„În cuvintele tale“. Un extraordinar spectacol despre multiculturalism
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-cuvintele-tale-un-extraordinar-spectacol-despre-multiculturalism/

Un proiect extraordinar: peste nouă sute de poveşti despre diversitatea culturală a minorităţilor autohtone, spuse de români în bibliotecile publice, au fost adunate prin proiectul “Agora Culturală @ Biblioteca Ta”. Ele sunt date mai departe prin teatru.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2016

O echipă formată din dramaturgul Peca Ștefan, regizorul Radu Apostol, actrițele Mihaela Rădescu și Katia Pascariu, arhitectul Gabi Albu, muzicianul Bobo de la Fără Zahăr și video designerul Elena Găgeanu a transpus aceste povești într-un spectacol de teatru care a avut avanpremiera luni, la București. Acum, spectacolul este purtat prin țară, de la Brăila la Cluj-Napoca, și înapoi la București.  Premiera oficială va fi pe 23 și 24 martie, de la 19.00, la Centrul de Teatru Educaţional Replika, pe Strada Lânăriei, în București.

Piesa de teatru creată de Peca Ștefan pornind de la cele peste nouă sute de povești digitale spuse în bibliotecile publice despre diversitatea culturală a minorităților din România s-a jucat deja cu sala plină, luni, la București.

Cu sprijinul partenerilor locali Teatrul Maria Filotti, Sala Lyra, Teatrul Gong, Centrul Național al Dansului, Colectiv A și cu suportul Bibliotecilor Județene, spectacolul de teatru în regia lui Radu Apostol va fi itinerat în orașele Brăila, Sibiu și Cluj, în perioada 25-29 februarie.

12788311_10153859032316224_1831067685_o

Textul piesei inspirate de poveștile despre minorități spuse de peste nouă sute de români îi aparține unuia dintre cei mai talentați dramaturgi de azi în România, Peca Ștefan, regia, lui Radu Apostol, iar distribuția spectacolului e compusă din două actrițe apreciate:  Mihaela Rădescu și Katia Pascariu. Scenografia este semnată de arhitectul Gabi Albu, iar muzica, de bine-cunoscutul Bobo Burlăcianu de la Fără Zahăr, și proiecțiile video, de Elena Găgeanu.

Realizarea colecției de peste nouă sute de povești digitale spuse de români despre multiculturalism s-a datorat proiectului Agora Culturală @ Biblioteca Ta, inițiat de ANBPR și bibliotecile publice și susținut prin implicarea partenerilor Asociația Culturală REPLIKA și Jazzmontor AS Norvegia. Aceste povești, multe dintre ele cu un potențial dramatic deosebit, au devenit sursa de inspirație pentru realizarea  unei piese de teatru care surprinde „cele mai relevante aspecte ale peisajului cultural românesc din perspectivă multietnică”.

Cum vorbim despre noi înşine? Cum ne exprimăm „în cuvintele noastre”? Cum apar tradiţiile şi obiceiurile româneşti azi? Cum vorbim despre ele, rămânând noi înşine? În ultimul an, cât timp a fost implementat proiectul Agora Culturală @ Biblioteca Ta, românii au transpus răspunsurile lor în format digital, răspunsuri care au fost arhivate de bibliotecile din patru județe, remarcabile prin diversitatea lor etnică: Brăila, Sibiu, Cluj și București.

“În cuvintele tale”, așadar. Pe scurt:  pentru Doiniţa, o elevă de 11 ani, moartea surorii mai mici e o suferinţă peste care nu reuşeşte să treacă. În momentul în care şcoala în care învaţă Doiniţa este selectată să reprezinte România la Târgul Educaţional Internaţional Lumea ca o şcoală, din Oslo, Norvegia, 2016, atât mama cât şi profesorii percep această participare ca pe o şansă pentru ca Doiniţa să uite de sora ei.

Copiilor li se cere să creeze compuneri cu tema „România în cuvintele tale”. În timpul şedinţei cu părinţii, se constată că cei mai mulţi copii nu cunosc tradiţiile şi obiceiurile la români, dar, în schimb, au foarte multă imaginaţie şi creativitate. Doiniţa îi bulversează pe toţi prin compunerea ei. Mama şi directoarea şcolii concep o nouă compunere pe care i-o dau Doiniţei să o înveţe ca să o poată prezenta la Oslo. Doiniţa reuşeşte prin această compunere să se împace cu ideea morţii surorii ei. Ficțiunea devine „compunerea” și recompunerea realității dureroase a pierderii afective, pe care o fetiță o modelează cu propria ei imaginație. Când „cuvintele ei” scotocesc printre amintiri dragi și leagă firele memoriei, lumea este, cumva, mai suportabilă.

Sunt momente extraordinare în textul lui Peca Ștefan, care devine un spectacol remarcabil prin efortul cuplului de acrițe Rădescu-Pascariu. Nu o să vi-l povestim, vă spunem doar atât: câteva minute se spun locuri și întâmplări minunate din România. După fiecare acest pion de alb urmează unul de negru, ca într-un teribil joc de lumini și umbre. Se termină remiză. Încă învățăm să ne acceptăm țara și să ne acceptăm pe noi în cuvintele noastre.

Unde puteți vedea spectacolul:

  • Brăila: joi, 25 februarie, ora 19.00, spectacolul se va prezenta publicului brăilean, la Sala Lyra. Intrarea este liberă şi se face pe bază de rezervare.

Persoană de contact local: Laura Caplea, telefon 0765240145 şi  email [email protected]

  • Sibiu: vineri, 26 februarie, ora 18.30, spectacolul se va prezenta publicului sibian, la Teatrul Gong. Intrarea este liberă şi se face pe bază de rezervare.

Persoană de contact local: Dana Rusu, telefon 0740992105 şi email [email protected]

  • Cluj-Napoca: luni, 29 februarie, ora 19.00, spectacolul va fi prezentat publicului clujean, la Fabrica de Pensule, Spațiul RAP. Intrarea este liberă şi se face pe bază de rezervare.

Persoană de contact local: Octavia Hulpoi, telefon 0731013283 şi email [email protected]

  • București: miercuri, 23 martie și joi, 24 martie – premiera oficială – , ora 19.00, spectacolul va fi prezentat la Centrul de Teatru Educațional Replika (str. Lânăriei nr. 23-25, sector 4). Intrarea este liberă şi se face pe bază de rezervare.

Persoană de contact: Radu Apostol, telefon 0732101860 şi email [email protected]

***

Despre proiect

Proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta” este o inițiativă a ANBPR, finanţată prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european (www.fonduri-diversitate.ro) în România. Valoarea totală a finanțării este de 200.369 euro, din care 180.331 euro reprezintă finanțarea din Granturi SEE, iar 20.036 euro reprezintă cuantumul de cofinanțare.

Despre ANBPR

ANBPR este cea mai reprezentativă asociație profesională a bibliotecarilor și bibliotecilor publice din România, preocupată de bunăstarea și performanțele profesionale ale membrilor săi, de evoluția domeniului cultural național, și de emanciparea de substanță a comunităților. Pornind de la principiile de bază ale muncii asociative – solidaritate, coeziune, angajare socială și competitivitate – ANBPR pledează pentru revigorarea statutului și misiunii bibliotecarului în societate, pentru susținerea educației culturale de calitate și a diversității în cultură.

Citiţi şi:
30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.