează autobiografia legendarului muzician Carlos Santana – Tonul universal, în colecția Yorick de arte ale spectacolului, tradusă de Mihaela Ioncelescu. În 1967, la San Francisco, după doar câteva săptămâni de la Vara Iubirii, un tânăr chitarist mexican urcă pe scenă la Fillmore Auditorium și cântă un solo de neuitat. Doi ani mai târziu, după un concert legendar la Woodstock, întreaga lume îl știe pe Carlos Santana.

04
/11
/20

La finalul acestei săptămâni, Editura Pandora M le dă întâlnire online cititorilor cu scriitorii Marius Chivu și Bogdan-Alexandru Stănescu, într-un dialog în „VERSIUNE NEEDITATĂ”, față în față, în cadrul căruia cei doi invitați vor vorbi cu franchețe despre literatură, despre povești și zeii lor, despre supraviețuire prin literatură și despre supraviețuirea literaturii în „vremea holerei”.

01
/11
/20

Boualem Sansal se întoarce în librăriile din România cu o distopie-avertisment despre extremismul religios și pericolul pe care el îl reprezintă la adresa libertății.

30
/10
/20

Editura Art a publicat în această toamnă, într-o nouă ediție, a III-a, romanul „Preaiubita”, al americancei Toni Morrison, deținătoare a Premiului Pulitzer pentru Ficțiune și a Premiului Nobel pentru Literatură. O carte de o forță ieșită din comun, semnată de una dintre cele mai mari scriitoare din toate timpurile.

29
/10
/20

În această toamnă, Editura Humanitas Fiction a publicat, în colecția „Raftul Denisei”, prima ediție a romanului „Istoria apelor” de Maja Lunde, autoarea bestsellerului „Isoria albinelor”. Vă invităm să parcurgeți un fragment din noua carte. în centrul căreia regăsim natura și complexitatea spiritului uman!

26
/10
/20

„Arcașul fără arc. Poveşti, pilde și vorbe de duh din China, Japonia și Coreea alese, traduse și prefațate de Ștefan Liiceanu” este un volum captivant despre Asia Orientală, apărut în această lună la Editura Humanitas, din care vă oferim o povestire în exclusivitate. Ediția include ilustrații de Mihail Coșulețu.

26
/10
/20

Pentru lecturile din serile lungi de toamnă, vă propunem un roman nominalizat la Premiul Strega 2019, recent apărut și în limba română, la Editura Polirom: „Adio, fantasme”, de Nadia Terranova (traducere din italiană de Cerasela Barbone).

22
/10
/20

Asociația Culturală Control N a lansat în această săptămână prima ediție a programului educațional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) – ateliere de autocunoaștere prin scris, care se va desfășura în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie, în varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a din trei școli bucureștene: Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169 și Școala Gimnazială “Sfinții Constantin și Elena”.

09
/10
/20

Curtea Veche Publishing a lansat volumul „Splendidul mistreț” de Péter Demény. Un poem în proză învăluit într-o atmosferă de basm, o lectură inedită într-un format de buzunar, potrivit pentru orice iubitor de literatură.