Helen Macdonald, câştigătoarea Costa Book of the Year Award
https://www.ziarulmetropolis.ro/helen-macdonald-castigatoarea-costa-book-of-the-year-award/

Scriitoarea Helen Macdonald a câştigat unul dintre cele mai prestigioase premii literare acordate în Marea Britanie, Costa Book of the Year Award pe 2014, cu biografia „H is for Hawk”.

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2015

În cartea „H is for Hawk”, Helen Macdonald relatează felul în care a reuşit să treacă mai uşor peste moartea tatălui ei după ce a început să antreneze o femelă de uliu porumbar.

Premiul Costa Book of the Year a fost acordat într-o ceremonie care a avut loc marţi seară, la Londra.

Pentru acelaşi premiu au concurat Ali Smith, al cărei roman „How to be Both” – recompensat cu Costa Book pe 2014 – era considerat marele favorit, scriitoarea debutantă Emma Healey („Elizabeth is Missing”), poetul Jonathan Edwards („My Family and Other Superheroes”) şi scriitoarea de romane pentru copii Kate Saunders („Five Children on the Western Front”).

Volumul „H is for Hawk” reprezintă cea de-a şasea biografie care câştigă premiul Costa Book of the Year şi prima din ultimii zece ani care a reuşit această performanţă. Aceeaşi biografie a câştigat, de asemenea, Samuel Johnson Prize for Non-Fiction pe 2014.

În 2014, premiul Costa Book of the Year a revenit scriitorului Nathan Filer, pentru romanul său de debut „The Shock of the Fall”.

Costa Book Awards, care se acordă pentru cinci categorii de opere literare, recompensează volumele publicate în anul precedent, scrise de autori care locuiesc în Marea Britanie şi în Irlanda. Câştigătorul fiecărei categorii primeşte un cec de 5.000 de lire sterline (6.683 de euro), iar câştigătorul Costa Book of the Year este recompensat cu 30.000 de lire sterline (40.088 de euro).

Foto: Helen Macdonald – facebook

26
/01
/23

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

16
/01
/23

Tatiana Ernuțeanu, poetă, eseistă și publicistă, a publicat recent volumul „Buletin de știri blues“, la Editura Tracus Arte (2022) și volumul „Carne, visuri si oase triste uitate în Hydra“, Editura Eikon (2020). Scrie pentru revistele Forbes Life și Psychologies.

11
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întâlnire cu tema „Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil” – dialog pornind de la cel mai recent număr al revistei Lettre Internationale. Dezbaterea este organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții.

10
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, între orele 11.00 - 13.00, la un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale.

22
/12
/22

Luna aceasta, în cadrul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M a apărut ediția în limba română a unei cărți mult-așteptate: „Infinitul într-o trestie” de Irene Vallejo, cartea de eseu care, acum doi ani, a ținut primele pagini ale ziarelor de cultură din Spania, fiind recompensată cu două dintre cele mai importante distincții: Premiul Național pentru Eseu și Premiului Ojo Crítico. Ulterior, cartea lui Irene Vallejo a cucerit spațiul cultural internațional, fiind în curs de traducere în peste 30 de limbi.